HomeBLOGSΆμα επισκεφθείτε την Ιταλία, να προσέχετε τα τρένα!

Άμα επισκεφθείτε την Ιταλία, να προσέχετε τα τρένα!

Αν έχετε στο νου σας να επισκεφθείτε τη γειτονική χώρα, τώρα που η Ryanair έχει τρελαθεί και μπορείς να βρεις εισιτήριο πήγαινε – έλα με 50 ευρώ τότε ένα πράγμα σας συμβουλεύω να προσέξετε! Τα τρένα τους!

 

Βέβαια αυτό μόνο σε περίπτωση που θέλετε να πάτε από μια πόλη της Ιταλίας σε άλλη. Αν σκοπεύετε να κάτσετε μόνο σε μια, πχ τη Ρώμη τότε ναι δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Αν όμως είστε από τους τυχερούς που έχετε και το χρόνο και το χρήμα να γυρίσετε παραπάνω από μια πόλεις της όμορφης Ιταλίας τότε ναι θα μπείτε στα τρένα τους.

 

Γενικά η λειτουργία των τρένων τους δε θα σας φανεί δύσκολη, ειδικά αν έχετε ταξιδέψει με τρένο και στο παρελθόν. Μπαίνεις στο site της Trenitalia πληκροτολογείς τον προορισμό σου , αφετηρία και άφιξη και σου εμφανίζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, τις στάσεις, το είδος του τρένου και φυσικά τη τιμή. Γενικά τα τρένα τους είναι ακριβά, πανάκριβα ωστόσο είναι τα γρήγορα τρένα τους, με την ονομασία Frecciarosa, αυτά είναι καινούρια και υποτίθεται γρηγορότερα, αλλά όταν μπαίνουν στο δρόμο σας οι αναγκαστικές αλλαγές/στάσεις τρένων, τότε μπορεί να κάνετε την ίδια ώρα να φτάσετε στο προορισμό σας ακόμη κι αν χρησιμοποιούσατε τα άλλα, τα πιο “αργά” τρένα. Το να βγάλεις εισιτήριο είναι επίσης πολύ εύκολο, καθώς εκτός από τα εκδοτήρια εισιτηρίων (biglieteria) έχουν και σχεδόν παντού αυτόματα μηχανήματα που μπορείς να πληρώσεις είτε με μετρητά είτε με κάρτα. Ωστόσο να έχετε υπόψιν ότι μπορεί κάποιες φορές να σας ενημερώνουν ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων μπορείτε να εισάγετε μόνο μετρητά ή μόνο καρτά. Οπότε για να μη τρέχετε να χρησιμοποιήσετε άλλο μηχάνημα καλό είναι να έχετε μαζί σας και μετρητά και κάρτα.

 

Το θέμα με τα τρένα τους φυσικά είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στην Ιταλία και όχι στη Γερμανία. Στη Γερμανία δεν θα έχει καθυστέρηση ούτε ένα λεπτό, στην Ιταλία όμως με μια μικρή καθυστέρηση ακόμη και 5 λεπτών είναι δυνατόν να χάσεις την ανταπόκριση άλλου τρένου και να μη φτάσεις και ποτέ στο προορισμό σου.

 

Κάπως έτσι την έπαθα και εγώ στο ταξίδι μου στη Βενετία. Από Βενετία ήθελα να επιστρέψω στο σπιτάκι μου στη Ματσεράτα και πάλι καλά που δεν ξέμεινα σε κάποιο παγκάκι. Το δρομλόγιο ήταν το εξής: Βενετία – Μπολόνια, από Μπολόνια – Ανκόνα και από Ανκόνα το τελευταίο τρένο για Ματσεράτα. Το Μπολόνια – Ανκόνα θα γινόταν με το γρήγορο τρένο και γι αυτό έτσι κι αλλιώς όλο αυτό το δρομολόγιο κόστισε 57 ευρώ και φυσικά η Trenitalia έκανε τα πάντα για να χάσω αυτό το δρομολόγιο.

 

Στη Μπολόνια αρχικά θα περιμέναμε και 20 λέπτα το τρένο για την Ανκόνα, οπότε είπαμε μια χαρά, θα έχουμε χρόνο να πάμε και μια τουαλέτα. Και εκεί που πας να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το ταξίδι σου, συνηδειτοποιείς ότι το τρένο σου ξεκίνησε με 10 λέπτα καθυστέρηση. Τότε λες οκ, δε πειράζει τι να κάνουμε θα περιμένουμε μόνο 10 λεπτά στη Μπολόνια. Όοοοοοοχι όμως, η Trenitalia είχε άλλα στα μυαλό της. Για έναν άγνωστο λόγο το τρένο μέσα στο οποίο είμασταν πήγαινε πιο αργά και από τη γιαγιά μου. Οπότε την ώρα που έπρεπε εμείς ήδη να είμαστε στο τρένο για Ανκόνα, είμασταν ακόμη στο τρένο που σιγα σιγα έφτανε Μπολόνια. 

 

Με το που κατεβήκαμε στο σταθμό της Μπολόνια, ευχηθήκαμε το τρένο μας να είχε και αυτό καθυστέρηση και να το προλαβαίναμε. Αλλά όοοοοοχι, εκείνο το τρένο έφυγε στην ώρα του. Βέβαια αποκλείεται να είχε καθυστέρηση 20 λετπά ή να περίμενε εμάς αλλά ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Τότε αφού καταλάβε ότι το τρένο έφυγε είπαμε να τσεκάρουμε τα επόμενα δρομολόγια για Ανκόνα ή για κάποια πόλη που μπορεί μετά να έχει δρομολόγιο για Ματσεράτα. Όταν είδαμε ότι δεν υπάρχει, αφού τις βραδινές ώρες η Ματσεράτα δεν έχει τρένα, απευθυνθήκαμε στην Εξυπηρέτηση Πελατών της Trenitalia (assistanza).

 

Για καλή μας τύχη η υπάλληλος ήξερε αγγλικά. Έκανε τα τηλεφωνήματα της και οι μοναδικές λύσεις που είχε να μας δώσει ήταν ή να μας δώσει δωρεάν επιστροφή στη Βενετία ή να μας στείλει Ανκόνα με το επόμενο τρένο και εκεί να μας πληρώσει ξενοδοχείο, και το επόμενο πρωί να φύγουμε από Ανκόνα για Ματσεράτα. Κάτι το οποίο θα βόλευε μόνο έναν τουριστά και όχι φυσικά κάποιον που μπορεί να είχε δουλειά την επόμενη μέρα. Έτσι λοιπόν φύγαμε για Ανκόνα. 

 

Τότε είχαμε και λίγη τύχη να το πω; Λίγη συμπόνοια από τη Trenitalia; Ό,τι και να ήταν, οι υπάλληλοι της Trenitalia το έψαξαν λίγο περισσότερο και μας τηλεφώνησαν δίνοντας μας μια ακόμη λύση. Μας ενημέρωσαν πως από Ανκόνα προλαβαίναμε το τελευταίο τρένο για μια άλλη πόλη, κοντινότερη με τη Macerata, τη Civitanova, και από εκεί θα μας πλήρωναν αυτοί το taxi. Το taxi το οποίο κόστιζε 50 ευρώ.

 

Βέβαια τελικά ήταν αδύνατον να ζητήσουμε κάποια επιστροφή χρημάτων , καθώς εμείς πληρώσαμε το “γρήγορο” τρένο και εν τέλει χρησιμοποιήσαμε ένα “αργό”, γιατί ο ταξιτζής έπρεπε να κρατήσει τα εισιτήρια μας για την πληρωμή του από την Trenitalia. Τελικά φτάσαμε στο προορισμό μας, φυσικά με καθυστέρηση και με λίγη παραπάνω ταλαιπωρία και γι αυτό καλό είναι όλοι οι ταξιδιώτες της Ιταλίας να έχουν και αυτές τις περιπτώσεις κατα νου.

 

Επίσης περιττό να σας ενημερώσω ότι η Εξυπηρέτηση Πελατών δεν υπάρχει τις βραδινές ώρες και φυσικά δεν υπάρχει σε μικρούς σταθμούς. Οπότε αν κάτι τέτοιο γινόταν σε κάποιο μικρότερο σταθμό η λύση μάλλον θα ήταν το “παγκάκι”.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Επέστρεψε στα μονοψήφια νούμερα η Τατιάνα και η Ελένη συνεχίζει ανοδικά!

 

ΚΑΙΡΟΣ: Η απόλυτη πρόγνωση – κυκλώνας στο τηλεοπτικό στούντιο

Διαβαστε επισης

loading...