HomeNEWS"Η Ελλάδα δεν με νοιάζει τι λέει" είπε η Αμάλ Clooney!

“Η Ελλάδα δεν με νοιάζει τι λέει” είπε η Αμάλ Clooney!

Η Αθήνα έχει απορρίψει τις συμβουλές του δικηγόρου και τα  δικαιώματα για να πιέσει τη Βρετανία στο δικαστήριο για να ολοκληρώσει την πολύχρονη διαμάχη τους για το ποιος κατέχει την ανεκτίμητη Ελγίνεια Μάρμαρα.

 

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε λιγότερο από 48 ώρες για να απορρίψει τους μήνες εργασίας της  κ.Clooney και 150 σελίδα νομικό φάκελο, ο οποίος προέτρεψε μια νομική αντιπαράθεση με τη Βρετανία για την τύχη της συλλογής των γλυπτών 5η αιώνα π.Χ. γνωστή ως Ελγίνεια Μάρμαρα.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελέγη στις αρχές του τρέχοντος έτους, απέρριψε νομικές συμβουλές Clooney χωρίς δισταγμό. “Δεν μπορείς να πας σε δίκη για κάθε θέμα,” είπε ο Νίκος Ξυδάκης, ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η Clooney και οι συνεργάτες της στο Doughty οδό Επιμελητήρια στο Λονδίνο είχε κληθεί να ζυγίσει μέσα στην μακρόχρονη διπλωματική αντιπαράθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Με συμβούλεψαν την Ελλάδα να προσφύγω στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, και ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση αποτυχίας.

“Οι Βρετανοί συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο,” Clooney έγραψε στην έκθεση. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επωφεληθεί από αυτή την αχίλλειο πτέρνα. Θα πρέπει να αναλάβει νομική δράση τώρα ή μπορεί να χάσετε την ευκαιρία να το πράξουν λόγω μελλοντικών νομικών εμποδίων. “

Θα ήταν  πιο υψηλού προφίλ περίπτωση της καριέρας Κλούνι? την ευκαιρία να θέσει τέρμα στη διαφορά 200 χρόνων  από τα πιο πολύτιμα αρχαία αγάλματα  του κόσμου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα γλυπτά, τα οποία ελήφθησαν και πωλούνται στο Βρετανικό Μουσείο από τον Λόρδο Έλγιν, θα πρέπει να επανενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά από τον Παρθενώνα.

Πέρυσι, η UNESCO προσφερόταν  να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στη διαμάχη, αλλά η Βρετανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, προτρέποντας την Ελλάδα να εξετάσει πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να χτυπήσει επάνω μια εταιρική σχέση με την Clooney, καθυστερώντας διαβουλεύσεις τους, για να πραγματοποιηθεί στην   Βενετία γάμο της με τον ηθοποιό George Clooney.

Μερικές ομάδες εκστρατεία εξέφρασαν αποτροπιασμό στην Ελλάδα “σπασμωδική” απόρριψη των συμβουλών της Clooney, αλλά η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα είπε The Daily Beast ότι ήταν σωστό να αγνοήσει αυτό που είχε πει.

“Κυρία. Clooney είπε ότι δεν είναι 100 τοις εκατό σίγουρη ότι θα κερδίσει “, δήλωσε Μάρλεν Godwin, της επιτροπής. “Κανείς δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει κανένα περιθώριο λάθους. [Χάνοντας στο δικαστήριο] θα ήταν μια καταστροφή. “

«Εμείς, ως επιτροπή υποστήριξε πάμε πάντα τη διπλωματική οδό.”

Η νομική ομάδα Doughty  φέρεται να πίστευαν ότι υπήρχε μια «75-80 τοις εκατό πιθανότητες” που ένα διεθνές δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ στην Ελλάδα. Φάκελό τους επεσήμανε την προηγούμενο που δημιουργήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 1962, η οποία ανάγκασε την Ταϊλάνδη για να επιστρέψουν τα γλυπτά που λαμβάνεται από ένα ινδουιστικό ναό στην Καμπότζη.

Η Clooney και οι συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της φήμης δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Geoffrey Robertson, πρότεινε, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν πιθανό να κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού δήλωσε στην εφημερίδα Independent, ωστόσο: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως, σύμφωνα με το δίκαιο του χρόνου και το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.”

Ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, Ξυδάκης, επέμεινε ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος. “Σε διεθνή δικαστήρια, η έκβαση είναι αβέβαιη, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα”, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Ο δρόμος για την ανάκτηση της επιστροφής των γλυπτών είναι διπλωματική και πολιτική.”

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...