Home BLOGS Ο Robert Montgomery έχει ένα μήνυμα για σας

Ο Robert Montgomery έχει ένα μήνυμα για σας

0
411

Μερικές φορές οι λέξεις που βλέπουμε γραμμένες ή αναρτημένες σε site, σε διαφημίσεις ηλεκτρονικά ή σε πίνακες στο δρόμο, σε περιοδικά με έντονα (και μη ) γράμματα, σε τίτλους βιβλίων, ένας στίχος ποίησης, ακόμα και σε παλιές διαφημιστικές μακέτες (τότε που η διαφήμιση ήταν χειροπιαστή και αναμφισβήτητη τέχνη), προσκολλούνται στη μνήμη μας και έπειτα γίνονται συνειδητή γνώση και πληροφορία που- καλώς ή κακώς- καταναλώνεται και μπορεί να τις σκεφτόμαστε για μέρες ή να μας επηρεάσουν έντονα (ειδικά εάν «αποκρυπτογραφήσουμε» το νόημα τους).

 

Μπορεί να τις συναντήσεις στα πιο απίθανα μέρη, δεν έχει σημασία το πού ή το γιατί και μετά από μέρες, μήνες ή και χρόνια, να τις ανακαλέσεις στη μνήμη σου γιατί έχουν πλέον χαραχθεί και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αλλάξεις.

 

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον ρηξικέλευθο καλλιτέχνη Robert Montgomery, ο οποίος «κατασκευάζει» λέξεις.

 

Από το 2011 φτιάχνει γλυπτά από φώτα (light sculptures) και τα τοποθετεί σε όλη την Ευρώπη, ως ένα προσωπικό, αλλά και καθολικό σχόλιο για τη μετανάστευση, αλλά και την παροδικότητα της δύναμης.

 

Από το “All Palaces Are Temporary Palaces” (Όλα τα παλάτια είναι προσωρινά παλάτια) που φωτίζουν μια στέγη στο Wood Street Carpark στο Cardiff, έπειτα σε μια αχρησιμοποίητη πισίνα στο Βερολίνο, μέχρι την αυλή του Palais de Tokyo στο Παρίσι και τις αλιευτικές αποβάθρες στη Λυόν.

 

temporary-palaces-lyon-1.jpeg

 

O Montgomery δε σταματάει να εμπνέεται και να δημιουργεί. Τα ιδιαίτερα γλυπτά του έχουν μια συμβολική σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο που τα τοποθετεί. Τα ανυψώνει, τα κρεμάει και τα κάνει τέχνη, άρα και «συνένοχους» του μηνύματος που θέλει να περάσει στον κόσμο.

 

Τα μηνύματα του είναι εύστοχα και καλαίσθητα, ίσως ο πιο έμμεσος και πονηρός τρόπος να κάνεις τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική, που δεν είναι πάντα τόσο εύστοχη και όμορφη.

 

tumblr_mb8arcduvi1qa6hruo1_1280.jpg

 

Το υβριδικό του έργο “In Our Dreams We See Forever” (Στα όνειρα μας βλέπουμε πάντα), συνδυάζει τη φωτιζόμενη γλυπτική, με την ποίηση, την 7η τέχνη και ένα κινούμενο όχημα. Είναι μια επανάσταση στις στατικές δουλειές που έχει κάνει μέχρι τώρα.

 

Συγκεκριμένα το “In Our Dreams We See Forever” είναι ένα custom-made λεωφορείο που ανατέθηκε στον Robert Montgomery από την Royal Society for Blind Children (Βασιλική Κοινότητα για Τυφλά Παιδιά), ως κεντρικό στοιχείο για την καμπάνια Every Blind Child (#everyblindchild). Μέσα από ένα video installation με 4 οθόνες, μεταδίδεται μια λούπα από συνεντεύξεις παιδιών με πρόβλημα όρασης, τα οποία μιλούν για τις ιδέες τους και ό,τι τους εμπνέει.

 

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, διαπερνάει το θεατή, καθώς οι συζητήσεις μεταφέρονται γύρω από εκείνον που τις βλέπει εκείνη τη στιγμή. Πλευρικά του οχήματος είναι γραμμένες, ανάγλυφα, δηλώσεις των παιδιών.

 

Το μήνυμα του Montgomery είναι πάντα ισχυρό, πάντα επίκαιρο και σε καταλαμβάνει και οπτικά και πνευματικά. Ιδίως όταν ο ίδιος στηρίζει έτσι το έργο μιας τέτοιας οργάνωσης ενώ ο ίδιος κατασκευάζει γλυπτά που «αγγίζουν» την αίσθηση της όρασης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, καταλαβαίνουμε ότι εκτός από καλλιτεχνικό, το έργο του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ακτιβιστικό, καθώς ξεκάθαρα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τη γνώση, τη συνείδηση και να ενθαρρύνει την εξέλιξη.

 

Κι ας ελπίσουμε τα τόσο ευφάνταστα και φωτεινά μηνύματα του, θα μείνουν σίγουρα στη μνήμη και στο συλλογικό ασυνείδητο.

 

Άλλα έργα του Robert Montgomery: Caught Between The Twisted Stars. The Diamond As Big As The Ritz. All Palaces Are Temporary Palaces. In Our Dreams We See Forever.