Το 9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας διοργανώνεται από την Παρασκευή 8 έως το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου και την ουσιαστική υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του.
Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, διατηρεί και το 2014, αναλλοίωτο το στίγμα της προσφοράς και της υψηλής ποιότητας που το χαρακτηρίζει από την πρώτη στιγμή. Υποστηρίζει τους έλληνες ερμηνευτές και ανοίγεται σε νέους φίλους, κρατά σε χαμηλό επίπεδο την τιμή των εισιτηρίων του για όλους και αποτελεί και πάλι έναν απολαυστικό καλοκαιρινό προορισμό για τους φίλους της μουσικής, στην Αίγινα, με τα πολλά και σημαντικά μνημεία, τη φυσική ομορφιά και την εγγύτητά της στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας αποτελείται από 17 ξεχωριστές μουσικές βραδιές στις οποίες συμμετέχουν 120 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ερμηνευτές (Δανία, Βέλγιο, Αρμενία, Αργεντινή, Ιταλία). Σε κάθε μία, σχεδόν, από αυτές τις βραδιές κυριαρχούν μερικά από τα ωραιότερα έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου για πιάνο. Περιλαμβάνει, στο μεγαλύτερο μέρος του, συναυλίες με έργα μουσικής δωματίου, έργα για δύο πιάνα και βραδιές λυρικού τραγουδιού, έργα ερμηνευμένα από σολίστες, κουαρτέτα και λυρικούς τραγουδιστές.
Παρασκευή 8 Αύγουστου 2014, στις 21:00 – Παραλία Αύρας
Συναυλία Μουσικής Δωματίου – Lily Maisky [(πιάνο) Βέλγιο], Hrachya Avanesyan [(βιολί) Βέλγιο]
Το Πρόγραμμα
Σεργκέι Ραχμάνινοφ
Romance Opus 6 αριθμός 1
Vocalise Opus 34 αριθμός 14
Elegie Opus 3 number 1
Ρίχαρντ Στράους: Σονάτα για Βιολί και Πιάνο σε Μι ύφεση Μείζονα
Φραντζ Γουάξμαν: Fantasy
Λίλυ Μάισκι Πιάνο
Χράτσια Αβανεσιάν, Βιολί
Βιογραφικά στοιχεία
Η Λίλυ Μάισκι γεννήθηκε στο Παρίσι το 1987 και µετακόµισε στις Βρυξέλες αµέσως µετά. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των τεσσάρων ετών µε τον Lyl Tiempo, επίσης µελετούσε µε τον Hagit Kerbel, Olga Mogilevsky, Ilana Davids και τον Alan Weiss. Μαθήτευσε στο «Purcell School of Music» όπου σπούδασε επίσης, τζαζ πιάνο (2001-2004). Παρακολούθησε master classes και µουσικές συµβουλές από πολύ γνωστούς µουσικούς όπως οι: Martha Argerich, Dmitri Bashkirov, Joseph Kalichstein, Evgeny Mogilevsky, Pavel Gililov, Vitali Margulis, Oleg Maisenberg και Marielle Labeque κ.ά. Επίσης, συμμετείχε στην καταξιωμένη Ακαδημία Verbier και στο Oxford Philomusica piano courses.
Η πρώτη δηµόσια εµφάνισή της, η οποία και ηχογραφήθηκε, πραγματοποιήθηκε στο Carnegie Hall το 1997, µέσα στο Rainforest Foundation Chariy Gala Concert. Συμμετείχε στην πιο πρόσφατη ηχογράφηση της Mischa Maisky στην Deutsche Grammophon και στην ηχογράφηση µουσικής δωµατίου σε ζωντανή εκτέλεση στην ΕΜΙ από το Progetto Martha Argerich. Έχει παίξει ζωντανά για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο (Ευρώπη και Ασία), επίσης, έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη µέχρι την Άπω Ανατολή. Έχει εμφανιστεί σε πολλά κοντσέρτα με Μαέστρους όπως τους: Thomas Sanderling, Gerd Albrecht και Charles Olivieri Munroe κ.α. Έχει προσκληθεί και παίξει σε πολλά αναγνωρισµένα φεστιβάλ όπως: Verbier Festival, Progetto Martha Argerich in Lugano, το Freiburg Zelt Music Festival, Maggio Musicale Fiorentino, το Franz Liszt Festival (Austria), Julian Rachlin and Friends in Dubrovnik, Rencontres de Bel Air (Γαλλία), The Schlesswig-Holstein Music Festival, The English Chamber Orchestra Music Cruise. Έχει, επίσης, παίξει σόλο και ensemble έργα σε σηµαντικούς χώρους όπως: Τhe Royal Festival Hall in London, Vienna’s Concerthaus, Munich’s Prinzregentheatre, Hamburg’s Leiszhalle, Venezia’s La Fenice, Bonn’s BeethovenHalle, Tokyo’s Suntory Hall, Rome’s Teatro Olimpico, Moscow Conservatory, Saint Petersburg Philarmonie και Buckingham Palace.
Της αρέσει να παίζει μουσική δωματίου, καθώς και σόλο πιάνο και αποτελεί σύνηθες δίδυµο µε τον Mischa Maisky. Έχει συνεργαστεί µε καλλιτέχνες όπως οι: Julian Rachlin, Janine Jansen, Renaud Capuçon, Sergey Krylov, Nicholas Angelich, Frank Braley, Gérard Caussé, Chantal Juillet, Dora Schwarzberg όπως και µε ανερχόµενους βιολιστές: Alissa Margulis, Hrachya Avanesyan και Geza Hosszu-Legocky.
HRACHYA AVANESYAN, VIOLIN
Ο βιολιστής Χράτσια Αβανεσιάν θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους καλλιτέχνες της γενιάς του. Γεννήθηκε στην Αρμενία το 1986 αλλά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Βέλγιο σε ηλικία 16 ετών. Από το 2003-2008 φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο των Βρυξελλών, στην τάξη του Igor Oistrakh, γιου και μαθητή του θρυλικού David Oistrakh. Από το 2007 φοιτά στο Μουσικό Κολλέγιο της Βασιλίσσης Ελισάβετ στο Βέλγιο με τον Augustin Dumay.Τον Απρίλιο του 2006 κέρδισε το πρώτο του βραβείο στον διαγωνισμό Yehudi Menuhin. Το 2008 το ταλέντο του αναγνωρίζεται ξανά όταν κερδίζει τον Διαγωνισμό Carl Nielsen στη Δανία.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες όπως την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, την Ορχήστρα μουσικής δωματίου του Λονδίνου, την Μητροπολιτική Ορχήστρα του Τόκυο, κ.α. Έχει δώσει σπουδαίες συναυλίες στο Wigmore hall του Λονδίνου, τη Salle Gaveau και το Théatre des Chapms Elysées στο Παρίσι, στο Santury hall στο Τόκιο, στη μεγάλη Αίθουσα του Κρεμλίνου στη Μόσχα, στο Ραδιομέγαρο της Κοπεγχάγης, στο National Auditorium στη Μαδρίτη και το Palais des Beaux- Art στις Βρυξέλλες . Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα BBC της Ουαλίας, με τον Joshua Bell και τον Maxim Vengerov, με τον αμερικανό πιανίστα Ashley Wass στο Wigmore Hall , και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στο φεστιβάλ του Μονπελιέ, του Μεντόν και του Στρασβούργου. Έχει περιοδεύσει εκτεταμένα στην Σκανδιναβία με την πιανίστα Marianna Shirinyan και έχει εμφανιστεί με την Staatsorchester Rheinische Philharmonie, την Arthur Rubinstein Philharmonic Orchestra, την Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο και έχει δώσει πλήθος ρεσιτάλ στην Ιαπωνία. ΤΟ 2012 εμφανίστηκε ως σολίστ με την Aarhus Symphony Orchestra και την Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης. Το πρώτο του CD, Vieuxtemps Violin Concerto no. 2 κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2010 σε ειδική έκδοση με όλα τα κοντσέρτα Vieuxtemps με τη Φιλαρμονική της Λιέγης και τον Patrick Davin. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με έργα Dvorak κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 με την Sinfonia Varsovia και τον Augustin Dumay.
Ο Χράτσια Αβανεσιάν παίζει με το βιολί “Piatti” του Antonio Stradivarius του 1717.