HomeAGENDAΟι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα

Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα

Οι εκδόσεις ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου με τίτλο Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα.

 

Θα μιλήσουν:

Φώτης Κουβέλης πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Παναγιώτης Λαφαζάνης  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ‑ΕΚΜ

Ράια Μουζενίδου σκηνοθέτις

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

 

Η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε στη διάρκεια του 20ού αιώνα ως η πόλη των πολιτικών δολοφονιών, καθώς σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας της, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν μεγάλα οργανωμένα πολιτικά εγκλήματα, τα περισσότερα των οποίων ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους αυτουργοί δε βρέθηκαν ποτέ. Ο βασιλιάς Γεώργιος o A΄, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην υπουργός Γιάννης Ζεύγος, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργης Τσαρουχάς και ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Χαλκίδης, ήταν τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Λες και οι δολοφονίες αυτές σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από έναν κοινό εγκέφαλο, αν και το πρώτο έγκλημα από το τελευταίο απείχε μισό αιώνα. Με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, τις μαρτυρίες, το ανέκδοτο υλικό, τα ντοκουμέντα και σημαντικές αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, φωτίζονται επαρκώς και οι έξι αυτές συνταρακτικές πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

 

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος γεννήθηκε στις Σέρρες και στα 45 και πλέον χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης, ενώ επί δεκαπενταετία υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα και στα Βαλκάνια. Πήρε μέρος στους αγώνες για το «1‑1‑4», για το Κυπριακό και το «15% στην Παιδεία». Για τις ιδέες, την αρθρογραφία και τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, υπέστη διώξεις από τη χούντα. Το 1974 ήταν υποψήφιος της «Ενωμένης Αριστεράς» στο νομό Σερρών. Διετέλεσε μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ και πήρε μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια και συναντήσεις. Κι ακόμη, τιμήθηκε με μετάλλια και διακρίσεις για τη συμβολή του στη διαβαλκανική συνεργασία και τη βοήθειά του στην ομογένεια. Σε δική του ιδέα στηρίχθηκε η δημιουργία, το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου  υπήρξε γενικός διευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το Δεκέμβριο του 2008. Το 1994 ίδρυσε την Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, της οποίας διετέλεσε επί δεκαπενταετία γενικός γραμματέας. Βιβλία του Σπύρου Κουζινόπουλου που εκδόθηκαν είναι: Ο ηρωικός Μάης της Θεσσαλονίκης (1976), Φάκελος Τουρκία (1983), «Ελευθερία»‑ Η άγνωστη ιστορία της πρώτης παράνομης οργάνωσης και εφημερίδας της Κατοχής (1986), Η εκτέλεση της Ειρήνης (Υπόθεση Νικηφορίδη) (1988), Το μεγάλο άλμα ‑ Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1997), Γκεόργκι Δημητρόφ ‑ Σελίδες από το απόρρητο ημερολόγιο (1999), Υπόθεση Αλόις Μπρούνερ ‑ Ο δήμιος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (2005), Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος (Μαρτυρίες πρωταγωνιστών, άγνωστα έγγραφα και ντοκουμέντα (2008), Δράμα 1941, μια παρεξηγημένη εξέγερση (2011). Το τελευταίο ήταν υποψήφιο το 2012 για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Υπό έκδοση είναι τα βιβλία του: Μια απόβαση των Συμμάχων που δεν έγινε ποτέ, Η ιστορία του Γεντί‑Κουλέ, Μία επίσκεψη του Κωστή Παλαμά στη Θεσσαλονίκη, και η τριλογία η Θεσσαλονίκη του Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης.

 

Σπύρος Κουζινόπουλος

Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα,  εκδόσεις ΙΑΝΟS

ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014, 20:30

Διαβαστε επισης

loading...