HomeAGENDAΕκθεση «Επέκεινα, Ο θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα» στο...

Εκθεση «Επέκεινα, Ο θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση «Επέκεινα, Ο θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα» που εγκαινιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μας αποκαλύπτει τα πιστεύω των Αρχαίων Ελλήνων σχετικά με τον θάνατο και τη ζωή μετά.

 

Μέσα από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος.

 

Η έκθεση χωρίζεται σε 5 διαφορετικές ενότητες. «Η Στιγμή του Θανάτου» περιλαμβάνει έργα της αρχαίας ελληνικής δημιουργίας που απεικονίζουν τους πρωταγωνιστές λίγο πριν το τέλος. Από τη μοιρολατρική υποταγή στην απελπισία και από την αποφασιστικότητα στον τρόμο, ο αρχαίος καλλιτέχνης κατόρθωσε να αποδώσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων χρησιμοποιώντας γνωστούς μύθους. Τα «Έθιμα Ταφής» περιγράφουν όλο το τελετουργικό της κηδείας στην αρχαιότητα μέσα από επιλεγμένα έργα και ο «Ομηρικός Άδης» παρουσιάζει μαρτυρίες από τα ομηρικά έπη. Από την απαγωγή της Περσεφόνης και τον γάμο της με τον Άδη/Πλούτωνα, τους θεούς και τους δαίμονες του κάτω κόσμου, τους μεγάλους αμαρτωλούς και τους μεγάλους ευλογημένους, η ενότητα στοχεύει στην ανάδειξη των ζητημάτων που θέτουν η λογοτεχνία και η τέχνη της αρχαιότητας.

 

Η ενότητα «Βακχικός-Ορφικός Άδης» περιγράφει μυστηριακές λατρείες που άνθησαν κυρίως από τον 6ο αι. π.Χ. και μετά. Ο Ορφέας, ο Διόνυσος/Βάκχος και η Περσεφόνη, πρωταγωνιστούν στις σχετικές παραστάσεις ενώ τα χρυσά «εισιτήρια» των μυστών που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας μαζί με τα ονόματά τους και τις οδηγίες για το ταξίδι της ψυχής, συνιστούν απτές αποδείξεις των χρυσών ελπίδων για την ευτυχία που ακολουθεί τον θάνατο του σώματος. Τέλος, ο «Πλατωνικός Άδης» παρουσιάζει την «πλατωνική» επέκεινα πολιτεία. Είναι ενας φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στη ζωή και το θάνατο που, επηρεασμένη από όλα τα προηγούμενα σχήματα αλλά και τις πυθαγόρειες αντιλήψεις, εισάγει την έννοια της μετενσάρκωσης ως μέσου για τον σταδιακό εξαγνισμό της αθάνατης ψυχής.

 

Πληροφορίες:

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διάρκεια μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2015

Διαβαστε επισης

loading...