HomeCINEMA10 ταινίες για να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα

10 ταινίες για να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα

Έρχεται η παραμονή των Χριστουγέννων, και μαζί με τα κάλαντα, τι καλύτερο για να μας βάλει στο κλίμα από μια ταινία.

 

Εμείς σας έχουμε 10.

 

10. How the Grinch Stole Christmas (2000)

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει πολύ καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Πολύ καλύτερες, που θα μπορούσαν να είναι σε αυτή τη λίστα αντί για το «How the Grinch Stole Christmas» με τον Jim Carrey. Πως βρέθηκε εδώ τότε; Καταρχήν δεν είναι και τόσο κακό ώστε να σε βασανίζει ένα δίωρο, αν δεις τη ταινία χωρίς καθόλου προσδοκίες μπορείς και να την απολαύσεις. Δεύτερον και κυριοτέρον, το Grinch από το παιδικό βιβλίο του Dr. Seuss είναι μία απ’ τις κλασσικές χριστουγεννιάτικες φιγούρες και δεν υπάρχει άλλη μεγάλου μήκους ταινία με τον εν λόγω χαρακτήρα. Εναλλακτικά ωστόσο, υπάρχει και το animation μικρού μήκους με τον ίδιο τίτλο του 1966.

 

9. Rare Exports (2010)

Χριστούγεννα και τρόμος δεν είναι κάτι που βλέπουμε συνέχεια, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο. Ωστόσο για πολλά χρόνια είχε σχεδόν ξεχαστεί. Το φινλανδικό «Rare Exports» άνοιξε και πάλι τον δρόμο στα όχι-και-τόσο χαρμόσυνα χριστουγεννιάτικα φιλμ, και μπορεί πολύ εύκολα να θεωρηθεί και προπομπός του φετινού κινηματογραφικού «Krampus», που δυστυχώς δεν θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες. Στο «Rare Exports» μέσα στα βάθη των βουνών Korvatunturi θα ανακαλυφθεί πως ο αγ. Βασιλής είναι αληθινός, αλλά καλύτερα να μην ήταν. Δεν είναι ο καλός και αγαθός κύριος με τη μεγάλη κοιλιά, τα ροδαλά μάγουλα που μοιράζει χαμόγελα στα παιδιά του κόσμου. Πιστέψτε μας, με τέτοιο αγ. Βασίλη ίσως να προτιμούσατε κάθε Χριστούγεννα να σας επισκέπτεται ο Krampus.

 

8. Batman Returns (1992)

Στο «Batman Returns» του Tim Burton που τοποθετείται τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, o υπερηρωικός Michael Keaton συναντά την αλησμόνητη Catwoman της Michelle Pfeiffer και τον γκροτέσκο Πιγκουίνο του Danny De Vito. Προσπαθώντας να βάλει μια τάξη στο χαμό που προκαλούν οι δυο τελευταίοι στη Gotham ο Michael Keaton (και εμείς μαζί του) ανακαλύπει πως οι υπερήρωες δεν κάνουν διακοπές ποτέ.

 

7. Die Hard (1988)

Αν το «Batman Returns» δεν σας έφτανε και θέλετε κι άλλη δράση, θυμηθείτε απλά ότι το «Die Hard» λαμβάνει χώρα τα Χριστούγεννα. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στον καναπέ σας και αφήστε τον Bruce Willis να σας ψυχαγωγήσει σε μια κλασική, χριστουγεννιάτικη, εκρηκτική ταινία δράσης. Καθώς μόνος του ορθώνει το ανάστημα του εναντίον του Alan Rickman και της συμμορίας του.

 

6. The Nightmare Before Christmas (1993)

Κι άλλος Tim Burton στη λίστα, αλλά για να είμαστε ακριβείς η ιστορία και οι χαρακτήρες ανήκουν στον Tim Burton, υπεύθυνος για τη ταινία είναι ο σκηνοθέτης Henry Selick. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δήλωσε ξεκάθαρα φέτος πως το διάσημο φιλμ είναι Halloween φιλμ. Σε ακούσαμε Henry Selick, αλλά αδιαφορούμε, για μας ανήκει και στις δυο γιορτές και κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα τραγουδάμε μαζί με τον Jack και τους υπόλοιπους για τα Χριστούγεννα.

 

5. Tokyo Godfathers (2003)

Το «Tokyo Godfathers» κουβαλάει την υπογραφή ενός από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες anime, του Satoshi Kon. Η ιστορία που διαδραματίζεται το βράδυ των Χριστουγέννων αφορά τρεις άστεγους που βρίσκουν ένα βρέφος ανάμεσα στα σκουπίδια και ξεκινούν να βρουν τους γονείς του.

 

4. Gremlins (1984)

Και ποιος δεν ξέρει τα Gremlins; Τα πιο φαζαριόζικα και αστεία τέρατα των Χριστουγέννων που κάποτε η τηλεόραση έπαιζε ανελλιπώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Τα διαβολάκια του Joe Dante είναι πάντα η καλύτερη παρέα τέτοιες μέρες. Αντί να παίζει σε ένα ταμπλό όπως οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες ισορροπεί και το τρομακτικό αλλά και το χαρμόσυνο εορταστικό.

 

3. Little Women (1994)

Μόνο αγάπη για τις Μικρές Κυρίες. Μπορεί να μην είναι μια αμιγώς χριστουγεννιάτικη ταινία, αν και περνάει και από εκείνη τη περίοδο. Είναι πάντως μια ταινία που τέτοια εποχή την απολαμβάνεις λίγο περισσότερο. Χιόνια, ζεστό οικογενειακό κλίμα και σκηνικά και κουστούμια εποχής, μιας και διαδραματίζεται σε μια μετεμφυλιακή Αμερική ακολουθώντας την ζωή της οικογένειας March. Αυτό το φιλμ ωστόσο το αγαπάμε όπως και να ‘χει, με ή χωρίς Χριστούγεννα.

 

2. It’s a Wonderful Life (1946)

Το έργο του Frank Capra, που ήταν υποψήφιο για 5 Oscars (μεταξύ των οποίων ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού για τον James Stewart) βρίσκεται μέχρι και σήμερα στη λίστα με τις 25 καλύτερες ταινίες του IMDb και όσον αφορά τα Χριστούγεννα θεωρείται η σημαντικότερη χριστουγεννιάτικη ταινία. Είναι επομένως δυνατόν να λείπει από λίστα για χριστουγεννιάτικες ταινίες; Φυσικά και όχι. Η ιστορία είναι ενός επιχειρηματία που τα πράγματα δεν του πάνε καθόλου καλά και το βράδυ των Χριστουγέννων τον βρίσκει σε απόγνωση να εύχεται να μην είχε γεννηθεί. Ένας άγγελος τον ακούει και του δείχνει πως θα ήταν τα πράγματα αν η ευχή του πραγματοποιούταν.

 

1.  A Christmas Carol (1951) & (1984)

Ναι, το «Wonderful Life» είναι μια πολύ σημαντική ταινία, υποψήφια για πολλά βραβεία, κλπ κλπ, αλλά όταν μιλάμε για Χριστούγεννα πως γίνεται ποτέ κανείς να εκθρονίσει τον Ebenezer Scrooge; Το όνομα του πιο συνώνυμο των Χριστουγέννων κι απ’ το στολισμένο έλατο. Μια ιστορία που όσες φορές κι αν τη παρακολουθήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να μη τη ζητάς και τα επόμενα Χριστούγεννα. Το έργο του Charles Dickens πολλές φορές έχει γίνει ταινία, άλλες καλά κι άλλες όχι και τόσο. Οι πιο αξιόλογες είναι του 1951 με τον Alastair Sim και του 1984 με τον George C. Scott. Μια ενδιαφέρουσα εκμοντερνησμένη προσέγγιση ωστόσο είχε πραγματοποιηθεί και το 1988 στο «Scrooged» με τον Bill Murray στον πρωταγωνιστικό.

Διαβαστε επισης

loading...