HomeCINEMA20 κωμωδίες που δεν χορταίνουμε να παρακολουθούμε

20 κωμωδίες που δεν χορταίνουμε να παρακολουθούμε

Τι καλύτερο για να μας ταξιδέψει και να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα μας από μία κωμωδία.

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες από 20 καλές κωμωδίες αλλά αυτή είναι μια λίστα με μερικές προσωπικές πολύ αγαπημένες. Και ξεκινάμε…

 

Night on Earth

Ενδεχομένως κάποιοι να βρίσκουν τους ρυθμούς των φιλμ του Jim Jarmusch αργούς, αμφιβάλλω αν το Night on Earth καταφέρει να απογοητεύσει ακόμα κι αυτούς. Εδώ ακολουθούμε 5 οδηγούς ταξί σε Ευρώπη και Αμερική καθώς πραγματοποιούν τη βραδινή τους βάρδια. Και οι ιστορίες κινούνται από κάποιες που λατρέψαμε μέχρι κανα δυο που μας κράτησαν σίγουρα καλή παρέα.

 

Burn After Reading

Κωμωδία παρεξηγήσεων από το ιδιοφυές των αδερφών Coen. Ένας δίσκος με απόρρητες πληροφορίες ενός πράκτορα της CIA πέφτει σε λάθος χέρια. Σε πολύ λάθος χέρια. Καταιγιστικός ρυθμός, χιούμορ και ο Brad Pitt να δίνει ρεσιτάλ σε ρόλο που παρόμοιο του δεν τον έχουμε ξαναδεί και μας έκανε να κρατάμε τη κοιλιά μας απ’ τα γέλια όποτε εμφανιζόταν στην οθόνη.

 

The Secret Life of Walter Mitty

Βασισμένο στο επίσης αξιόλογο ομώνυμο φιλμ το 1947, εδώ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Ben Stiller. Η υπόθεση αφορά έναν άντρα που ζει μια πολύ μονότονη ζωή και όλες του οι περιπέτειες βρίσκονται μέσα στο κεφάλι του μέχρι που η περιπέτεια θα του χτυπήσει τη πόρτα. Η επιθυμία του απρόοπτου και η καθημερινή αντιμετώπιση της ρουτίνας είναι κάτι που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλοι μπορούμε να νιώσουμε, ίσως γι’ αυτό το φιλμ είναι τόσο αποτελεσματικό. Γι΄αυτό και για τόσο απρόσμενα ανθρώπινο φινάλε του.

 

Shaun of the Dead

Αγαπάμε για πολλούς λόγους τον Edgar Wright και ένα βασικός είναι πως κάθε φορά καταφέρνει να οπτικοποιεί θαυμάσια ό,τι άλλοι θα χρησιμοποιούσαν λόγια για να μας πουν και οι κωμωδίες του έχουν ένταση και ρυθμό. Στο Shaun of the Dead δύο φίλοι ανακαλύπτουν ξαφνικά πως τριγύρω τους κυκλοφορούν ζόμπι.

 

Clerks

Στο ασπρόμαυρο Clerks του Kevin Smith γνωρίζουμε την καθημερινότητα δύο υπαλλήλων, την φιλοσοφία τους και τους ενοχλητικούς πελάτες. Ξεκαρδιστικές καταστάσεις κάποιες απ’ τις οποίες μπορούμε να αναγνωρίσουμε και στη δική μας καθημερινότητα και αυτό είναι το δυνατό χαρτί του φιλμ.

 

After Hours

Ένας άντρας στο Μανχάταν αποφασίζει να συναντηθεί με μια κοπέλα που γνώρισε την ίδια μέρα στην άλλη άκρη της πόλης, αν φανταζόταν αυτό που θα του συμβεί ίσως και να το ξανασκεφτόταν αφού θα καταλήξει άφραγκος να προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του μπλέκοντας σε μπελάδες και γνωρίζοντας αλησμόνητους χαρακτήρες.

 

Ed Wood

Το αριστούργημα του Tim Burton που συνήθως αγαπούν ακόμα και οι μη fan του σκηνοθέτη. Συχνά-πυκνά καταπιάνεται με περιθωριοποιημένους ήρωες, έτσι ο χειρότερος σκηνοθέτης όλων των εποχών (όπως θεωρούταν κάποτε, τώρα στις μέρες μας έχουμε δει και χειρότερα) ήταν η ιδανική περίπτωση.

 

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Guy Ritchie που προσπαθεί να επαναλάβει από τότε. Το «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» μπορεί να μπερδέψει όποιον τη δει για πρώτη φορά, αλλά αν της δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία θα κολλήσετε, κλοπιμαία και όπλα να αλλάζουν χέρια και ένα Λονδίνο άνω κάτω.

 

Mrs. Doubtfire

Ο Robin Williams ντύνεται γυναίκα για να μπορεί να περνάει χρόνο με τα παιδιά του ως νταντά, αφού τη κηδεμονία τους έχει η σύζυγος του, με την οποία δεν τα πάνε και πολύ καλά. Η ερμηνεία και μόνο του απίστευτου Williams είναι ο λόγος που αυτή η ταινία είναι κλασσική και αγαπημένη.

 

Much Ado About Nothing

Όταν ο Joss Whedon δεν σκηνοθετούσε τους Avengers μας έδωσε αυτό εδώ το ανεξάρτητο διαμάντι. Ίσως η καλύτερη μοντέρνα εκδοχή του Σαίξπηρ. Το μόνο δύσκολο να αποδεχτούμε είναι οποιοδήποτε άλλον στον ρόλο του Benedick πέρα από τον Kenneth Branagh, που είχε ενσαρκώσει στη δική του εκδοχή του έργου το 1993.

 

The Blues Brothers

Όταν ο Jakes Blues βγαίνει απ’ τη φυλακή τα δύο αδέρφια με τα κουστούμια, τα μαύρα γυαλιά και τα καπέλα προσπαθούν να επανενώσουν τα μέλη τους συγκροτήματος τους, προξενώντας τη μία κωμική κατάσταση μετά την άλλη.

 

In the Loop

Για πολλούς λόγους μπορεί να ξεκινήσει ένας πόλεμος. Στο In the Loop ίσως τη καλύτερη βρετανική κωμωδία των τελευταίων μπορεί να είναι απλά η κακή συνεννόηση μεταξύ Αγγλίας κι Αμερικής.

 

Scott Pilgrim vs the World

Δεύτερη ταινία του Edgar Wright στη λίστα, γιατί του αξίζει. Το Scott Pilgrim ζωντανεύει τον κόσμο τον video games και των comics όπως καμία άλλη ταινία.

 

Tootsie

Ο Dustin Hoffman είναι εξαιρετικός ηθοποιός και στη ζωή αλλά και στο συγκεκριμένο ρόλο, μόνο που εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα είναι και πολύ ισχυρογνώμων, πράγμα που δεν τον βοηθάει να βρει δουλειά μιας και πλέον όλοι στη βιομηχανία γνωρίζουν τα τερτίπια του. Τι κάνει; Ντύνεται γυναίκα και καθηλώνει το κοινό.

 

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Ο Stanley Kubrick συνεργάζεται με τον Peter Sellers και τον George C. Scott σε μια θεότρελη πολιτική σάτιρα που μας άφησε να θυμόμαστε καταστάσεις και ατάκες όπως: “ Gentlemen, you can’t fight in here! This is the War Room.”

 

A Night at the Opera

Αγαπημένοι αδερφοί Marx, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή κωμική περσόνα και τη συνάντηση τους να είναι κάθε φορά ένας εκρηκτικός κωμικός συνδυασμός, το Duck Soup θεωρείται το καλύτερο τους, αλλά το Night at the Opera είναι το πολύ προσωπικό μου αγαπημένο.

 

Top Secret!

Τρελές κωμικές καταστάσεις, κλείνοντας και το μάτι στον θεατή σε μια ταινία παρωδία των κατασκοπικών φιλμ, όπου ένας σταρ του rock n’ roll μπλέκεται με την Αντίσταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Wreck-It Ralph

Το Wreck-It Ralph είναι ίσως η μετεξέλιξη του Toy Story, μιας και εδώ τα video games ζωντανεύουν, και συγκεκριμένα τα arcade. Το Wreck-It Ralph έχει πολυδιάστατους χαρακτήρες, πανέξυπνη υπόθεση, που σε συγκινεί και προκαλεί γέλιο όσες φορές και να το δεις.

 

Life of Brian

Η πιο αγαπημένη με διαφορά ταινία των Monty Python για ένα αγόρι που γεννιέται σε έναν στάβλο δίπλα στον Ιησού την ίδια μέρα και αργότερα θα τον μπερδέψουν μερικοί για τον Μεσσία.

 

This is Spinal Tap

Last but not least, το αριστουργηματικό This is Spinal Tap του Rob Reiner. Ένα mockumentary (δηλαδή φιλμ μυθοπλασίας με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση) ακολουθεί τα μέλη ενός βρετανικού ροκ συγκροτήματος σε περιοδεία. 

Διαβαστε επισης

loading...