HomeBLOGSΑπίστευτη επιστημονική ανακάλυψη - Δημιούργησαν δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του!

Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Δημιούργησαν δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του!

Μπορεί να θέλει ακόμη 10 χρόνια για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους όμως χωρίς καμία αμφιβολία θα βοηθήσει πολύ θύματα εγκαυμάτων. Η επιστήμη όπως και η τεχνολογία τρέχουν σε τρελούς ρυθμούς που είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσεις τα επιτεύγματά τους. Σε δημοσίευμα του το επιστημονικό περιοδικό “Science Advances” αναφέρει πως Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του, το οποίο μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια. Μάλιστα στο τεχνητό δέρμα υπάρχουν και θυλάκια από όπου βγαίνουν τρίχες, καθώς επίσης ιδρωτοποιοί και σμηματογόνοι αδένες, καθιστώντας το έτσι το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα!

 

Όσος αφορά την πρώτη ύλη για το δέρμα αυτή ήταν κύτταρα από τα ούλα των τρωκτικών, τα οποία -με τις κατάλληλες χημικές ουσίες- μετατράπηκαν σε πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αναπρογραμματίσθηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά, το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυικές ίνες.

 

Το τεχνητό δέρμα θα χρειαστεί 5-10 χρόνια για να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους και θα βοηθήσει πολύ θύματα εγκαυμάτων ενώ παράλληλα θα είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αντί για πειραματόζωα από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

 

Διαβαστε επισης

loading...