Έχει γίνει τεράστια συζήτηση και έρευνα σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή, τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και τις επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο κοινό δηλώνει μπερδεμένο σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσει και γι’ αυτό επιλέγει τροφές με λιγότερη επεξεργασία και εκείνες που του ταιριάζουν καλύτερα.
Μελέτη ωστόσο, έρχεται και πάλι να αναδείξει την αξία της χορτοφαγικής διατροφής στα κύτταρα και γενικότερα στον οργανισμό. «Η βιολογική ηλικία σε αντίθεση με την χρονολογική ηλικία, αναφέρεται στην φυσική κατάσταση του ατόμου και υποδεικνύει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας», αναφέρεται στην έρευνα.
Τι ακριβώς έκαναν οι επιστήμονες
Οι μελετητές πήραν 21 ζευγάρια διδύμων, οι οποίοι έχουν πανομοιότυπο DNA. Όλοι είχαν ηλικία 39 ετών. Το ένα άτομο ξεκίνησε αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή για 8 εβδομάδες, και το άλλο άτομο έτρωγε τροφές όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και άλλα.
Μετά από οκτώ εβδομάδες που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, υπήρξαν μειώσεις στις ηλικίες της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Independent.
Αντίθετα, αυτές οι αλλαγές δεν σημειώθηκαν σε εκείνους των οποίων η διατροφή περιελάμβανε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.
Τι άλλο παρατήρησαν οι μελετητές
Όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή έχασαν επίσης δύο κιλά περισσότερα κατά μέσο όρο από όσους δεν έτρωγαν, επειδή κατανάλωναν 200 λιγότερες θερμίδες μέσω των γευμάτων που παρείχαν κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια βάρους θα μπορούσε να έχει συμβάλει στις παρατηρούμενες διαφορές στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις βιολογικής ηλικίας με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA – έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.
Οι δηλώσεις του Tom Sanders
Ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL), είπε ότι η έρευνα βρήκε κάποια διαφορά όσον αφορά τη γήρανση για τους vegans, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων συχνά χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια vegan διατροφή μπορεί να μην είναι καλή για την υγεία των ηλικιωμένων. Ο καθηγητής Sanders είπε: «Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία στη μέση ηλικία (όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει σε ηλικιωμένους που φαίνονται πιο πιθανό να υποφέρουν από μυϊκή απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές διαταραχές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
* Πηγή: Grace