HomeBLOGSΟλυμπιακοί Αγώνες και γυναίκες- Πότε επιτράπηκε η συμμετοχή τους;

Ολυμπιακοί Αγώνες και γυναίκες- Πότε επιτράπηκε η συμμετοχή τους;

Η πρώτη συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποιήθηκε πριν από 116 χρόνια, ωστόσο μόλις 4 χρόνια πριν το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου,  επιτράπηκε στις αθλήτριες της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχουν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Η Σαουδική Αραβία, ήταν η τελευταία χώρα που εφάρμοζε αυτή την απαγόρευση, αλλά τελικά αποφάσισε να αλλάξει τον αυστηρό της νόμο και να στείλει γυναίκες στο Λονδίνο,

Εν τέλει οι αθλήτριες αγωνίστηκαν με μαντήλες και με καλυμμένο το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους, αλλά και μόνο το γεγονός ότι αγωνίστηκαν, αποτελεί σημαντική πρόοδο.

 

Οι γυναίκες στην Αρχαία Ολυμπία

Οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να παραβρεθούν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε ως αθλήτριες ούτε ως θεατές. Η πιθανότητα όμως να ανακηρυχθούν γυναίκες Ολυμπιονίκες, ήταν υπαρκτή. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι στην ιππασία τα άλογα τα ίππευε ένας ηνίοχος, Ολυμπιονίκης θεωρούνταν ο ιδιοκτήτης του αλόγου, όπου κάποιες φορές ήταν γυναίκα. Με λίγα λόγια, ο αγωνιζόμενος συμμετείχε στα ιππικά αγωνίσματα για λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Η κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμου και αδελφή του Αγησιλάου του Β’, Κυνίσκα, ήταν ιδιαίτερα φημισμένη για την νίκες της στην Ολυμπία.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες,παρουσιάζει η ιστορία τηςΚαλλιπάτειρας. Κόρη του Διαγόρα, αδελφή του Ακουσίλαου, του Δαμάγητου και του Δωριέα (Ολυμπιονίκες) και με τον γιο της  να συμμετέχει στους Αγώνες, επιχείρησε να μπεί στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, εφαρμόζοντας την φαεινή ιδέα να μεταμορφωθεί σε άντρα γυμναστή, προκειμένου να παρακολουθήσει την προσπάθεια του γιού της. καμαρώσει το παιδί της.

 

Ο Πεισίδωρος τελικά κατάφερε να κερδίσει στην πυγμαχία, με την μητέρα του Καλλιπάτειρα να μην μπορεί να συγκρατηθεί και να κραυγάζει, γεγονός που της στοίχισε την αποκάλυψή της. Αν και η ποινή που προβλεπόταν για την παραβίαση νόμου από γυναίκα, ήταν θάνατος, στην Καλλιπάτειρα δόθηκε χάρη λόγω της καταγωγής της από μια οικογένεια με τέτοια ολυμπιακή ιστορία…

 

 

Από τον 20ο αιώνα και έπειτα

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία γυναικών,  αλλά στο Παρίσι, το 1900, κάποιες έλαβαν μέρος, όχι όμως σε αγωνίσματα γυναικών. Ειδικότερα, είχαν το δικαίωμα να ανταγωνιστούν άντρες σε αθλήματα όπως το τένις, το γκολφ, η ιππασία και η ιστιοπλοΐα. Παρά την αντίθεση του ντε Κουμπερταίν σε αυτή την προοπτική και την εισήγησή του στα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής να απαγορεύσουν την συμμετοχή γυναικών από τους Αγώνες, τελικά δεν εισακούστηκε. Όπως και να έχει,  μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συμμετοχές των γυναικών ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με των ανδρών και σε αυτό συνέβαλλε και η περιορισμένη ενασχόληση των γυναικών με τα αθλήματα.

Η κοινωνική θέση της γυναίκας, άρχισε να μεταβάλλεται σταδιακά, εξαιτίας της ενεργούς συμμετοχής τους στον πόλεμο και της βίωσης όλω των δεινών μιας πολεμικής σύρραξης. Έτσι οι  Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πια ένα πεδίο περισσότερο φιλόξενο για τις γυναίκες.

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αθλητριών που έστρεψαν τους προβολείς πάνω τους, ήταν η Ολλανδή Φάνι Μπλάνκερς Κόεν που στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, το ’48, παρότι ήταν 30 ετών και μητέρα, κατέκτησε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, όσα και ο Τζέσι Όουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου

 

Πλέον στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο η πυγμαχία είχε παραμείνει καθαρά ανδρικό άθλημα, κάτι που άλλαξε στο Λονδίνο το 2012. Το μοναδικό αγώνισμα, στο οποίο δεν λαμβάνουν μέρος γυναίκες, ανήκει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι το άλμα του σκι ακόμη, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει σύντομα αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις.

Καλοκαιρινό κοκτέιλ με ρούμι και ανανά!

 

Διαβαστε επισης

loading...