HomeAGENDAΑπογεύματα στο φουαγέ της Λυρικής

Απογεύματα στο φουαγέ της Λυρικής

Απογεύματα στο φουαγέ – Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη

 

Συναυλία με το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B.

“Με τον αέρα γραμμένο”

 

Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια – Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Ώρα έναρξης 18.00 / Είσοδος ελεύθερη

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

 

Γκουίντο ντε Φλάβις, σοπράνο σαξόφωνο

Διονύσης Ρούσσος, άλτο σαξόφωνο

Ηλίας Σαμσόνοφ, τενόρο σαξόφωνο

Σπύρος Μίχας, βαρύτονο σαξόφωνο

 

 

Η συναρπαστική συναυλία “Με τον αέρα γραμμένο” του κουαρτέτου σαξοφώνων S.T.A.B., αυτή την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι μέσα στους αιώνες, μέσα από τη μαγευτική μουσική των Βιβάλντι, Μπαχ, Ροσσίνι, Μέλλιτς, Ραβέλ, Δραγατάκη και Κουμεντάκη.

 

Πρόκειται για ένα αντικομφορμιστικό ταξίδι στη μουσική διαχρονία το οποίο συνθέτουν τέσσερα σαξόφωνα, όργανα με μόλις ενάμισι αιώνα ζωής και τεράστια, ανεκτίμητη δυναμική. Θα ακουστούν η «Εισαγωγή» από το Κοντσέρτο σε φα μείζονα του Βιβάλντι, η «Άρια» από την Ορχηστρική σουίτα αρ. 3 και το «Ιταλικό κοντσέρτο» του Μπαχ, μελωδίες από διάσημες όπερες του Ροσσίνι, το μουσικό έργο «Μαύρο» του Μέλλιτς, το «Μπολερό» του Ραβέλ, η «Μελωδία γραφομηχανής για κουαρτέτο σαξοφώνων» του Κουμεντάκη και το «Κουαρτέτο αρ. 7» του Δημήτρη Δραγατάκη. Παίζουν οι μουσικοί: Γκουίντο ντε Φλάβις (σοπράνο σαξόφωνο) Διονύσης Ρούσσος (άλτο σαξόφωνο), Ηλίας Σαμσόνοφ (τενόρο σαξόφωνο) και Σπύρος Μίχας (βαρύτονο σαξόφωνο). 

 

Το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2012. Παρότι είναι ένα νέο σχήμα έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους, οριοθετώντας το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα του με συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στo φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου 2013». Το ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνει κλασική μουσική του 20ού αιώνα, μπαρόκ, σύγχρονη μουσική, τζαζ και τάνγκο. Το σύνολο αποτελείται από εξέχοντες σολίστες ο καθένας εκ των οποίων ξεχωριστά έχει να επιδείξει σπουδαία καλλιτεχνική σταδιοδρομία.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου φιλοξενούμενου συνθέτη» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Γιώργο Κουμεντάκη.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τρεις θεματικούς κύκλους: Τον κύκλο Όπερας, τον κύκλο Οπερέτας και τον κύκλο φιλοξενούμενου συνθέτη.

 

Κύκλος όπερας [ΚΟ] (υπεύθυνος: Βαγγέλης Χατζησίμος). Στον κύκλο όπερας θα παρουσιαστούν σε συναυλιακή μορφή είτε ολόκληρα έργα, είτε εκτενή αποσπάσματά τους. Από τη διεθνή παραγωγή δίνεται έμφαση στο έργο του πρώιμου Βέρντι με την παρουσίαση δύο έργων που ακούγονται σπάνια, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συναυλία αφιερωμένη στον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται το 2013. Κύριος άξονας του κύκλου όπερας είναι η ελληνική λυρική παραγωγή. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η πρώτη ελληνική όπερα, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867) του Σπυρίδωνος Ξύνδα (από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014), καθώς και σημαντικά έργα των Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα, Μάριου Βάρβογλη και Γιώργου Σισιλιάνου.

 

Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη [ΚΣ] (υπεύθυνος: Γιώργος Κουμεντάκης). Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του με την ΕΛΣ, η οποία θα κορυφωθεί με την πρεμιέρα της όπερας Η φόνισσα το φθινόπωρο του 2014, ο Γιώργος Κουμεντάκης προτείνει έναν κύκλο εννέα θεματικών συναυλιών, όπου συνυπάρχουν διαφορετικά είδη και μουσικές παραδόσεις. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση έργα του συνθέτη που παραγγέλθηκαν από την ΕΛΣ, ενώ ιδιαίτερη παρουσία, σε τρεις από τις συναυλίες του κύκλου, θα έχει το έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014.

 

Κύκλος ελληνικής οπερέτας [ΚΟΠ] (υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τα τελευταία χρόνια στο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας, της ναυαρχίδας του ελληνικού μουσικού θεάτρου, έχουν αρχίσει να επανέρχονται έργα αδίκως ξεχασμένα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για λησμονημένα έργα και συνθέτες του ελαφρού μουσικού θεάτρου, η ΕΛΣ προτείνει, υπό μορφή αναλογίου, τέσσερις οπερέτες που άφησαν εποχή. Θα παρουσιαστούν δύο έργα συνθετών που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, η θρυλική Ριρίκα μας (1930) του Στάθη Μάστορα και το Αποκριάτικο όνειρο (1924) του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, καθώς και δύο έργα των δημοφιλέστερων συνθετών της ελληνικής οπερέτας που δεν έχουν παιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες: το σκανδαλώδες Θέλω να δω τον Πάπα! (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και η Μοντέρνα καμαριέρα (1916) του Νίκου Χατζηαποστόλου.

 

 

Διαβαστε επισης

loading...