Κέρδη και ζημίες μετρά ο Πρωθυπουργός στη δραματική σύνοδο Κορυφής η οποία μετρά ήδη πάνω από 15 ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν γίνει τέσσερις διακοπές για επιμέρους διαπραγματεύσεις.
Οι δραματικές διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επιμέρους τέσσερις φορές με τους Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ ενώ άλλες δύο συναντήσεις είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γάλλο ομολογό του Μισέλ Σαπέν.
Ολονύχτιο παζάρι
Στο ολονύχτιο παζάρι φαίνεται ότι υπήρξαν πολλές έντονες στιγμές με τον Πρωθυπουργό να δίνει σκληρή μάχη για να αποστρέψει τα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ οι ηγέτες «έσβησαν και έγραψαν» τουλάχιστον πέντε διαφορετικά προσχέδια (drafts).
Η Σύνοδος Κορυφής μετά τη δεύτερη διακοπή ξεκίνησε εκ νέου γύρω στις 05:15 τα χαράματα με τον εκπρόσωπο του Τουσκ να δηλώνει ότι προσκομίζεται στο τραπέζι της Συνόδου, συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, λίγο αργότερα διεκόπη ξανά και… ξανά για να γίνουν νέες τετραμερείς συναντήσεις, κάτι που δείχνει ότι τελικά στις 5 το πρωί δεν είχε βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας:
Πέτυχε
- Να αποσυρθεί – τουλάχιστον προσωρινά η απειλή του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο. Ωστόσο υπήρχαν ηγέτες που επέμεναν να παραμείνει στο σχέδιο συμπερασμάτων η απειλή.
Εχασε:
- Την εγκατάλειψη του ΔΝΤ – το ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
- Η ιδέα του Ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, παραμένει. Πιθανότατα θα έχει λιγότερα δισ. από περιουσιακά στοιχεία, αν και η έδρα του ίσως να παραμείνει στην Αθήνα.
- Οριστικά – και ίσως και εγγράφως – εγκαταλείπει την ιδέα της διαγραφής του χρέους. Παραμένει απλώς η ιδέα της αναδιάρθρωσης.
Τα δύο μεγάλα αγκάθια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν τα ξημερώματα τα δύο θέματα στα οποία είχαν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι είναι η παραμονή του ΔΝΤ μετά τον Μάρτιο του 2016 και το σχέδιο για το ταμείο με περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας για να αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος. Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι ύψους 50 δις ευρώ και ασφαλώς αντιδρά στο να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, λίγο μετά τις 06:00 έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα επιδιώκει το Ταμείο να έχει τον μικρότερο δυνατό ρόλο και να έχει περιορισμένη συμμετοχή στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης με δημοσιογράφο του Politico να αναφέρει ότι ο Τσίπρας διαφωνεί με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το πηγή της ΕΕ Τουσκ, Τσίπρας, Ολάντ και Μέρκελ διαπραγματεύονται επί του παρόντος για το ταμείο όπου θα μπουν τα ελληνική περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Η Μέρκελ επιμένει ότι το ύψος τους πρέπει να φθάνει τα 50 δισ. ευρώ, ο Τσίπρας τα 17 δισ. ευρώ, ενώ ο Ολάντ προσπαθεί να συμβιβάσει την κατάσταση και το ύψος των περιουσιακών στοιχείων να φθάνει τα 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
- Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Τι θα γίνει με τις «μονομερείς ενέργειες»-επαναπροσλήψεις
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Χρέος: Απλώς επανάληψη της δήλωσης του 2012
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του POLITICO, Quentin Ariès, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμφωνήσει στις περισσότερες προτάσεις των δανειστών μεταξύ των οποίων και στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ρευστό άμεσα. Η τελευταία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι κάνει λόγο για ένα δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα από την Ιταλία, την Γαλλία ή την Γερμανία το οποίο θα χορηγηθεί από τον EFSF.
Η χορήγηση αυτού του δανείου πρέπει να εγκριθεί από τους 28 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ οι οποίοι έχουν σύσκεψη την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, δύο Γάλλοι αξιωματούχοι διέψευσαν αναφορά υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος υποστήριζε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παράσχει διμερή δάνεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών της αναγκών. O ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το διμερές δάνειο από την Γαλλία ήταν μια επιλογή ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία απέναντι στην ΕΚΤ.
Ρούτε: Εφαρμόστε όλες τις εκκρεμότητες από το πρώτο μνημόνιο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαιτεί τώρα να εκπληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο!
Σύμφωνα με τον Ian Traynor, ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνείται να χάσει και έχει κερδίσει κάποιες υπαναχωρήσεις από τους πιστωστές. Πιθανόν έχει «βυθίσει» την ιδέα της μεταφοράς των ελληνικών περριουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ σε fund του Λουξεμβούργου υπό τον έλεγχο της αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας KfW. Θα μπορούσε να είναι λιγότερα περιουσιακά στοιχεία όπως και να μην μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πιθανόν έχει επιτύχει να εγκαταλειφθεί η απειλή περί προσωρινού Grexit.
Guardian: Τέλος το σχέδιο για το Ταμείο
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες Ιαν Τρέινορ, «το σχέδιο να μεταφερθεί το ταμείο με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ είναι «νεκρό». Καμία πιθανότητα για 50 δισ, ίσως όχι στο Λουξεμβούργο, αλλά να είναι πίσω στην Αθήνα. Καλύτερη γλώσσα στον Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους».
Paul Mason: Εφυγε η συζήτηση από το Grexit
Η Ελλάδα θα περάσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέχρι την Τετάρτη. Ελπίζει σε αύξηση του ELA. Η συζήτηση έχει φύγει από το Grexit.
Οι όροι που έθεσε ο Τσίπρας
Μετά την δεύτερη διακοπή απόψε στη Σύνοδο Κορυφής, πηγή που βρίσκεται στις συνομιλίες, κάνει λόγο για τέσσερις όρους που έχει θέσει η Αθήνα στο τραπέζι των Βρυξελλών και προσπαθεί να τους «κερδίσει».
Πολλοί δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του ESM, επιζητά ισχυρότερη δέσμευση/ διατύπωση για το χρέος απόψε, ζητά να δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για διατήρηση του ELA και στήριξη των ελληνικών τραπεζών αύριο Δευτέρα και απορρίπτει την πρόταση για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτά θέτει ως όρους ο Τσίπρας:
1. Να μη συμμετέχει το ΔΝΤ
2. Σαφέστερη δήλωση για το χρέος
3. Σήμα προς την ΕΚΤ για διατήρηση του ELA
4. Να απορριφθεί η ιδέα για τα 50 δισ. αποκρατικοποιήσεων
Διαβάστε τα tweets των δημοσιογράφων:
Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης:
Η απάντηση της Κωνσταντοπούλου στα σενάρια περί παραίτησης