“Περί σώματος”
Η παράσταση περιλαμβάνει χορό, κίνηση και λόγο. Πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα, τη γέννηση, τον έρωτα, τον θάνατο, την ντροπή, την ομορφιά και την ασχήμια, το γήρας. Αναφέρεται στο εύθραυστο του σώματος, την παραμόρφωση του, στον ναρκισσισμό και την κοινωνική καθοδήγηση μέσω προτύπων. Έμπνευση υπήρξε το κείμενο “Τίμαιος” του Πλάτωνα. Στο εν λόγω χοροθεατρικό έργο υπάρχει η αίσθηση του σύγχρονου και του αιώνιου. Τα 5 στοιχεία της φύσης, η φωτιά, η γη, το νερό, ο αέρας και ο αιθέρας (πεμπτουσία) δημιουργούν έναν άνθρωπο-σύμβολο. Εκείνος κινείται από ένα κατώτερο επίπεδο σε ένα ανώτερο. Στο τέλος ένας συμπαντικός χορός συνδέει τον μικρόκοσμο (ανθρώπινο σώμα) με τον μακρόκοσμο (σύμπαν).
Θα ακουστούν ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Τίτου Πατρίκιου και της Στέφανι Τσάκωνα.
Διάρκεια: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
16/4 στις 21:15
Εισιτήρια
Προπώληση:
viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Viva Kiosk
“Beloved – on the Concept of Inner Vision and Sound”
Βίντεο/ηχητική εγκατάσταση και ζωντανή performance από την Manuela Hartel.
Μια ελληνο-γερμανική συνεργασία ανάμεσα στη Manuela Hartel (βίντεο και performance, Μόναχο), την Χριστίνα Κάλμπαρη (εικαστικές τέχνες, Αθήνα) και τον Σταύρο Γασπαράτο (ηχητκή τέχνη, Αθήνα), η οποία ερευνά την συναισθηματική, ψυχολογική και πνευματική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η performance αναφέρεται στον άνθρωπο ως δημιουργό και ως δημιουργία και κυρίως ως ζων πλάσμα. Στην επεξεργασία βίντεο της Manuela Hartel πάνω στα σχέδια της Χριστίνας Κάλμπαρη, σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες των μορφών και τους δίνεται η εντολή να ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή. Εφαρμόζεται μια τεχνική χαρτογράφησης βίντεο πάνω στα σχέδια, τα οποία προβάλλονται πάνω στον σκηνικό χώρο και στο σώμα του ερμηνευτή. Το σώμα βρίσκεται ενταγμένο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και λειτουργεί άλλοτε ως η κεντρική φιγούρα ή απλώς ως μια λεπτομέρεια της συνολικής προβαλλόμενης εικόνας. Οι όμορφες και ταυτόχρονα απόκοσμες ζωγραφικές φιγούρες επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με τον εσώτερο εαυτό μας ή με τα ξεχασμένα παιδικά μας κομμάτια. Η τρυφερή μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, αλληλεπιδρά με τις εικόνες και την φωνή της Manuela Hartel. Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση, που αναπαράγει και αναδιατάσσει τους φωνητικούς ήχους ώστε να τονισθούν οι πολλαπλές πτυχές της ακουστικής μας αντίληψης επί της σύνθεσης του.
16/4 και 17/4 στις 21:15
Εισιτήρια
Προπώληση:
viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Viva Kiosk
Caprichos de Goya
Oπτικοακουστική παράσταση για κιθάρα και video art, βασισμένη στα χαρακτικά του Francisco Goya.
Τιμώντας τη διπλή επέτειο συμπλήρωσης 190 χρόνων από το θάνατο του Francisco Goya και 50 χρόνων από το θάνατο του Mario Castelnuovo-Tedesco πραγματοποιούνται διήμερες εκδήλώσεις τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Απρίλιου 2018 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε συνεργασία με τη Delta Pi.
Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, “του καπρίτσιου και της επινόησης”, όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε. Ο Castelnuovo-Tedesco μεταπλάθει ηχητικά τα χαρακτικά χρησιμοποιώντας χορούς και μουσικές φόρμες που υπήρχαν διάχυτες στην Ισπανική Αυλή της εποχής αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα και την αμφισημία των Caprichos.
Η παρουσίαση πλαισιώνεται από έκθεση αντιγράφων από τη σειρά Caprichos του Goya, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Ώρα προσέλευσης: 19.30
Διάρκεια: 60’
16/4 και 17/4 στις 19:30
Εισιτήρια