Περίπου το 50% των επιβατών που πιστεύεται ότι πάσχουν από ναυτία εν κινήσει (motion sickness). Η ναυτία, ζάλη στα road trips και στις εκδρομές με αυτοκίνητο είναι ένα συχνό και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, που μόνο όσοι το έχουν καταλαβαίνουν πόσο ενοχλητικό και αποσυντονιστικό είναι.
Μπορεί να πλήξει τον καθένα αλλά και τον οδηγό. Δεδομένου ότι όλοι θα είμαστε επιβάτες σε αυτοκαταστροφικά αυτοκίνητα, θα μπορούσε σύντομα να γίνει ακόμα περισσότερο θέμα – και έτσι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη ναυτία μακριά απ’τη ζωή τους.
Ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς αρρωσταίνουν όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει, προέρχεται από το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ των διαφόρων αισθήσεων του σώματός μας, που δεν μπορούν να αποφασίσουν αν κινούμαστε ή καθόμαστε ακίνητοι. Στην πραγματικότητα, κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα.
Αυτό που κάνει η νέα ιδέα είναι μια σειρά φωτεινών εφέ που μιμούνται τον έξω κόσμο, λέγοντας στον εγκέφαλο ότι κινούμαστε στο χώρο,
“Στα αυτόνομα αμάξια όλοι θα είναι επιβάτες (autonomous cars). Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν επίσης να έχουν μια ασυνήθιστη διαμόρφωση – θα μπορούσαν να είναι καναπέδες ή οι επιβάτες να κάθονται προς τα πίσω ή προς τα πλάγια”, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan.
Οποιοσδήποτε οπτικός ερεθισμός ενσωματωμένος στη συσκευή κατά του εμετού θα συγχρονιστεί με την ταχύτητα του αυτοκινήτου, λένε οι ερευνητές, έτσι ώστε οι επιβάτες θα έχουν πάντα μια αίσθηση του εξωτερικού κόσμου στην περιφερειακή τους αντίληψη, ακόμη και αν ασχοληθούν με κάτι άλλο.
Πέρυσι, η Uber κατέθεσε δικό της δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα “σύστημα αισθητηριακής διέγερσης”, που περιλαμβάνει δονητικά καθίσματα και εκρήξεις αέρα – όλα σχεδιασμένα για να δίνουν την αίσθηση της κίνησης μέσα στην καμπίνα.
Οι ερευνητές μιλάνε τώρα με τους κατασκευαστές για να αποκτήσουν τη νέα αυτή τεχνολογία ενσωματωμένη σε αυτοκίνητα με αυτόματη οδήγηση. Εν τω μεταξύ μπορείτε να δείτε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας online.