Home MEDIA Για τη νηστεία που διανύουμε: Μπριάμ σαν ζωγραφιά!

Για τη νηστεία που διανύουμε: Μπριάμ σαν ζωγραφιά!

0
230

Η Έφη Κοντούλα σας έχει τη λύση και για τη νηστεία! Εντάξει, σήμερα είναι Κυριακή, αλλά αύριο κάποιοι μπορεί να νηστέψουν! Να τη θα μαγειρέψετε λοιπόν.

 

Υλικά

5 μελιτζάνες μεγάλες σε ροδέλες

5 κολοκυθάκια μεγάλα σε ροδέλες

5 πατάτες μεγάλες σε ροδέλες

7-8 ντομάτες σε ροδέλες (αν βγουν μεγάλες, κόβουμε στη μέση)

3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

αν θέλω βασιλικός ψιλοκομμένος

αν σας αρέσει και λίγος χυμός λεμονιού

θυμαράκι ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ελαιόλαδο για να πασπαλίσουμε όλα τα λαχανικά μας

αν θέλω ελάχιστη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μου προς το τέλος του ψησίματος

 

Ποιες διατροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο;

 

 Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε σε διαφορετικά μπωλ το κάθε λαχανικό μας. Καρυκεύουμε και λαδώνουμε καλά. Αν δεν βάζατε μέχρι τώρα μοσχοκάρυδο στα λαχανικά σας, σας συμβουλεύω να αρχίσετε να βάζετε, απογειώνονται!Σε ένα τηγάνι βαθύ ή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να γυαλίσει και αν θέλουμε να τσιγαριστεί ελαφρά με προσοχή χωρίς να πάρει πολύ χρώμα και στο τέλος αλατίζουμε λίγο και προσθέτουμε και το σκόρδο μας.Αυτό το μείγμα  με ότι λαδάκια έχει, το γυρίζουμε στο ταψί μας σαν βάση για τα λαχανικά. Παίρνουμε εναλλάξ τα λαχανικά (μελιτζάνα-πατάτα-κολοκυθάκι-ντομάτα) και τα αραδιάζουμε στριμωχτά στο ταψί ή σε σειρές ή σε σπειροειδές σχήμα, ότι μας αρέσει.  Τα στριμώχνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οτι ζουμάκια βγάλουν τα λαχανικά στα μπωλ τους μαζί με το λαδάκι τους,  τα γυρίζουμε και αυτά μέσα στο ταψί και δεν βάζουμε τίποτα άλλο. Αν τα βρίσκουμε υπερβολικά, δεν τα ρίχνουμε όλα μέσα στο φαγητό, θα το δείτε με το μάτι. Πασπαλίζουμε από πάνω το μαϊντανό ή ότι μας αρέσει από τα μυρωδικά, αν θέλουμε το χυμό λεμονιού  και λίγη ριγανούλα ξερή και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο που του έχουμε ανοίξει με ένα μαχαίρι τρυπούλες εδώ και εκεί για να φεύγει ο ατμός (κατεβάζουν πολλά υγρά τα λαχανικά μας). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Την πρώτη ώρα το έχουμε απαραιτήτως σκεπασμένο και μετά ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου. Το κοιτάμε να έχει πιει τα ζουμάκια του. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο, πασπαλίζουμε πολύ ελάχιστη φρυγανιά τριμμμένη από πάνω βροχηδόν και αν θέλουμε σκορπίζουμε λίγο τυράκι της αρεσκείας μας, τοποθετούμε πάλι στο φούρνο και αφήνουμε ελάχιστα ακόμα.

Καλή σας όρεξη!

 

Διαβάστε επίσης:

4+1 τρόποι, για να μην πεινάτε όλη την ώρα!

Λικέρ φράουλας με μαύρο πιπέρι!