Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στις 20:00
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εορτάζεται
η Παραδοσιακή Βιετναμέζικη Πρωτοχρονιά
για τη Χρονιά του Αλόγου (2014),
με 15μελές μουσικό σχήμα από το Βιετνάμ
Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός θέσεων για το κοινό
Μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, ένα 15μελές μουσικό σχήμα από το Βιετνάμ, αποτελούμενο από μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές έρχεται στην Ελλάδα για τον εορτασμό της Παραδοσιακής Βιετναμέζικης Πρωτοχρονιάς για τη Χρονιά του Αλόγου (2014), αλλά και για να καλωσορίσει την επίσημη έναρξη για το Ελληνο – Βιετναμέζικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Στην εκδήλωση η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά, με ερμηνευτές του Βιετνάμ, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν παραδοσιακή και σύγχρονη βιετναμέζικη μουσική, αλλά και ελληνική λαϊκή μουσική, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μουσικά όργανα του Βιετνάμ.
Αίθουσα: Θέατρο
Τιμή εισιτηρίων: 8€,
Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός θέσεων για το κοινό
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
Το “đàn bầu” (νταν μπάου, μονόχορδο)
Το “Ðàn bầu” αποτελείται από ένα μακρύ κομμάτι ξύλου, στο οποίο εφαρμόζεται μία τεντωμένη χορδή από μετάξι ή χαλκό, στερεωμένη από τη μία άκρη σε ένα στέλεχος, ενώ από την άλλη σε ένα εύκαμπτο πιάτο από μπαμπού. Η χορδή περνιέται πολλές φορές μέσα από ένα ανοικτό αποξηραμένο φλασκί νεροκολοκύθας σαν ηχείο. Παρότι έχει μόνο μία χορδή μπορεί να αποδώσει όλους τους ήχους της πεντατονικής κλίμακας. Οι οκτώ νότες της βιετναμέζικης μουσικής αποδίδουν συχνότητες μεγαλύτερου φάσματος από αυτό που επιτυγχάνεται από κάθε άλλο μονόχορδο όργανο στον κόσμο. Σήμερα, κατασκευάζεται πολύ προσεκτικά ώστε να εξασφαλιστούν η αισθητική και η ποιότητα του ήχου.
Το đàn tranh (νταν τσανγκ): Είναι βιετναμέζικο νυκτό όργανο τύπου ζίθερ. Έχει ξύλινο σώμα και ατσάλινες χορδές, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από μία γέφυρα σε σχήμα ανάστροφου “V”. Το đàn tranh μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως σόλο όργανο, είτε ως μέρος συνόλου για τη συνοδεία τραγουδιστών. Το đàn tranh αρχικά είχε 16 χορδές, και στη συνέχεια 17 και είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα όργανα του Βιετνάμ.
Το đàn Tam Thập Lục (νταν ταμ ταπ λουκ): Είναι γνωστό ως το παραδοσιακό βιετναμέζικο νυκτό, έγχορδο όργανο με 36 μεταλλικές χορδές. Χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη παραδοσιακής μουσικής και θεάτρου, όπως επίσης σε εκδοχές εκσυγχρονισμένης παραδοσιακής μουσικής.
Το T’rung (Τ`ρουνγκ) είναι ένα παραδοσιακό ξυλόφωνο που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους των Jarai και των Bahnar στα κεντρικά υψίπεδα του Βιετνάμ. Πιο περίπλοκες εκδοχές αυτού του ξυλόφωνου έχουν χρησιμοποιηθεί από βιετναμέζικα μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής για να παρουσιάσουν τη μουσική των μειονοτήτων από τα υψίπεδα.
Το K’lông pút (Κ` λονγκ πουτ)– σύνολο από σωλήνες μπαμπού. Τα χέρια χτυπούν κοντά στις άκρες των σωλήνων ώστε να παράγουν μουσικούς τόνους.
Το K’ni (Κ`νι) είναι όργανο που μοιάζει με βιολί και χρησιμοποιείται από τους Jarai στο Βιετνάμ. Ο όρος αντιστοιχεί στη λέξη για το βιολί στη γλώσσα των Jarai. Πρόκειται για ένα κυρτό χορδόφωνο το οποίο χρησιμοποιεί το στόμα του μουσικού ως ηχείο για να μιμηθεί συγκεκριμένες ποιότητες ήχων από το φωνητικό φάσμα.
Το đàn nhị (Νταν νι, δίχορδο τύπου βιολιού με ξύλινο σώμα) είναι ένα βιετναμέζικο κυρτό έγχορδο όργανο με δύο χορδές. Το ηχείο του καλύπτεται στο ένα άκρο με δέρμα φιδιού.
*********
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική