HomeNEWSΒloomberg: Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει το πιστωτικό γεγονός

Βloomberg: Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει το πιστωτικό γεγονός

Τους τρόπους που η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός και να ξεπεράσει την κρίσιμη 9η Απριλίου καθώς και να κινηθεί σε ήρεμα νερά όλο το 2015 δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 462 εκατ. Ευρώ στις 9 Απριλίου για τη δόση του IMF και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, πριν από αυτή την ημερομηνία. Επιπλέον, πρέπει η Ελλάδα να βρει άλλα 17 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, για να είναι συνεπής στις πληρωμές της μέχρι το τέλος του έτους: Τα 3 δισ ευρώ αφορούν τόκους και άλλα 13 δισ. Ευρώ για μετακύλιση του χρέους

. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όσο στενεύουν τα χρονοδιαγράμματα ο κίνδυνος οι ευρωπαίοι να χάσουν την υπομονή τους και να προκαλέσουν μια έξοδο από το ευρώ αυξάνεται. Το Bloomberg τονίζει ότι μαζί με τη δόση του ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να βρει 17 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τα αναζητήσει με τους ακόλουθους τρόπους:

1) Το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 2 δισ. ευρώ.

2) Τα 1,9 εκ. δισ. από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τα οποία θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν μόνο εάν υπάρξει συμφωνία. Με αυτά τα κονδύλια, οι ανάγκες της χώρας για εξωτερικό δανεισμό, μειώνονται στα 13 δισ.ευρώ.

3) Το ΔΝΤ θα μπορούσε να απελευθερώσει τη δόση των 3,5 εκ. που σχετίζεται με την 6η αξιολόγηση, και πάλι όμως μόνο όταν υπάρξει συμφωνία. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να απελευθερώσει και τις δόσεις της 7ης και της 8ης αξιολόγησης. Η αξιολόγηση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2014, ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

4) Απελευθέρωση 1.8 δισ. ευρώ από τον EFSF, πάλι εφόσον υπάρξει συμφωνία.

5) Ότι απομένει θα μπορούσε να καλυφθεί με την αύξηση του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ αλλά και μέσα από τη ένταξη σε έναν προληπτικό μηχανισμό στήριξης.

Η ΕΚΤ θα έβρισκε τότε δύσκολα τρόπους να παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος, αν η χώρα είχε επισήμως την ταμπέλα του χρεοκοπημένου.Αν έκλεινε η στρόφιγγα της ρευστότητας ο τραπεζικός τομέας θα γονάτιζε. Το αποτέλεσμα της αποτυχίας θα ανάγκαζε την Ελλάδα να αρχίσει να τυπώνει νέο νόμισμα. Αυτή η διευθέτηση θα επέτρεπε, πιθανότατα στην Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της μακροπρόθεσμα, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες βλάβες βραχυπρόθεσμα. «Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί για το πως θα πληρώσει τους λογαριασμούς της επόμενης χρονιάς», αναφέρει το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης μετά τη λήξη της 4μηνης παράτασης.

Το πολιτικό ρίσκο

Το Bloomberg αναφέρεται και στις πολιτικές επιπτώσεις των κινήσεων αυτών. «Η πολιτική αβεβαιότητα από κάποια πιθανή διαφωνία σύντομα, στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετριάζεται από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ». Όπως αναφέρει «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος, να αντιδράσουν κοινοβουλευτικά στελέχη από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και να άρει τις περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια. «Κάτι τέτοιο θα επέφερε περαιτέρω πολιτική αστάθεια και – σε ένα ακραίο σενάριο – να αναλάβει ένα πολιτικό κόμμα ή παράταξη που έχει στις προθέσεις του την έξοδο από την νομισματική ένωση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι προς το παρόν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη αν και η κοινή γνώμη θα μπορούσε να αντιστραφεί, εκτιμώντας ότι το κόστος παραμονής είναι μεγαλύτερο από όσο είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά» καταλήγει ο Bloomberg.

ΠΗΓΗ: Enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Οι καλύτερες κινηματογραφικές πυρηνικές εκρήξεις!

 

6 εφευρέσεις που άλλαξαν το σεξ μας!

Διαβαστε επισης

loading...