Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου και με αφορμή αυτό, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στο περίφημο και μελωδικό αυτό μουσικό όργανο, τη βάση πολλών, πραγματικά αναντικατάστατο.
Τρεις συναυλίες με ελεύθερη είσοδο,πολλή μουσική,διαφορετικό χαρακτήρα και με κοινή αφετηρία την αγάπη για το πιάνο.
Beton7 – Arts
Η συνθέτις και πιανίστα Άννα Στερεοπούλου πρόκειται να παρουσιάσει μια ξεχωριστή εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πιάνου.
Η Άννα Στερεοπούλου θαπαρουσιάσει προσωπικές της συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς για Πιάνο, με μια παράλληλη σύζευξη αναλογικών Synthesizer και Live Sampling, προσκαλώντας το κοινό σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Η μουσική που θα ακούσουμε είναι εμπνευσμένη από διαφορετικά είδη μουσικής, από το πρόσφατο προσωπικό της album με τίτλο «electron» [ἤλεκτρον], καθώς και από την ‘φιλοσοφία’ του τελευταίου της project / work-in-progress «SYN», όπως παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το «Piano Day» πρόκειται για μια παγκόσμια εκδήλωση η οποία ιδρύθηκε το 2015, από τον πιανίστα /συνθέτη, Nils Frahm και τους συνεργάτες του. Από τότε, πραγματοποιείται την 88η ημέρα κάθε χρόνου, εμπνευσμένη από τον αριθμό πλήκτρων του πιάνου. Ο εορτασμός για το 2018 θα ηχήσει στις 29 Μαρτίου.
«Ιόνιος Αύρα» – Συναυλία με έργα για πιάνο Επτανήσιων συνθετών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, παρουσιάζουν συναυλία με τους πιανίστες Διονύση Σεμιτέκολο και Σπύρο Δεληγιαννόπουλο.
Στην συναυλία «Ιόνιος Αύρα», δύο Επτανήσιοι μουσικοί, ο Διονύσης Σεμιτέκολος και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος μεταφέρουν την αύρα του Ιονίου στο σήμερα σε μια προσπάθεια γνωριμίας με το άγνωστο έργο των Επτανησίων Μουσουργών του 19ου αιώνα και δύο σύγχρονων Επτανήσιων συνθετών.
Οι πιανίστες θα ερμηνεύσουν έργα των: Αντώνιου Καπνίση (1813-1885), Ιωσήφ Λιμπεράλη (1820-1899), Σωσάννας Νεράντζη Κλάδου (1820/5-1914), Παύλου Καρρέρ (1829-1896), Σπυρίδωνα Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917), Στέφανου Καραμαλίκη (1866-1927), Λουδοβίκου Σπινέλλη (1871;-1904), Λαυρέντη Καμηλιέρη (1874-1956), Αλέκου Ξένου (1912-1995), καθώς και Σπύρου Δεληγιαννόπουλου (1976 -) και Διονύση Μπουκουβάλα (1980-).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Θόδωρος Αντωνίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Διευθυντής του Προγράμματος Μουσικής του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University.
Ωδείο Φίλιππος Νάκας
H 88η μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στο πιάνο. Σε όλο τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες πιανίστες, μαθητές και ακροατές οργανώνουν το μεγαλύτερο piano party στον πλανήτη. Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, από τις 18:00 έως τις 19:30 το Ωδείο Φίλιππος Νάκας οργανώνει το δικό του Piano Day.
Oι επισκέπτες θα ακούσουν δύο πιανίστες, τον Παναγιώτη Τροχόπουλο και τον Νικόλα Αναδολή σε έργα κλασικής και jazz μουσικής. Θα συμβουλευτούν την πιανίστα, καθηγήτρια και έφορο σπουδών πιάνου του Ωδείου Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου για θέματα ερμηνείας και σπουδών στο πιάνο. Θα μάθουν λεπτομέρειες για τη συντήρηση, το χόρδισμα και τη μεταφορά του πιάνου από τους Πάνο Τσίγκο και Νίκο Δημητροκάλλη. Θα μπορούν και οι ίδιοι να δοκιμάσουν τη ναυαρχίδα των πιάνων της Yamaha, CFX.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Πιάνου είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για εκδηλώσεις που συνδέονται με το εν λόγω μουσικό όργανο, έτσι ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη των μουσικών διαστάσεων, αλλά και να συνεχίσει να μοιράζεται η αιώνια χαρά που προσφέρει η ερμηνεία και η ακρόαση έργων για πιάνο.