Συναυλία Μουσικής Δωματίου και Μιούζικαλ στην Αυλή Ναού Σωτήρος, Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ στην Αίγινα, την Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, στις 21:00.
Το Πρόγραμμα
C. Debussy: Το φλάουτο του Πάνα (Σύριγξ) – Πρελούδιο «στο απομεσήμερο ενός Φαύνου» για φλάουτο & πιάνο
F. Poulenc: Σονάτα για φλάουτο & πιάνο, (1957)
Ναταλία Γεράκη φλάουτο, Βασίλης Αλεβίζος πιάνο
F. Schubert: Σονάτα για πιάνο σε Λα μείζονα D. 664
F. Liszt: Σπουδή υπερβατικής δεξιοτεχνίας S.139 αρ. 10 σε φα ελάσσονα
S. Prokofiev: Σονάτα για πιάνο αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 28 –
Suggestion diabolique έργο 4 αρ. 4
Βασίλης Αλεβίζος πιάνο
L. Bernstein: «Tonight» (West Side Story)
F. Loewe: «I could have danced all night» (My Fair Lady)
A.L. Webber: «Memory» (Cats) – Christine & Phantom duet – «All I ask of you» (The Phantom of the Opera)
C.A. Bixio: «Parlami d’amore Mariù»
G. Gershwin: «Summertime»
L. Bernstein «Somewhere» (West Side Story)
F. Lehar: «Meine Lippen, Sie küssen so heiß» (Giuditta) – «Lippen Schweigen» (Die Lustige Witwe)
G. Gershwin: δύο πρελούδια για πιάνο
Θεόδωρος Σπάθης: «Δε μ’ αγαπάς»
Μίμης Πλέσσας: «Ένας ουρανός με αστέρια»
Θεόφραστος Σακελλαρίδης: «Η καρδιά μου πονεί για σας»
Ευδοκία Μωυσίδου υψίφωνος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος τενόρος
Μάριος Καζάς πιάνο
Βιογραφικά στοιχεία
H Ναταλία Γεράκη Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία, έχει ως βάσεις της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας τη Στουτγάρδη και την Αθήνα. Εμφανίστηκε ως σολίστ, μουσικός Ορχήστρας και Δωματίου σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Διετέλεσε κορυφαία Α΄ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και συνεργάστηκε με τις Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Staatsoper Stuttgart (Kammertheater), την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Ακόμα, υπήρξε 1o φλάουτο της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου (Μασσαλία) και υπότροφος του Ensemble Modern Frankfurt (Φεστιβάλ Παξών). Ως σολίστ έπαιξε έργα των Vivaldi, C.Ph.E.Bach, Mozart, Arnold, Ginastera, Marquez, μεταξύ άλλων με την Bosch Sinfonie-Orchester, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Sinfonietta-Ορχήστρα Δωματίου Χανίων, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Έχει ηχογραφήσει σύγχρονα έργα μουσικής δωματίου για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το Τρίτο Πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου. To CD «Terra e Aria» με έργα για φλάουτο και άρπα (μαζί με την Ulrike Neubacher) κυκλοφορεί από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Spektral Records. Από την ελληνική Utopia Records και τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος κυκλοφορεί το Βιβλίο/CD «CLAUDE DEBUSSY la musique à moi» (μαζί με τoν πιανίστα Διονύση Μαλλούχο, τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τον μπάσο Τάσο Αποστόλου, την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου).
Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, Δίπλωμα φλάουτου με το πρώτο βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (μεταπτυχιακό στη Staatliche Hochschule für Musik & Darstellende Kunst Stuttgart, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενώ έχει επίσης, κερδίσει την υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Άλλοι σημαντικοί δάσκαλοί της υπήρξαν οι Δημήτρης Φωτόπουλος, Geneviève Amar, Vicens Prats. Αγαπά τη διδασκαλία και διδάσκει με ενθουσιασμό νέους φλαουτίστες που θέτουν στόχους και δουλεύουν για αυτούς. Είναι τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Springiersbacher Sommerkurse / Γερμανία, Camerata Europaea Academy / Γερμανία-Ελλάδα, Adams Flute Festival Master Classes / Ολλανδία, International Forum for Flute und Piano / Λουξεμβούργο, Internationaler Arbeitskreis für Musik / Γερμανία, Deutscher Tonkünstlerverband Instrumentenkurse / Γερμανία, Semaine de la Francophonie Lusaka / Ζάμπια) | www.nataliagerakis.com
Ο Βασίλης Αλεβίζος γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 22 χρόνια. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 9 ετών στην Πάτρα, αρχικά στη σχολή κιθάρας και στη συνέχεια, σε ηλικία 10 ετών, στη σχολή Πιάνου. Με την άριστη απόδοση και τις ιδιαίτερες ικανότητές του κατάφερε να πάρει Πτυχίο Πιάνου σε ηλικία 16 ετών με Άριστα παμψηφεί και Πτυχίο Αρμονίας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών στη τάξη του Άρη Γαρουφαλή και της Μαρίας Ευστρατιάδη, παίρνοντας το δίπλωμα πιάνου σε ηλικία 21 ετών με Άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο μαζί με την τιμητική διάκριση του Χρυσού Μεταλλίου του Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στην τάξη του Περικλή Κούκου, αποκτώντας το πτυχίο Αντίστιξης με Άριστα Παμψηφεί και συνεχίζει στη σχολή Φούγκας και Ενορχήστρωσης, επιδεικνύοντας ένα εξαίρετο συνθετικό ταλέντο. Το Δεκέμβρη του 2014 έγινε δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, όπου και θα συνεχίσει τις σπουδές πιάνου ως υπότροφος της Ακαδημίας και του Οργανισμού “Athens Trust” του Λονδίνου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης με εξαίρετους μουσικούς όπως η Lilia Boyadjieva, ο Χάρης Δημαράς, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Colin Stone, ο David Lively, η Johanna McGregor, η Tessa Nicholson και ο Andrei Gavrilov. Επίσης, παρόλη τη μουσική πορεία του είναι τελειόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Βασίλης Αλεβίζος είναι ένας νέος μουσικός που υπόσχεται μια λαμπρή μελλοντική καριέρα.
Η Ευδοκία Μωυσίδου ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών στη Ρωσία. Σπούδασε πιάνο στο νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή και την Ντόρα Μπακοπούλου. Αποφοίτησε από τις σχολές Πιάνου (τάξη κ. Ντόρα Μπακοπούλου)και Μονωδίας (τάξη κ. Χαράς Σαβίνο) του Ωδείου Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί!
Έχει παρακολουθήσει Master Class με τον τενόρο Antonio Constantino και με την mezzo-soprano Elena Obraztsova. Ως φοιτήτρια μονωδίας του Ωδείου Αθηνών έχει βραβευτεί για την ερμηνεία της στα lieder του R.Strauss. Απεσταλμένη από την Γραμματεία Νέας Γενιάς εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 1st International Youth Congress & Festival στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Έχει συνεργαστεί με μουσικά και φωνητικά σύνολα καθώς και με ορχήστρες , όπως οι Eklipsis Vocal Ensemle, Arcadea Quartet, Bios Chamber Orchestra, Nuov Arte Chamber Orchestra, κα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας κι έχει κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με αποσπάσματα των γνωστότερων Musical.
Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται προκλασική μουσική, ορατόριο, οπερέτα και lieder Κλασικών και σύγχρονων συνθετών. Μερικοί από τους Ρόλους του Ρεπερτορίου της είναι η Fiordiligi από την όπερα “Cosi fan Tutte” W.A. Mozart, Donna Elvira από “D. Giovanni” του W.A.Mozart, Contessa και Susanna από τους Γάμους του Φίγκαρο του W.A.Mozart, Konstanze από “Die Entführung aus dem Serail” του W.A. Mozart, Liú από την Turandot του G. Puccini, Mimi από την όπερα “La Boheme”του G.Puccini, Violetta από την “Traviata” του G. Verdi, Leonora από την όπερα “Il Trovatore” του G. Verdi, Tatiana από “Evgenii Onegin” του P.I. Tshaikowsky, Gianetta και Adina από το “Elisir D Amore” του G. Donizetti κ.α.
Ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος γεννήθηκε στο Αλιβέρι Ευβοίας. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική σπουδάζοντας πιάνο κλαρινέτο και ανώτερα θεωρητικά. Κατά την ενηλικίωση ξεκίνησε σπουδές κλασσικού τραγουδιού και μέσα σε ένα χρόνο είχε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στη συνέχεια έφυγε για το Παρίσι για σπουδές με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους όπου τελείωσε με άριστα παμψηφεί ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με την όπερα του Παρισιού δίπλα σε κορυφαίους και καταξιωμένους σκηνοθέτες, μαέστρους αποκτώντας τεράστια εμπειρία και γνώσεις.
Έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ. Σημαντικότερες εμφανίσεις
-Παραγωγή της “Όπερας Werther του Jules Massenet στην Εθνική Λυρική Σκηνή. -Παραγωγή της “Όπερας Stiffelio του Giuseppe Verdi στην Εθνική Λυρική Σκηνή. -Παραγωγή της Όπερας Cendrillon του Jules Massenet στην Opera de Massy ( Γαλλία). OPERA NATIONALE DE PARIS ‘BASTILLE’.
-Παραγωγή της Όπερας Don Giovanni σε σκηνοθεσία Michael Haneke και Διεύθυνση Ορχήστρας Michael Guttler.
-Σειρά συναυλιών στη Salle Cotot του Παρισιού με διάφορες άριες από όπερες.
-Σειρά συναυλιών στον Ιανό με την συμμετοχή του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. OPERA NATIONALE DE PARIS “GARNIER” .
-Παραγωγή της Όπερας Don Giovanni σε σκηνοθεσία Michael Haneke και Διεύθυνση Ορχήστρας SYLVAIN GAMBRELING .
-Παραγωγή της όπερας “Μαγικό Βιολί” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
-Σειρά συναυλιών στα πλαίσια της Ελληνορωσικής φιλίας.
-Συναυλία στον Παρνασσό για τα 138 χρόνια των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ουρουγουάης.
-Σειρά Συναυλιών με την Μπάντα του Ναυτικού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
-Όπερα Γκαλά με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. -Γκαλά Όπερας στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. -Παραγωγή της Όπερας Butterfly ( Αθήνα ) του Giacomo Puccini. -Παραγωγή του Μιούζικαλ Chicago του John Kander ( Αθήνα). ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)
Παραγωγή της όπερας Der Freischutz (σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη).
Ο Μάριος Καζάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο, όπου σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της κ. Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum ως μαθητής της σολίστ Ντόρας Μπακοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε με βαθμό διπλώματος Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο Παμψηφεί και Έπαθλο Ματζαγριωτάκη (τάξη Ντ. Μπακοπούλου).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Paul Badura‐Skoda, Μαρτίνο Τιρίμο, Ναταλία Μιχαηλίδου, Halina Alberth, Jean‐Claude Pennetier, Irina Kherj, Metodi Matakiev, Leon Fleisher, Chantal Stigliani κ.α. και έχει μετάσχει σε διεθνείς μουσικές συναντήσεις. Έχει βραβευθεί με Α’ και Β’ Βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου (Χ.Ο.Ν. Α’ Βραβείο εκτός συναγωνισμού και χρυσό μετάλλιο, Λέσχης Φίλων Jose Carreras, Μουσικοί Αγώνες Υπουργείου Παιδείας, Διαγωνισμός “Χρυσή Μούσα”) και έχει αποσπάσει Β’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Art and Education in the 21st century”. Στον Α’ Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Απόλλων» τον Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με Β’ Βραβείο (μη απονεμηθέντος πρώτου βραβείου). Τον Νοέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την UNESCO για την μουσική του προσφορά.
Έχει εμφανιστεί στην Αθήνα (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Athenaeum, Αίθουσα Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αίθουσα Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce/Deree, Αίθουσα Μουσείου Μπενάκη, Αίθουσα Φίλιππος Νάκας, Αίθουσα Παρνασσός, Αίθουσα Ινστιτούτου Goethe, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Ίδρυμα Γουλανδρή‐Χορν, Πολεμικό Μουσείο, Αίθουσα Ινστιτούτου της Δανίας, Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών κ.α.), σε πόλεις της Ελλάδας (Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Παύλος Καρρέρ» ‐ Ζάκυνθος, Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη‐Σαντορίνη, Φεστιβάλ Πόρτο‐Χελίου, Φεστιβάλ Πάτρας‐Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Φεστιβάλ Άργους‐Αρχαιολογικός Χώρος Δειράδας, Θεσσαλονίκη‐Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Αίγιο‐Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, Σύμη‐Φεστιβάλ Σύμης, Κρήτη, Τήνος, Νάουσα, Κόρινθος, Χίος, Χαλκίδα, Λευκάδα, Καστοριά, Φλώρινα κ.α.), καθώς και στη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις ορχήστρες “Bavarian Classics” και “Haag Youth Instrumental Ensemble” σε κοντσέρτα L.v.Beethoven, W.A.Mozart και J.S.Bach και δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού και της μουσικής δωματίου. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς και έχει ηχογραφήσει ζωντανά για το Γ’ Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.
Ο Μάριος Καζάς είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγγραφικές του μελέτες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά.
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, στις 21:00 – Αυλή Ναού Σωτήρος, Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο