Στην ουρά στην τράπεζα, στην αναμονή στο ιατρείο ή ακόμη και στην τουαλέτα, παίρνουμε το κινητό για να περάσει η ώρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συνήθεια κάνει τον εγκέφαλο να εθίζεται στο να περιμένει συχνούς περισπασμούς και άμεση ικανοποίηση.
Με την ολοένα αυξανόμενη χρήση των smartphones και άλλων έξυπνων συσκευών, έχουμε ξεχάσει πώς να βαριόμαστε…
Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η πλήξη είναι εξίσου οδυνηρή με τον πόνο. Ωστόσο, σε πείραμα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια φάνηκε ότι οι άνθρωποι προτιμούν να πονέσουν από ηλεκτροσόκ, παρά να μείνουν σε ένα δωμάτιο μόνοι με τις σκέψεις τους!
Αυτό που μπορεί να μη γνωρίζατε είναι ότι πόνος εξυπηρετεί έναν σκοπό: Να σας κινητοποιήσει σε δράση για να αντιμετωπίσετε ό,τι σας προκάλεσε πόνο εξ αρχής. Το ίδιο κάνει και η πλήξη, ως μια κατάσταση που προσφέρει κίνητρα.
Παρόλο που στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η πρόσβαση στην ψυχαγωγία έχει γίνει απίστευτα εύκολη – καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν με μία απλή κίνηση να παρακολουθήσουν ατελείωτα βίντεο σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Youtube – ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Σκάρμπορο λένε ότι, στην πραγματικότητα, το scrolling αυξάνει την πλήξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: General, η γρήγορη εναλλαγή του περιεχομένου κάνει τη εμπειρία προβολής λιγότερο ικανοποιητική, ελκυστική και ουσιαστική για τους χρήστες.
Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το στρες και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.
Σε μια εποχή υπερπληροφόρησης, ο εγκέφαλός μας είναι αν μη τι άλλο υπερφορτωμένος. Η ανία προσφέρει ένα διάλειμμα. Αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από το άγχος.
Βαριέσαι; Τότε πιθανότατα αναζητάς την καινοτομία
Η πλήξη προσπαθεί να σας «πει» κάτι, γι’ αυτό δώστε προσοχή. Στην πράξη δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, απλώς πρέπει να μάθετε να την «ακούτε» και να ανταποκριθείτε στο τι σημαίνει για εσάς.
Ένα από τα σημάδια πως δεν κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει είναι η ανία. Βαριέσαι γιατί μάλλον εμπλέκεσαι σε μια κατάσταση που δεν σε ενδιαφέρει και που πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου. Έτσι, είναι πιο εύκολο να στραφείς σε κάτι που πραγματικά σε ικανοποιεί.
ΠΗΓΗ VITA.GR