Ο γυάλινος κόσμος μιας μυθοπλασίας
Ο Philip Tsiaras, δυναμικός καλλιτέχνης της διασποράς και ανάμεσα στους διαμορφωτές της σύγχρονης τέχνης, επιστρέφει για άλλη μια φορά στην Αθήνα, αντιπαρέρχεται την κοινωνικο-οικονομική κρίση που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μεγαλύτερη της όξυνση, για να παρουσιάσει τη δουλειά του με τίτλο «The universe of things», γνωρίζοντας συνειδητά ότι το έργο του έχει ρίζες κλασικές και συνδέεται με το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.
Γεννημένος το Hampshire των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, το 1952, και με σπουδές στο Amherst College, εστίασε την προσοχή του στην εικαστική δημιουργία, αποκαλύπτοντας έναν ευφάνταστο οραματικό κόσμο, όπου άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα αναδύεται η αγωνία του για το μυστήριο και την πολυπλοκότητα της ζωής.
Η ζωγραφική, η γλυπτική και η φωτογραφία μαζί με την ποίηση μονοπώλησαν τη δημιουργική του δράση εστιάζοντας το βλέμμα του σε καθετί που αιωρείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβαση της, στη γη και τον ουρανό. Στο έργο του υπάρχει πάντα μια ιστορία, μια συγκίνηση, μια ελπίδα και ο εικαστικός του κόσμος αποκαλύπτει το γυάλινο σύμπαν του. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «η διερεύνηση της δουλειάς μου, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψω τον εαυτό μου».
Ο πολυμήχανος αυτός δημιουργός, στην πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, αποδεικνύει ότι αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι, όχι μόνον η τελείωση της πλαστικής του έκφρασης, αλλά και η εννοιολογική φόρτιση του κάθε του έργου.
Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη