Έλληνες και Δανοί καλλιτέχνες σε μια σύμπραξη ανατρεπτικής ηλεκτρονική μουσικής και ακραίας ηχοπλασίας. Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν δημιουργικά τον χώρο ανάμεσα στον ηλεκτρακουστικό αυτοσχεδιασμό, τον θόρυβο, την τραγουδοποιΐα, τους βόμβους, την φωνητική αποδόμηση, την ιστορικότητα ακόμα και την μελωδικότητα, αποσκοπώντας σε μια επί της ουσίας ψυχαγωγική (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) εμπειρία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
20.02.2014
Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Morten Carlsen
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Søs Gunver Ryberg
21.02.2014
Τάσος Στάμου
Sofus Forsberg
Nίκος Κυριαζόπουλος
Jørgen Teller
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:
Ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης είναι καλλιτέχνης και ερευνητής. Μέσω του ήχου αλλά και με ένα μεγάλο φάσμα άλλων μέσων ερευνά την αντίληψη, τον χώρο, την τεχνολογία και το υλικό ως δημιουργικές συνθήκες. Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς και εκτενώς σε μουσεία, γκαλερί, festival, αίθουσες συναυλιών, ακαδημίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκκλησίες, ερευνητικά κέντρα, συμπόσια, underground χώρους, ακαδημαϊκά έντυπα, και αλλού. Έχει διδάξει στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης και στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του DeMonfort University και κάτοχος MA (by research) στην Σύνθεση με Ψηφιακά μέσα από το Πανεπιστήμιο του York. Είναι ιδρυτής της δισκογραφικής ετικέτας Agxivatein. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο καθώς και συγγραφέας του βιβλίου Μapping and Visualization with SuperCollider. Στο six d.o.g.s θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αλληλεπίδρασής του με τον εξοπλισμό του Studio Alpha κατά της διάρκεια της πρόσφατης παραμονής του στο Visby της Σουηδίας.
Ο Morten Carlsen ξεκίνησε την καριέρα του σαν αυτοσχεδιαστής και εκτελεστής πνευστών, ερευνώντας ταυτόχρονα τις μουσικές παραδόσεις διαφόρων λαών του κόσμου, για να εντάξει αργότερα στα ενδιαφέροντά του διάφορες πρακτικές σύγχρονης σύνθεσης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και έπειτα ο υπολογιστής έγινε βασικό εργαλείο του οδηγώντας τον σε μια σειρά διαδραστικών συνθέσεων και εγκαταστάσεων όπου ήχος, ρομποτική, διεπαφές, φως, βίντεο, πυροτεχνική και αρώματα έχουν συνυπάρξει Από τα μέση της δεκαετίας του 90 ξεκίνησε μια σειρά έργων για την Ραδιοφωνία της Δανίας. Έχει Μάστερ στην σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής από το Δανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Μουσικής (DIEM) της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Århus.
Στο six d.o.g.s θα παρουσιάσει το Engraved Sound, έργο βασισμένο σε ευρεθέντες ηχογραφήσεις σε κέρινους κυλίνδρους, πραγματοποιημένες από τον φωνογράφο του Έντισον, καθώς και στις χημικές διαδικασίες ανάκτησής τους χρησιμοποιώντας κεραμικά υλικά. Ο θόρυβος θα θεσπίσει αλγοριθμικές δομές και μια αναβράζουσα (sparkling) αίσθηση που θα συνοδευτεί από ζωντανό αυτοσχεδιασμό με το Ουγγρικής καταγωγής πνευστό Ταρογκάτο.
Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης σπούδασε κιθάρα στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο, ειδικευόμενος στη σύγχρονη μουσική, και συγκεκριμένα στην συνεργασία μεταξύ συνθέτη και εκτελεστή. Είναι κάτοχος MMus από το Κονσερβατορίο του Άμστερνταμ. Παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης στην Αθήνα και το Άμστερνταμ, καθώς και διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια ηλεκτρονικής μουσικής σε διάφορα στούντιο και σχολές όπως το STEIM και το Mediamatic στο Άμστερνταμ και τη SAE στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία τέχνης, καθώς και διάφορα σύνολα, διεπιστημονικά και μουσικά. Είναι μέλος της ομάδας Medea Electronique και του μουσικού σχήματος H1N1, καθώς και στενός συνεργάτης του ARTéfacts Ensemble. Έχει παρουσιάσει δουλεία του σε διάφορα φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς χώρους και είναι βασικός διοργανωτής του φεστιβάλ ‘Electric Nights’. Έχει διδάξει στο Μουσικό Σχολείο του Άμστερνταμ και διδάσκει κιθάρα στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» και προγραμματισμό ηλεκτρονικής μουσικής στο Ωδείο ‘Μουσική Πράξη’ στην Αθήνα.
Στο six d.o.g.s θα αυτοσχεδιάσει με έναν συνθετητή προγραμματισμένο στο Pure Data, χρησιμοποιώντας σαν κύρια μέσα τεχνικές waveshaping, modulation και feedback, προσεγγίζοντας και εξερευνώντας με αυτό τον τρόπο τα όρια της χροιάς και του ελέγχου.
H SØS Gunver Ryberg εργάζεται στην τομή μεταξύ ηλεκτρονικής μουσικής και sound-art. Το έργο της χαρακτηρίζεται από μία έντονη και υπερβατική φυσική δύναμη. Ανεπεξέργαστοι ήχοι πλαισιώνονται από σχεδόν συμφωνικές δομές δημιουργώντας μια μοναδική εκφραστικότητα και αποσκοπώντας στη διερεύνηση της σχέσης του ήχου με τον χώρο και την δυνατότητά του να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο μυαλό του θεατή.
Στο six d.o.g.s θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις εστιάζοντας στην δημιουργία μιας καλειδοσκοπικής και ταυτόχρονα εκστατικής εμπειρίας.
Ο Τάσος Στάμου είναι ηλεκτρακουστικός συνθέτης, περφόρμερ ελεύθερης αυτοσχεδιαστικής μουσικής και κατασκευαστής μεταποιμένων ηλεκτρονικών οργάνων, με έδρα το Λονδίνο. Μέλος των London Improvisers Orchestra, του ΕΣΣΗΜ (Ελληνικός σύλλογος συνθετών ηλεκτρακουστικής μουσικής) και του Music Hackspace London, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορες ηχογραφήσεις (Absurd, Triple Bath, Orila Records) και ζωντανά σε χώρους και φεστιβάλ εξερευνητικής μουσικής, καθώς και μέσα από εργαστήρια. Έχει συνεργαστεί με άλλους μουσικούς (Adam Bohman, Adachi Tomomi, Steve Beresford, Ignaz Schick, Ιλαν Μανουάχ κ.α) και με ομάδες πρωτοποριακού performance (ομάδα Nova Melancholia, Anna Vaukhonen κ.α). Είναι επίσης υπεύθυνος γιά τη δισκογραφική εταιρία εξερευνητικής μουσικής Kukuruku Recordings.
Στο six d.o.g.s θα παρουσιάσει έργο βασισμένο στον συνδυασμό προετοιμασμένων οργάνων (zither) και ηλεκτρονικών συσκευών (circuit bending) και στην ζωντανής ηλεκτρονικής επεξεργασίας τους μέσω υπολογιστή (granular synthesis, frequency modulation).
Ο Sofus Forsberg είναι ένας από του πρωτεργάτες της Nordic Electronica. Από το 1998 έχει υπάρξει υπεύθυνος για συναισθηματικές μελωδίες, πολύπλοκα beats και άρτιες παραγωγές. Παρουσιάζει συχνά την δουλειά του ζωντανά και έχει συμμετάσχει σε διάφορα επιφανή φεστιβάλ όπως το Sonar και το Boom. Έχει κυκλοφορήσει 2 προσωπικά album και κάποια remixes και μέσα στον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει και ο νέος του δίσκος FM VOLTA.
Στο six d.o.g.s θα αυτοσχεδιάσει ζωντανά με έναν αρθρωτό συνθετητή και ένα sampler, ερευνώντας υφές και ήχους μέσω των ημί-παραγωγικών συνθέσεων Splitpushing Queen 1-4, όπου παραλλαγές και επαναλήψεις αποτελούν την έμπνευση για ένα ταξίδι κατάλυσης του χώρου και του χρόνου.
Ο Νίκος Κυριαζόπουλος είναι καλλιτέχνης με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος από τον ήχο της ανθρώπινης επινόησης, το φυσικό περιβάλλον και την υδροφωνία. Το Αταβιστικό τοπίο, η σωματική αίσθηση και η βιωματική ακρόαση χαρακτηρίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις του χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αναλογικά modular synthesizer και ηλεκτρομηχανικές μονάδες που κατασκευάζει ο ίδιος.
Στο six d.o.g.s θα παρουσιάσει το machinery / ο ήχος της ανθρώπινης επινόησης, μια ηχητική παράσταση βασισμένη σε ιδιοκατασκευασμένο αναλογικό συνθετητή.
Ο Jørgen Teller είναι μουσικός, sound-artist, κιθαρίστας, τραγουδιστής, συνθέτης, τραγουδοποιός και υπεύθυνος για πολλές συνεργασίες και συμμετοχικούς αυτοσχεδιασμούς. Τα περισσότερα έργα του εστιάζουν σε κιθάρες, ηλεκτρακουστικούς ήχους και laptop που αλληλεπιδρούν με άλλα όργανα, χορευτές, ποιητές, τραγουδοποιΐα ή βίντεο. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 40 χορευτικές παραστάσεις και έχει υπάρξει υπεύθυνος για πολυάριθμες συναυλίες, και κάθε λογής καλλιτεχνικά και επιμελητικά δρώμενα στην Δανία και διεθνώς. Έχει Master στην Ηλεκτρονική Μουσική από το Βασιλικό Ωδείο του Jutland στο Århus, καθώς και πτυχία στα μαθηματικά (Πανεπιστήμιο του Ålborg) και την φυσική (Κολέγιο Virum Statsskole).
Στο six d.o.g.s θα παρουσιάσει την νέα του δουλειά ACI (Athen-Copenhagen-Intersection) σε μία solo και μία συμμετοχική εκδοχή. Το έργο είναι για παλλόμενους συνθετητές, κοκκώδεις ήχους και ραδιόφωνο, επεξεργασμένα σε ζωντανό χρόνο, και επιστρατεύει επίσης κείμενο, φωνητική επεξεργασία και μικροτόνους.
six d.o.g.s
Αβραμιώτου 6-8
Μοναστηράκι
Αθήνα
T: +30 210 3210510
Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20:30
Προπώληση + Ταμείο: 5€ (8€ το διήμερο)
στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου και Seven Spots, καθώς και στο 11876.