HomeAGENDA“Jazz Diamonds and Βlues”

“Jazz Diamonds and Βlues”

Συναυλία τζαζ στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ της Αμαξοστοιχίας

Κυριακή 1 Μαρτίου, 21:00 μμ. 

Φέτος τον χειμώνα, η μουσική έχει πλημμυρίσει όλα τα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου. Έτσι, για πρώτη φορά και στο Θεατρικό Βαγόνι, παρουσιάζεται την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 9μμ. μία μοναδική συναυλία τζαζ με το κουιντέτο Minas Alexiadis & Friends.

Ο συνθέτης Mηνάς Αλεξιάδης, που ως συνεργάτης του Τρένου από τις πρώτες του καλλιτεχνικές διαδρομές έγραψε μουσική για τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες “Η Κυρία Εξαφανίζεται”, “η Ωραία Θυμωμένη”, “Σπάσε τη Σιωπή”, “το Κολιέ της Ελένης” κ.α., επιστρέφει τώρα, ως ερμηνευτής, στα γνώριμά του τζαζ μονοπάτια. Συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σε ένα ρεπερτόριο με επιλεγμένα jazz blues, μπαλάντες, hard-bop και latin κομμάτια. Το κουιντέτο ερμηνεύει και αυτοσχεδιάζει σε συνθέσεις των Cole Porter, Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis, Wayne Shorter, Freddie Hubbard κ.α.

Ο Mηνάς Αλεξιάδης, πιανίστας, μουσικολόγος και συνθέτης έχει πίσω του σημαντικές σπουδές: είναι διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Nτύσσελντορφ, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα διδάσκει «Όπερα και Μουσικό Θέατρο» ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, δισκογραφηθεί σε 24 συνολικά δίσκους στην Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία και Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα, μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια και μελέτες και μονογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και την Γερμανία.

Από νεαρή ηλικία μπήκε και στον χώρο της τζαζ κι έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες συναυλίες και φεστιβάλ, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίους μουσικούς του είδους, Έλληνες αλλά και ξένους, όπως τους Chick Corea, Markus Stockhausen, Arild Andersen, Tony Lakatos, Cristoph Lauer, Gunther Hampel, Monika Linges, Harry Sokal, Joris Dudli, Heiri Kaenzig, Jeff Wohlgenannt, Imre Kοeszegi, Gianni Cavalaro, Matti Raijas, David Lynch, Sarah Fenwick και άλλους.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι διπλωματούχος σολίστ του Ωδείου Αθηνών, όπου σήμερα διδάσκει τρομπέτα στο τμήμα Jazz. Παράλληλα είναι καθηγητής και στο Ωδείο Τέχνης του Γ.Φακανά. Από το 1995 είναι μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλλιθέας και συνεργάτης της Jazz Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Μετρά πλήθος συνεργασιών με σπουδαία ονόματα της διεθνούς jazz σκηνής καθώς και ηχογραφήσεων σε όλα τα μουσικά στυλ με καλλιτέχνες και σχήματα, όπως τους Dimitris Kalantzis Quintet, Sami Amiris Quintet, Love Affair Big Band, Latin All Stars Del Palenque, Bellevue Cadillac, Κωστής Χριστοδούλου “Το Πράγμα”, Γιώργος Τρανταλίδης, Παντελής Μπενετάτος, George Kontrafouris και άλλους.

Ο Φίλιππος Παππάς, σαξοφωνίστας και φλαουτίστας προσέγγισε τη μουσική και ειδικότερα τον χώρο της τζαζ μετά από εμπειρίες και ακουστικά ερεθίσματα που του έδωσαν ως παιδί σπουδαίοι μουσικοί του είδους. Από τότε επεδίωξε και κατάφερε να μαθητεύσει δίπλα σε εξέχοντες δασκάλους: Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά με τον Γ. Τερεζάκη και φλάουτο με τους Σ. Πρωτόπαππα, Δ. Φωτόπουλο και Ρ. Χριστοπούλου στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε από το Ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής με πτυχίο στο κλασσικό σαξόφωνο. Στη συνέχεια φοίτησε στο περίφημο New School for Jazz and Contemporary Music της Νέας Υόρκης με τους M. Escalera, A. Lawrence, C. Hamilton, C. Bridgewater, R. Workman κ.α.

Από την δεκαετία του 1990 ασχολείται ενεργά με την τζαζ και συμπράττει με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, ενώ έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα της ΕΡΤ ως φλαουτίστας και ως πρώτο τενόρο σαξόφωνο, θέση στην οποία εξελέγη και στη Βig Band του Δήμου Αθηναίων.

Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε τη μουσική του πορεία παίζοντας ντραμς, ενώ αργότερα σπούδασε κλασικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών. Έκτοτε έχει συνοδεύσει επί σκηνής τους πιο μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές (Γ. Νταλάρα, Χ. Αλεξίου, Α. Πρωτοψάλτη, Γ. Πάριο, Μ. Λιδάκη, Ε. Αρβανιτάκη, Ε. Τσαλιγοπούλου, Τ. Τσανακλίδου, Μ. Μητσιά, Δ. Σαββόπουλο, Β. Μοσχολιού, Μ. Κανά, Λ. Μαχαιρίτσα κ.ά.). Έχει περισσότερες από 450 δισκογραφικές συμμετοχές σε δίσκους των παραπάνω, αλλά και άλλων καταξιωμένων ερμηνευτών της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως οι Γ. Φακανάς, Β. Τσαμπρόπουλος Β. Ρακόπουλος, Page One, Β. Κατσούλης, Γ. Μαγκλάρας, Δ. Βασιλάκης, Σ. Παναγιωτόπουλος – Π. Μπενετάτος, Σ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Ζηκογιάννης.

Ως ιδρυτικό μέλος του γνωστού jazz group «Page One» ανοίγει τον δρόμο στην ελληνική jazz σκηνή, με συναυλίες και εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα συνεργάζεται με διάσημους Ευρωπαίους μουσικούς, όπως οι Markus Stockhausen, Arlid Anderson, A. Sheppard, B. Hofseth και συνοδεύει στις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα τις διεθνούς φήμης τραγουδίστριες Deborah Davis, Modinha, Jean Parker, Carla Cook, Carel Loops. Από το 1993 είναι καθηγητής drums στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Ο Γιώργος Ρούλος, παιδί καλλιτεχνικής οικογένειας, ασχολήθηκε με τη μουσική από νεαρή ηλικία και εν τέλει, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του, Τ. Κάζαγλη, απέκτησε δίπλωμα στο κοντραμπάσο. Έως τώρα έχει συνεργασθεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ καθώς επίσης έχει συμπράξει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου και την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων.

Με το παίξιμό του δημιουργεί βασικές μελωδικές γραμμές, που διεισδύουν και κάνουν το κοινό να συντονίζεται στον ρυθμό. Το κοντραμπάσο του είναι μία ήρεμη δύναμη και θέτει το σταθερό θεμέλιο, πάνω στο οποίο τα όργανα και οι φωνές κινούνται και αναδεικνύονται. 

 

Διάρκεια

1:40′

Διαβαστε επισης

loading...