Home AGENDA 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

0
143

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέτος, συμπληρώνει τα 20 του χρόνια. 20 συνεχή χρόνια, κατά τα οποία συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία και ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και κατέλαβε μια διακριτή θέση στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, αλλά και διεθνώς.

                      

Το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2014, φωτίζοντας και πάλι ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και το «παιχνίδι» του χορού που αφορά όλους –επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό. Διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.), με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου. Το ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. είναι τομέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας.

                                    

20 χρόνια Φεστιβάλ – Ένας συνοπτικός απολογισμός

 

Πριν από 20 χρόνια, ένα εξειδικευμένο στον σύγχρονο χορό φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ήταν ένα εγχείρημα που ήθελε τόλμη, ώστε να φέρει τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία σε μια πραγματικότητα όπου δεν υπήρχε ιδιαίτερη παράδοση στον σύγχρονο χορό.

 

Ήδη, από τις πρώτες του κιόλας χρονιές, συνεισέφερε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός άλλου, εξελιγμένου τοπίου για το Χορό στην Ελλάδα. Επίσης, συνέβαλε στην επεξεργασία της έννοιας «περιφερειακό φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα», σε μια εποχή που η ιδέα της αποκέντρωσης ήταν κυρίαρχη και επιτακτική τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, το Φεστιβάλ με τη στέρεη γνώση που έχει κτίσει αποτελεί μια σταθερά στον ελληνικό και διεθνή χώρο, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές του δράσεις.

 

20 χρόνια τώρα, στις παραστάσεις του προσκαλεί καλλιτέχνες που το όνομά τους έχει γραφτεί στην ιστορία του χορού αλλά και καλλιτέχνες που είναι στην αιχμή της πρωτοπορίας. Προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και τοποθετεί τους έλληνες σύγχρονους δημιουργούς στο ίδιο πλαίσιο με τους ξένους συναδέλφους τους. Υποστηρίζει και προωθεί την ελληνική δημιουργία και εκτός Ελλάδας, με τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εκπροσωπεί 18 χρόνια τώρα την Ελλάδα σ’ ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δίκτυα νέων χορογράφων, το Aerowaves, και συμμετέχει σε πολλές μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

 

Επιβεβαιώνοντας τους στόχους του, 20 χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εντάσσει κάθε χρόνο τις παραστάσεις του σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σεμινάρια, εργαστήρια και δράσεις υψηλού επιπέδου, που συνεχώς διευρύνονται θεματικά και απευθύνονται όχι μόνο σε όλο και περισσότερες διαφορετικές ομάδες δημιουργών και ερμηνευτών (επαγγελματίες, σπουδαστές και ερασιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα), αλλά και στην ίδια την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, ενισχύοντας ενεργά τη σύνδεσή της με τον σύγχρονο χορό και το Φεστιβάλ της.

 

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έχοντας ήδη κατακτήσει μια από τις ιδρυτικές του επιδιώξεις αυτή της δημιουργίας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, έχει επιλέξει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεών του, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, όπως και να ακολουθεί μια πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων του, έχοντας παράλληλα καθιερώσει ειδικές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

 

Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει βούληση ώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ως δυναμικός και τολμηρός θεσμός που έχει κι αυτός συμβάλει στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου στη χώρα μας, να διατηρηθεί στη ζωή, με γνώμονα πάντοτε την υψηλή ποιότητα και την πολύπλευρη παρουσία του στο τοπίο του χορού εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Η ταυτότητα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Η ταυτότητα της 20ής διοργάνωσης

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στα 20 χρόνια της πορείας του, έχει αποδείξει ότι βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητά του να παρακολουθεί σε βάθος τη συνεχή μετατόπιση των συνόρων στον παλλόμενο παγκόσμιο χάρτη της χορευτικής τέχνης. Να αφουγκράζεται μέσα στο μωσαϊκό των χορευτικών προτάσεων όλες τις φωνές και να ξεχωρίζει με γνώση αυτές που κάθε φορά μιλούν και συνδιαλέγονται, η καθεμία στη γλώσσα της, με την ψυχή, το νου και τις αισθήσεις του θεατή. Φέτος, φιλοξενεί και πάλι ομάδες που αναστοχάζονται με τόλμη το νόημα του σώματος, στο οποίο εγγράφονται οι βασικοί κανόνες, οι ιεραρχίες, ακόμη και οι μεταφυσικές ανησυχίες ενός πολιτισμού. Μέσα από τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, αναδεικνύονται μια σειρά ιδέες και προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία:

 

1. Μεγάλο εύρος σημαντικών καλλιτεχνών και ομάδων: Επιδιώκοντας να καταδείξει τόσο τις τομές όσο και τη συνέχεια των αισθητικών πειραματισμών της χορευτικής τέχνης, το 20ό Φεστιβάλ παρουσιάζει εκπροσώπους απολύτως διαφορετικών χορευτικών ιδιωμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο απάνθισμα μιας πολυμορφίας αισθητικών προτάσεων και τάσεων, που υπήρξε πάντα, για το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, συνειδητή επιλογή. Συγκεκριμένα, φιλοξενεί από το NDT 2 –το συγκρότημα των νεότερων ερμηνευτών του Nederlands Dans Theater– έως τη συλλογική δουλειά των KVS, των ballets C de la B και των παλαιστινίων ερμηνευτών, το έργο του Κριστιάν Ριζό με το εντελώς προσωπικό, σχεδόν εικαστικό ιδίωμα, αλλά και τη Μέττε Ίνγκβαρτσεν με τη ριζοσπαστική της αντίληψη για τη χορογραφία.

 

2. Σύνδεση με τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς: Ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του φετινού φεστιβαλικού προγράμματος είναι ο προβληματισμός γύρω από τον εκπατρισμό, γεωγραφικό αλλά και υπαρξιακό, η διερεύνηση της ανάγκης του ανήκειν, η εμβάθυνση στην έννοια της ταυτότητας και της ετερότητας, και παράλληλα τα οικολογικά προβλήματα και η αμφίθυμη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, που έχουν προσλάβει, τα τελευταία χρόνια, δραματικό χαρακτήρα. Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βελγο-παλαιστινιακή συμπαραγωγή BADKE, το μελαγχολικό, εσωτερικό ταξίδι του μοναχικού τούρκου χορευτή στο σόλο του Κριστιάν Ριζό και τους εκρηκτικούς Πλάνητες της Πατρίσιας Απέργη, ο σπαραγμός του ξεριζωμού αλλά και η διεκδίκηση της ένταξης είναι συνεχώς παρόντα, ενώ η ριζοσπαστική χορογραφία της Μέττε Ίνγκβαρτσεν προτείνει μια νέα προσέγγιση των εννοιών έμψυχο-άψυχο, φυσικό-τεχνητό.

 

3. Άνοιγμα στον δημόσιο χώρο: Το Φεστιβάλ επιδιώκει να καταστήσει την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του μέρος της χορευτικής δημιουργίας, εμπλέκοντάς τους βιωματικά στη δημιουργική διαδικασία, μέσα από παραστάσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων του. Παράλληλα αξιοποιεί δημιουργικά ήδη υπάρχουσες δομές και προτρέπει καλλιτέχνες και κοινό να περιηγηθούν στην πόλη, να γνωρίσουν γωνιές και χώρους της και να αποκτήσουν έτσι μια διαφορετική ματιά γι’ αυτήν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια γέφυρα ανάμεσα στον καθεαυτό χώρο μιας παράστασης, όπως είναι το θέατρο –χώρος που δεν στερείται σημασίας και ιδεολογίας– και τον δημόσιο χώρο.

 

4. Εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας διατηρεί και ανανεώνει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, που από την πρώτη στιγμή υπήρξε σημαντικό μέλημά του. Τα Εργαστήρια και το Σεμινάριο με τους Μάρτα Κορονάντο, Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ, Συνδέσμο Χορού αλλά και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν σε συνεργασία με την ομάδα Creo, ανοίγουν έναν ευρύ διάλογο σε θέματα δραματουργίας, χορογραφίας και τεχνικής. Το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατά περίπτωση, απευθύνεται σ’ ένα ευρύτατο κοινό, δημιουργούς και ερμηνευτές των παραστατικών τεχνών (επαγγελματίες, σπουδαστές και ερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα), αλλά και στην ίδια την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας.

 

5. Το Φεστιβάλ και οι νέοι: Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πάντα προσέλκυε έναν μεγάλο αριθμό νέων θεατών. Επιπλέον, με τα σεμινάριά του εστίαζε στις ανάγκες των νέων καλλιτεχνών και με τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό έδινε χώρο στην παρουσίαση ανερχόμενων και νέων δημιουργών υπογραμμίζοντας συνδυαστικά την καλλιτεχνική, δυναμική παρουσία των νεότερων ηλικιών, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εξέλιξη και το μέλλον του χορού. Φέτος, ακόμη περισσότερο, το Φεστιβάλ πλημμυρίζει από νεανική ενέργεια και σφρίγος. Η παρουσία νέων αλλά και νεότερων καλλιτεχνών ενδυναμώνεται και αναδεικνύεται ιδιαίτερα, με τη συμμετοχή τόσο του NDT 2, αλλά και των δημιουργημάτων της Καλαμάτας, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, στην παράσταση Πετρόσουπα, όσο και τη δραστική συμμετοχή των παιδιών στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

 

6. Παράλληλες εκδηλώσεις: Με διαφορετικό, από τα προηγούμενα Φεστιβάλ, χαρακτήρα, οι παράλληλες εκδηλώσεις του 20ού Φεστιβάλ απλώνονται και πάλι σε γωνιές και χώρους της πόλης, αποτελούν ένα λειτουργικό κομμάτι του καλλιτεχνικού του προγράμματος και είναι αποτέλεσμα όλων όσοι θα συμμετέχουν, από την Καλαμάτα και όλη την Ελλάδα, σε εργαστήριά του. Με τον τρόπο αυτό οι παράλληλες εκδηλώσεις, φέτος, προέρχονται από την πόλη της Καλαμάτας αλλά και την αφορούν, επιμορφώνοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία, την τοπιογραφία και θεσμούς της πόλης.

 

Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με πολύ χαρά συνεργάζεται, για πρώτη φορά στις φετινές του εκδηλώσεις, με τους θεσμικούς ελληνικούς φορείς: Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν και Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

 

Το Πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με μια ματιά

 

Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ανοίγει με το Nederlands Dans Theater 2 σε μια συνάντηση με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα, την ποιητικότητα. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μας συστήνει την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978.

 

Το Nederlands Dans Theater είναι μια δημιουργική καλλιτεχνική ομάδα που αναζητεί πάντα εξαιρετικά ταλέντα και γόνιμες συνεργασίες. Ο χορογράφος Πωλ Λάιτφουτ που ανέλαβε από το 2011 τα ηνία της ομάδας μετά την επί 36 χρόνια εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γίρζι Κύλιαν, σηματοδοτεί τη συνέχεια του ιστορικού συγκροτήματος, μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας και την εξαιρετική καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων. Στις παραστάσεις του στην Καλαμάτα το NDT 2, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσιάζει τέσσερις χορογραφίες:

 

Gods and Dogs (2008). Είναι η εκατοστή χορογραφία, ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Αναφέρεται δε ως «ανολοκλήρωτο έργο» απηχώντας τη γοητεία που ασκεί στον χορογράφο η ομορφιά του μη ολοκληρωμένου στη ζωή… Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009 (Ολλανδία).

 

Shutters Shut (2003). Η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923). Τη σύντομη, ευρηματική χορογραφία, που εμπλέκεται με τη ρυθμολογία του ιδιότυπου ποιήματος, αντί μουσικής συνοδεύει η φωνή της ίδιας της αμερικανίδας συγγραφέως, που απαγγέλλει τους στίχους της.

 

Subject to Change (2003). Το χορογραφικό δίδυμο Σολ Λεόν (Ισπανία) και Πωλ Λάιτφουτ (Αγγλία) καταθέτουν ένα στοχασμό πάνω στη σωματική φθορά και το θάνατο. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003.

 

Cacti (2008, πρεμιέρα 2010). Έργο του συνεργαζόμενου με το NDT 2 σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν. Ο μόλις 30 χρονών, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί μια εμπνευσμένη χορογραφία με χιούμορ, συναρπαστική κίνηση, καταιγιστικούς ρυθμούς και υψηλή αισθητική για μεγάλο σύνολο χορευτών, η οποία με τρυφερότητα αναφέρεται στην επιτήδευση που συχνά ενδημεί στο χορό.

(17-18.07, 22:00 Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα)

Με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα

 

Το σόλο του Κριστιάν Ριζό, που ερμηνεύει ο τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ δεν είναι παρά μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική. Το sakınan göze çöp batar (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη. Επιχειρώντας να αναδείξει τόσο τη γεωγραφική όσο και την υπαρξιακή εξορία, ο Κριστιάν Ριζό αποτυπώνει την οδύνη του ευάλωτου, αποκομμένου από τις ρίζες του σώματος, δίνοντας έμφαση στο συμβολικό βάρος καθημερινών αντικειμένων, στις πρωταρχικές αναμνήσεις από τον γενέθλιο τόπο –που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη μουσική όσο και στην κινησιολογία– και στον αργό, διακεκομμένο χρόνο με τον οποίο συντελείται η οικειοποίηση της νέας ταυτότητας. Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο «εδώ» της εξορίας που πάντα θα ανακαλεί ένα χαμένο «εκεί». Μια συμπαραγωγή της l’association fragile του Κριστιάν Ριζό με καταξιωμένα ευρωπαϊκά χορογραφικά κέντρα, θέατρα και θεσμούς.

(18-19.7, 20:00 Μέγαρο Χορού – Στούντιο)

Με την υποστήριξη του Institut Français

 

Το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται θαυμάσια στο έργο Badke, εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας βέλγων και παλαιστινίων καλλιτεχνών: αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό dabke της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέιρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών, η οποία μέσα από τη δόνηση των σωμάτων μεταφέρει έναν υποβλητικό κραδασμό. Το εγχείρημα, που μέσα από μια ακατάβλητη χορογραφία, αποτυπώνει την ανάγκη του συνανήκειν, την αναζήτηση του εαυτού, τη μοναξιά μέσα στο πλήθος, την υπαρξιακή αγωνία και παράλληλα τη χαρά της ζωής, υπογράφουν τρία σημαντικά ονόματα της βελγικής σκηνής, ο Κουν Ωγιουστέινεν, χορογράφος των ballets C de la B, η Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ, δραματουργός της ίδιας ομάδας και του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και η Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο, πρώην χορεύτρια των Rosas (της ομάδας της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ) και των ballets C de la B., σε συνεργασία με τους 10 παλαιστίνιους ερμηνευτές του έργου. Μια παραγωγή των: KVS (Βρυξέλες), les ballets C de la B (Γάνδη) & A.M. Qattan Foundation (Ραμάλλα)

(19-20.07, 22:00 Αμφιθέατρο Κάστρου)

 

Ένας τελείως διαφορετικός χορογραφικός κόσμος, άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καμωμένο από εφήμερα, άπιαστα υλικά –ήχους, φως, φυσαλίδες, αφρό– παρουσιάζεται στη συνέχεια, με το έργο Evaporated Landscapes της δανέζας Μέττε Ίνγκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Η χορογράφος, που παρουσιάζει δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανατρέπει την παγιωμένη εικόνα γύρω από τη χορογραφία και τη διευρύνει. Η χορογραφία δεν ανήκει πια στην οργάνωση των σωμάτων και των κινήσεών τους στο χώρο. Η Μέττε Ίνγκβαρτσεν ανασκευάζει τεχνητά το φυσικό τοπίο και δημιουργεί ένα ποιητικό, σχεδόν μεταφυσικό περιβάλλον υποβλητικής έντασης, ως μια σχέση ανάμεσα στις μετέωρες, αέναα εξανεμιζόμενες και ανασυγκροτούμενες, ρευστές εκφάνσεις της ύλης. Τα εξατμιζόμενα τοπία -Evaporated Landscapes- άλλοτε θυμίζουν τη φύση όπως τη γνωρίζουμε και άλλοτε μοιάζουν με φουτουριστική επινόηση. Ακόμη, είναι ένα έργο στο οποίο η χορογραφία δεν συντελείται μόνο στο χώρο αλλά και στα σώματα των θεατών, εξαιτίας των αισθητηριακών και αντιληπτικών κραδασμών που βιώνουν σε όλη την παράσταση. Τα Evaporated Landscapes είναι το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων έργων με τα οποία η χορογράφος αγγίζει τα θέματα των ορίων ανάμεσα στο τεχνητό και το φυσικό και διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στα έμψυχα όντα και τον άψυχο, αλλά γεμάτο ενέργεια, κόσμο που τα περιβάλλει. Μια συμπαραγωγή της Mette Ingvartsen / Great Investment και μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ χορού, θεάτρων και θεσμών.

(20.07, 12:00, 19:00, 20:30, 22:00 Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα)

Με την υποστήριξη των Φλαμανδικών Αρχών.

 

«…..Χώρεσα στους νόμους σας, άπλωσα όνειρα στους δρόμους σας, έστησα το νοικοκυριό μου στις συνειδήσεις σας και μοιράστηκα την ιστορία σας για να μπορώ να διηγηθώ το παραμύθι αύριο στη δική μου γλώσσα».

 

Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη Πλάνητες. Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα της Αερίτες, εντρυφά και σε αυτή τη δουλειά της στον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους «ξένους», τους Άλλους, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή καταξιωμένων Κέντρων Χορού της Ευρώπης.

(22.07, 22:00 Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα)

 

Η Πετρόσουπα από κινέζικος λαϊκός μύθος μαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας –τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο»–, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, τον χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές –σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014– θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της Πετρόσουπας να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν

 (24.07, 22:00 Αμφιθέατρο Κάστρου)

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

 

Οι ανοικτές, παράλληλες εκδηλώσεις στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού του προγράμματος. Αφορούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την ίδια την πόλη της Καλαμάτας και το Φεστιβάλ της, αναδεικνύοντας τη δουλειά όλων όσοι με οποιονδήποτε τρόπο θα πάρουν μέρος στα Εργαστήρια «What If» και «On the road», ενώ παράλληλα ξεναγούν κατοίκους και επισκέπτες σε Χορούς Μυθικούς (Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα) και Χορούς Σύγχρονους (Προβολές από το Αρχείο του Κέντρου Χορού Καλαμάτας και προβολές χορογραφικού υλικού των ομάδων που συμμετέχουν στα εργαστήρια χορογραφίας).

 

Επιπλέον, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί, όπως πάντα, με διαλέξεις και συζητήσεις με χορογράφους που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

·         Το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, ανοίγει το αρχείο του και την πλαισιώνει με σειρά επαναλαμβανόμενων προβολών από εκδηλώσεις και παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού της πόλης, ενώ η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη έκπληξη για τους επισκέπτες: μα ολιγόλεπτη χορογραφία με την οποία η νεότατη γενιά της Καλαμάτας καλωσορίζει επισκέπτες και κατοίκους.

 

Έκθεση και ξεναγήσεις

Η Προϊσταμένη της ΛΗ´ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου ξεναγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στην περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας».

 

Η έκθεση παρουσιάζει αρχαία τεκμήρια και μαρτυρίες από τη Μεσσηνία που συνδέονται με τη μουσική και το χορό. Περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

 

Προβολές  βίντεο:

·         «ΧΟΡΙΚΑ» της Ζουζούς Νικολούδη

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 1995

Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος

 

·          «ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ»

Έκθεση φωτογραφιών NELLY’S

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 1997

 

·         «ΜΝΗΜΕΙΟ»

Χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου, ΟΜΑΔΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 1997

Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος

 

·         Εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ «Ζουζού Νικολούδη»

Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος

 

Η εκδήλωση εμπλουτίζεται με ένα σύντομο χορευτικό δρώμενο από τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας με μουσική συνοδεία από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

 

Χορογραφία: Κατερίνα Κασιούμη

Μουσική: Nadia Boulanger «Lux aeterna»

Χορεύουν οι μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας:

Δήμητρα Κουφοσωτήρη, Κατερίνα Λαδά, Σταυρίνα Ξιπολίτου, Γεωργία Σπυροπούλου

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Μπενάκη και Αγ. Ιωάννου, Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 8:00-20:00, Δευτέρα 13:30-20:00

 

Έκθεση & Προβολές: 20.06 – 30.09.2014

Ξεναγήσεις & Χορευτικό Δρώμενο: Σάββατο 19.7, 11:00 / Τετάρτη 23.7, 20:00

Συνολική διάρκεια: 30′

 

 

·         Προβολές χορογραφικού υλικού των ομάδων που συμμετέχουν στα εργαστήρια χορογραφίας

Με την ευκαιρία των εργαστηρίων χορογραφίας «On the road» και «What If», καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα προβάλλεται χορογραφικό υλικό των ομάδων που συμμετέχουν: Lemurius, Φora etc, Νταλίκα, Πρόσχημα, YELP dance.co, ΖΗΤΑ, Creo.

(17–24.7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας,

καθημερινά 10:00-13:00 & 18:30-21:00)

 

 

·         Παράσταση Εργαστηρίου Χορογραφίας «On the Road»

Παράσταση του Εργαστηρίου «On the Road» που καθοδήγησαν οι έξι ελληνίδες χορογράφοι του Συνδέσμου Χορού: Βάσω Γιαννακοπούλου, Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου, Μέντη Μέγα, Μαριέλα Νέστορα και Κατερίνα Σκιαδά. Μια παράσταση-περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, με στάσεις και αναπάντεχα, ακαριαία μουσικά και χορογραφικά στιγμιότυπα. Πρωταρχικό υλικό για το έργο οι αφηγήσεις, υποδείξεις και τα ντοκουμέντα που έχουν κληθεί να καταθέσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, που μετουσιωμένα σε καλλιτεχνική πράξη θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν την αθέατη αλλά πυκνή σε ιστορία και πολιτισμικές συνδηλώσεις πλευρά της Καλαμάτας και των κατοίκων της.

(24/7, 19:30, σημείο συνάντησης Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)

Διάρκεια: 120′

 

·         Παράσταση Εργαστηρίου Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If»

Το εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης «What if», που βασίστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Σκυτάλη», ολοκληρώνεται με μια τρίπτυχη παράσταση:

• η δημιουργική ομάδα της Σκυτάλης παρουσιάζει τα δύο κομμάτια που έδειξε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2013, 

• οι χορευτές που συμμετείχαν στο εργαστήρι «What if» θα χορέψουν πάνω στο υλικό και τις συνθέσεις οι οποίες γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και

• το Παιδικό Εργαστήρι θα δώσει τη δική του πινελιά, μεταφράζοντας τις ίδιες δράσεις που συν-κίνησαν και τους επαγγελματίες χορευτές.

Υπεύθυνες προγράμματος: Πωλίνα Κρεμαστά, Πηνελόπη Ηλιάσκου

Συντονίζει η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά.

Χορεύουν: Σοφία Κονδυλιά, Έμυ Αμερικάνου, Ευδοξία Λίμνιαλη, Θένια Αντωνιάδου, Βάσια Ζορμπαλή, Εύη Ψάλτου, Άννα Απέργη, Μαρία Παΐζη, Ηρώ Τσιρακάκη, Ελεονώρα Σπυροπούλου, τα παιδιά και οι χορευτές που συμμετέχουν στο εργαστήρι.

Ζωντανά συνοδεύει ο μουσικός Απόστολος Λεβεντόπουλος

(21.7, 20:00 Μέγαρο Χορού – Στούντιο)

Διάρκεια: 90′

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 

·         16-23.7

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τη Marta Coronado

«Απολαμβάνοντας τους νόμους της κίνησης –

Απολαμβάνοντας την ένταση της κίνησης»

Η παρουσία της εξαιρετικής χορεύτριας, χορογράφου και κορυφαίας εκπαιδευτικού Μάρτα Κορονάντο φέρνει την Καλαμάτα και τους έλληνες επαγγελματίες του χορού σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του χορού διεθνώς, την P.A.R.T.S. Ως χορεύτρια είναι μέλος, από το 1998, στην ομάδας των Rosas της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ και συνδιευθύνει τα προγράμματα αποφοίτησης του ρεπερτορίου των Rosas στην P.A.R.T.S. Διδάσκει τεχνική release και τεχνική μπαλέτου σε μεγάλες ευρωπαϊκές σχολές και κορυφαίες ομάδες χορού, και έχει τιμηθεί με το αμερικανικό βραβείο Bessie για την προσφορά της ως χορεύτρια.

Το σεμινάριο είναι βασισμένο στις αρχές της τεχνικής release, αντιμετωπίζοντας το σώμα ως ανοιχτό σύστημα, που αντέχει στους νόμους της κίνησης, με τη βοήθεια των χρυσών κανόνων της Αδράνειας, της Αλληλεπίδρασης και της Ώθησης. Επιπλέον, δίνει έμφαση σε νέους τρόπους επικοινωνίας με τα άλλα σώματα στο χώρο.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

 

Κόστος Συμμετοχής: 120,00 €

Εγγραφή – Προκαταβολή: 30,00 €

Για εγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου, 6972 558 593

mail@kalamatadancefestival.gr

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 4 Ιουλίου 2014

 

·         16-21.7

Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If»

βασισμένο στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Η Σκυτάλη»

 

Το εργαστήρι χορογραφικής σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού «What If», βασισμένο στο πρόγραμμα «Η Σκυτάλη», αφορά παιδιά προεφηβικής ηλικίας αλλά και νέους επαγγελματίες του χορού, τους οποίους καλεί να περάσουν από τους ρόλους του δημιουργού, του ερμηνευτή και του θεατή σε μια «μεταλαμπάδευση» χορευτικής γνώσης. Είναι μια σύλληψη της Πηνελόπης Ηλιάσκου (Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν) και της Πωλίνας Κρεμαστά (ομάδα χορού Creo) και βασίζεται στην ιδέα της μεταλαμπάδευσης, της «σκυτάλης» που περνάει από έναν επαγγελματία του χορού σε έναν άλλον ώστε να μετέχει της ίδιας γνώσης και εμπειρίας. Διδάσκουν η Πωλίνα Κρεμαστά και 10 επαγγελματίες χορευτές και φοιτητές χορού από την Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

 

Απευθύνεται σε δύο διαφορετικές ομάδες:

-Σε παιδιά που μόλις αποφοίτησαν από το Δημοτικό, τα οποία μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουν το μαγευτικό κόσμο της κίνησης και του χορού και θα συνδημιουργήσουν μια παράσταση.

-Σε ενήλικες, φοιτητές και αποφοίτους επαγγελματικών σχολών χορού, οι οποίοι μέσα από την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό θα έχουν την ευκαιρία να συνδημιουργήσουν μια παράσταση.

 

Κόστος Συμμετοχής για παιδιά: 50,00 €

Εγγραφή – Προκαταβολή: 20,00 €

Για εγγραφές και πληροφορίες: Βασιλική Παπαδοπούλου, 6977 881 165

mail@kalamatadancefestival.gr

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 27 Ιουνίου 2014

 

Κόστος Συμμετοχής για ενήλικες: 70,00 €

Εγγραφή – Προκαταβολή: 20,00 €

Για εγγραφές και πληροφορίες: Στεριανή Τσιντζιλώνη, 6944 415 170

mail@kalamatadancefestival.gr

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 4 Ιουλίου 2014

 

 

·         17-24.7

Εργαστήρι Χορογραφίας «On the road»

Ένα εργαστήρι χορογραφικής παρέμβασης στον δημόσιο χώρο από το Σύνδεσμο Χορού

 

To εργαστήρι «On the road» είναι ένα συλλογικό χορογραφικό εργαστήρι το οποίο θα κατοικήσει τους δημόσιους χώρους της πόλης της Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν κοντά στους κατοίκους, θα ανακαλύψουν κρυμμένες γωνιές της πόλης, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν την ιστορική της μνήμη και, αναλογιζόμενοι πάνω στη σύγχρονη μορφή και την ταυτότητά της, θα συνθέσουν και θα παρουσιάσουν μια παράσταση-περιήγηση, σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους γεμάτη χορό, μουσική και αναπάντεχες δράσεις.

 

Ολόκληρη η διαδικασία όπως και η παράσταση θα καταγραφούν με δημιουργικούς τρόπους από τους συμμετέχοντες, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, γραφιστικές φόρμες και κείμενα.

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε χορευτές και ηθοποιούς (επαγγελματίες και φοιτητές επαγγελματικών σχολών), μουσικούς (επαγγελματίες), σκηνοθέτες, φωτογράφους, δημοσιογράφους, γραφίστες, συγγραφείς, καθώς και σε περιορισμένο αριθμό ερασιτεχνών ή ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία κίνησης.

 

Οι χορογράφοι του «On the road» έχουν απευθύνει Ανοικτό Κάλεσμα στους κατοίκους της Καλαμάτας να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της τελικής παράστασης με κάποια αφήγηση, κάποια φωτογραφία, ένα γράμμα ή ένα ντοκουμέντο, κάποια ιστορία ή ακόμα και κάποια «ειδική γωνιά» της πόλης που θα άξιζε να τη μάθουν όλοι.

 

Στο Σύνδεσμο Χορού συμμετέχουν οι ομάδες: Amorphy, Lemurius, Φora etc, Νταλίκα, Πρόσχημα, YELP dance.co και ΖΗΤΑ.

 

Κόστος Συμμετοχής: 100,00 € Εγγραφή – Προκαταβολή: 30,00 €

Για εγγραφές και πληροφορίες: Στεριανή Τσιντζιλώνη, 6944 415 170

mail@kalamatadancefestival.gr

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 4 Ιουλίου 2014.

 

·         18-24.7

Εργαστήρι Δραματουργίας με τη Hildegard De Vuyst

«Χορός και Δραματουργία: εξιχνιάζοντας την οργάνωση του χρόνου»

H Βελγίδα δραματουργός Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ, βασικό στέλεχος, μεταξύ άλλων, του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου και της ομάδας les ballets C de la B, υπογραμμίζει τη σημασία της δραματουργικής επεξεργασίας της χορογραφικής πράξης, ανοίγοντας ένα διάλογο με τους έλληνες δημιουργούς και θεωρητικούς της τέχνης.

Το Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερα κρίσιμες οικονομικές συνθήκες, αλλά και τη σπουδαιότητα δημιουργίας μιας γόνιμης και δυναμικής συνθήκης στήριξης του ελληνικού χορού, προσφέρει υποτροφίες φοίτησης σε όσους επιλεγούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι δραματουργίας.

Το εργαστήρι δραματουργίας θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

 

Απευθύνεται σε χορογράφους, δραματουργούς αλλά και θεωρητικούς του χορού, σκηνοθέτες, δραματουργούς θεάτρου και περφόρμανς. Μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι ζευγάρια χορογράφων και δραματουργών που ήδη δουλεύουν μαζί, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες.

 

Ο αριθμός συμμετοχών στο σεμινάριο είναι περιορισμένος και παράλληλα, σε όσους επιλεγούν να συμμετέχουν σε αυτό, το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα δώσει υποτροφίες διδάκτρων.

Τις υποτροφίες θα αποφασίσει επιτροπή που συστήνεται ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό και η οποία αποτελείται από τους: Κάτια Αρφαρά, Κλημεντίνη Βουνελάκη, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Στεριανή Τσιντζιλώνη.

 

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Να είναι ενεργοί τα τελευταία τρία χρόνια.

2. Στην αίτηση ενδιαφέροντος να αναφέρουν το λόγο για τον οποίο επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήρι και πώς πιστεύουν ότι αυτό θα ωφελήσει τη δημιουργική τους πορεία.

3. Συμμετοχή στο παρελθόν σε αντίστοιχο εργαστήριο.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Στεριανή Τσιντζιλώνη, 6944 415 170

mail@kalamatadancefestival.gr

Εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014

 

Ειδικές Τιμές

 

Εργαστήρι Χορογραφίας «On the road»

Ειδικά για επαγγελματίες φωτογράφους, γραφίστες, δημοσιογράφους (ομάδα καταγραφής):

Κόστος Συμμετοχής: 50,00 €

Εγγραφή – Προκαταβολή: 20,00 €

 

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού + Εργαστήρι Χορογραφίας «On the road»

Κόστος Συμμετοχής: 200,00 €

Εγγραφή – Προκαταβολή: 60,00 €

 

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού + Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If»

Κόστος Συμμετοχής: 170,00 €

Εγγραφή – Προκαταβολή: 50,00 €

 

Τα ποσά συμμετοχής εξοφλούνται με την έναρξη του σεμιναρίου και των εργαστηρίων.

Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής.

 

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και τα εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου

 

 

Πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια

 

Ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων: Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

 

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

(εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

 

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά

μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)

T: 27210 97610 & 27210 97630 / Φ: 27210 97613

(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)

 

Τιμές εισιτηρίων

 

Παράσταση Nederlands Dans Theater 2 στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)

€20,00 (α’ ζώνη), €15,00 (β’ ζώνη – εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

& €10,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

 

Παράσταση l’association fragile / christian rizzo στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο)

€15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

 

Παράσταση KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation στο Αμφιθέατρο Κάστρου

€20,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)

 

Παράσταση Mette Ingvartsen στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)

€12,00 & €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

 

Παράσταση Αερίτες στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)

€15,00 (α’ ζώνη), €12,00 (β’ ζώνη – εξώστης), €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο)

& €8,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας)

 

Παράσταση Πετρόσουπα στο Αμφιθέατρο Κάστρου

€12,00, €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €8,00 (παιδικό)

 

Ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & τα Εργαστήρια του Φεστιβάλ:

-10,00€ για τις παραστάσεις: Nederlands Dans Theater 2, l’association fragile / christian rizzo και KVS, les ballets C de la B & A.M. Qattan Foundation.

-8,00€ για τις παραστάσεις: Mette Ingvartsen, Αερίτες και Πετρόσουπα

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας:  Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ.

 

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.