Home BLOGS H άμαξα που έγινε η μεταφορά της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου… και η αρπαγή από τον Πτολεμαίο

H άμαξα που έγινε η μεταφορά της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου… και η αρπαγή από τον Πτολεμαίο

0
962

Η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου,που πέθανε το 323 π.Χ, δεν βρέθηκε ποτέ. Το άψυχο κορμί του έλληνα βασιλιά που κατέκτησε τον κόσμο και πέθανε σε ηλικία 33 ετών, σύμφωνα με αρχαία κείμενα μεταφλερθηκε από τη Βαβυλώνα με μεγάλες τιμές και η πομπή ήταν εντυπωσιακή. Υπεύθυνος για την οργάνωση της πομπής ήταν ο Αρριδαίος, ο οποίος χρειάστηκε δύο χρόνια για να την προετοιμάσει. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη: «Η αρμάμαξα ήταν τόσο εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπή στη θέα, που τα λόγια δεν μπορούν να την περιγράψουν. Η φήμη της διαδόθηκε τόσο, που προσέλκυσε πολλούς θεατές. Από κάθε πόλη που περνούσε όλοι έβγαιναν να την προϋπαντήσουν και μετά να την ξεπροβοδίσουν, χωρίς να μπορούν να χορτάσουν το θέαμα. Στη μεγαλοπρέπειά της συνέτεινε και η συνοδεία από ένα πλήθος οδοποιών και τεχνητών, καθώς και ένα σώμα στρατιωτικών…»… 

 

 

Το βάρος της άμαξας, ήταν πάνω από 100 τόνους και ήταν διακοσμημένη με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Η στέγη ήταν ιωνικού ρυθμού και στηριζόταν με χρυσούς κίονες. Στις τέσσερις γωνίες της οροφής υπήρχαν 4 αγάλματα της Νίκης Τροπαιοφόρου. Ανάγλυφες προτομές τραγέλαφων, των μυθικών ζώων, κοσμούσαν το κάτω μέρος της οροφής της άμαξας.

 

 

Ενώ η πομπή ήταν κοντά στη Δαμασκό ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πήρε την αρμάμαξα, μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο…. 

 

Απεικόνιση του 19ου αιώνα της νεκροπομπής του Μεγάλου Αλεξάνδρου σύμφωνα με τον Διόδωρο Η άμαξα είχε οροφή με πλάτος 3,70 επί 5,5 μέτρα. Σύμφωνα με την περιγραφή που έχει διασωθεί είχε αναρτήσεις για να αποφεύγονται οι κραδασμοί.

 

Νεότερη απεικόνιση. Η σημερινή της αξία υπολογίζεται σε 5 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, Την άμαξα του βασιλιά φυλούσαν οι μηλοφόροι, μια επίλεκτη στρατιωτική μονάδα που αποτελούταν από 1.000 Πέρσες, (φωτ.αποκαλυπτική ιστορία)

 

Φωτογραφίες: mixanitouxronou.gr

Κεντρική: antonispetrides.wordpress.com

Τεκίλα από τον τόπο σου, και ας είναι και..