Home AGENDA Λέξεις & Σκέψεις: Οι τέχνες στο σχολείο

Λέξεις & Σκέψεις: Οι τέχνες στο σχολείο

0
111

H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάσης, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλούν την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για μία συζήτηση για τη θέση των τεχνών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Το ελληνικό κράτος, σε επίπεδο διακηρύξεων, αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως έναν τομέα που προσδίδει στη χώρα κύρος και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία πολιτικά στελέχη κομμάτων, ακόμη και πρωθυπουργοί, επιλέγουν κατά καιρούς να τεθούν επικεφαλής του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου. Στην πράξη, όμως, ο πολιτισμός είναι το πρώτο θύμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία: το συκοφαντημένο μάθημα των λεγόμενων «καλλιτεχνικών», το οποίο οι περισσότεροι μαθητές αντιμετωπίζουν ως παρία του εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι σταθερά αυτό που σε κάθε μεταρρύθμιση, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πλήττεται από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της παιδείας ή στο διδακτικό προσωπικό.

                    

Σε αυτό, εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες, παίζουν ρόλο η προκατάληψη και η άγνοια, τόσο των γονέων όσο, μερικές φορές, και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για παρανοήσεις που αναπαράγουν ιδεοληψίες όπως ότι «η τέχνη είναι για τα παιδιά που έχουν ταλέντο», ότι «δεν είναι απαραίτητο μάθημα», ή ακόμη και ότι «ο καθηγητής πρέπει να είναι ο ίδιος καλλιτέχνης για να μπορεί να τη διδάξει».

 

Το αποτέλεσμα είναι γενιές και γενιές μαθητών να έχουν βγει από το σχολείο λειτουργικά αναλφάβητοι σε θέματα τεχνών και κουλτούρας. Κι αυτό όταν όλες οι σύγχρονες προσεγγίσεις δίνουν μεγάλη σπουδαιότητα στο περιεχόμενο μιας τέτοιας γνώσης. Το «γιατί» το εξηγούν ειδικοί σε μια βραδιά ειδικά αφιερωμένη στις τέχνες, όπως διδάσκονται, αλλά και όπως πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο.

 

Ομιλητές: 

Dipti Desai: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Νίκος Παϊζης: Συντονιστής του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ

Kerry Freedman: Καθηγήτρια και Επικεφαλής Τομέα της Σχολής Καλών Τεχνών και Design, Σύμβουλος Διδακτορικών Προγραμμάτων, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον

 

Ώρα έναρξης: 19:00

Μικρή Σκηνή

Επιμέλεια κύκλου «Εκπαίδευση»: Μανώλης Πιμπλής

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

 

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

 

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

 

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης».

Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους

 

Η Ελληνική Σκέψη σε Διάλογο: Λέξεις και Σκέψεις

Οι δράσεις των Λέξεων και Σκέψεων πραγματοποιούνται στο Πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης». Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους. Στόχος του εν λόγω Έργου είναι η Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ανθρώπων κάθε ηλικίας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιωματικών δραστηριοτήτων, σ’  ένα πλαίσιο που στοχεύει στη διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης και στοχασμού σε ζητήματα παγκόσμιου και διαχρονικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τον Ελληνικό τρόπο σκέψης και την περιοχή της «Ακαδημίας Πλάτωνος».

 

Το έργο «Η Ελληνική σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης» σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ένα «έργο εν κινήσει και εν διαρκεί εξελίξει». Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και στοχευμένα προγράμματα βιωματικής μάθησης με άξονα τον ελληνισμό, την Πολιτεία και τον Πολίτη.

 

Τα προγράμματα βιωματικής μάθησης περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις:

(α) Λέξεις και Σκέψεις

(β) Εικαστικοί Διάλογοι

(γ) Εργαστήρια/ Workshops

(δ) Παράλληλες δραστηριότητες και απευθύνονται κυρίως σε ενήλικους (εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, αλλά και ευρύ κοινό). Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 24 μήνες και θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας 2012-2014, ενώ θα κορυφωθούν το 2013 (ευρωπαϊκό έτος Πλάτωνα).

 

Οι δράσεις των Λέξεων και Σκέψεων απαρτίζεται από μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν δημόσιες συζητήσεις, διαλέξεις και ανοιχτές συνομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, διανοούμενους, πρόσωπα κλειδιά στο διεθνές φιλοσοφικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

 

Στο πλαίσιο του έργου, έχει αναπτυχθεί Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Μάθησης , ως αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού και ιστοχώρος παροχής ηλεκτρονικών μαθημάτων σε θεματικές ενότητες συναφείς με τις δράσεις του προγράμματος «Η Ελληνική Σκέψη σε Διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης» όπως οι κοινωνικές επιστήμες, η ανθρωπολογία, η ιστορία, τα νέα μέσα και η ψηφιακή τεχνολογία. Στο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Μάθησης περιλαμβάνεται υλικό συμπληρωματικό των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΕΣΠΑ. Η πρόσβαση στον ιστοχώρο είναι προσωποποιημένη και η εγγραφή είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

 

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 στις 19:00

 

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Λεωφ. Συγγρού 107-109