Home BLOGS Ψυρρή, μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας παραδίδει μαθήματα ιστορίας στα σοκάκια της!

Ψυρρή, μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας παραδίδει μαθήματα ιστορίας στα σοκάκια της!

0
978

Μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας,  με τα πολλά εργαστήρια και τις μικρές βιοτεχνίες να έχουν δώσει την θέση τους στα cafe, τα new age μεζεδοπωλεία και τα μπαράκια, ενώ τα τελευταία μικρά νεοκλασικά δρομάκια (των Αθηνών) είναι αυτά που κάνουν την περιοχή να ξεχωρίζει και να είναι στα τοπ προτάσεων για περατζάδα στην νυχτερινή Αθήνα.

 

Μιλώντας για παλαιότητα δεν κάνουμε πλάκα. Η περιοχή του Ψυρρή κρύβει μεγάλη ιστορία από πίσω της, πριν καν ονομαστεί Ψυρρή αλλά και μετέπειτα. Είναι από γειτονιές που θα μπορούσε να είχε το δικό της βιβλίο Ιστορίας και να γεμίσει άπειρες σελίδες με τα όσα έχουν ζήσει οι δρόμοι και τα κτίριά της. Από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι την Τουρκοκρατία, και αργότερα προ και μετά πολεμικά μέχρι την σύγχρονη ιστορία. Ένα ολόκληρο έκθεμα σαν σε Μουσείο ο κάθε δρόμος και το κάθε κτίριο, με την δική του περιγραφή.

 

Και επειδή δεν θα θέλαμε ποτέ να πιαστείτε αδιάβαστοι, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, σας έχουμε 5+1 ιστορικά fun facts για του Ψυρρή, ένα από κάθε περίοδο!

 

  • Από του Ψυρρή περνούσε ο δρόμος προς το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης των Αθηνών.  Πρόσφατα, μάλιστα εντοπίστηκαν σε ανασκαφή  σε οικόπεδο στη Λεωκορείου, οι Ηρίες Πύλες.
  • Κατά τη βυζαντινή περίοδο κτίστηκαν πάνω 72 χριστιανικοί ναοί στην περιοχή, οι οποίοι κατεδαφίστηκαν μετά την Απελευθέρωση, μιας και ο δήμος από τη μια χρειαζόταν τα οικόπεδα και η Εκκλησία απ’ την άλλη τα υλικά για την κατασκευή του μητροπολιτικού ναού. Να φανταστείτε ότι παραλίγο την γλίτωσε και η Καπνικαρέα.
  • Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι ήρωες της επανάστασης συγκεντρώνονταν στη σημερινή Πλατεία Ηρώων, όπου αντάλλασσαν πληροφορίες και ανεφοδιάζονταν. Εξού και το όνομα της πλατείας αλλά και τα ονόματα Μιαούλη και Καραϊσκάκη των δρόμων που καταλήγουν εκεί.
  • Στην οδό Σαρρή βρίσκονταν οι  φυλακές Γκαρμπολά, όπου φυλακίστηκε μεταξύ άλλων ο Χαρίλαος Τρικούπης, για τη δημοσίευση του περίφημου «Τις πταίει;» στην εφημερίδα Καιροί.
  • Λόγω της φθηνής στέγης, η περιοχή έγινε πόλος έλξης περιθωριακών ατόμων και μικροαπατεώνων. Σύμφωνα με την ιστορία, υπήρχαν δυο εξαιρετικά επικίνδυνες ομάδες οι «κουτσαβάκηδες» και οι «τραμπούκοι» που τρομοκρατούσαν, εκβίαζαν και αναστάτωναν τη ζωή των κατοίκων. Μάλιστα η λέξη «τραμπούκος» προκύπτει από τη μάρκα τσιγάρων «Trabukos», που ελάμβαναν ως φιλοδώρημα οι πληρωμένοι οπαδοί για τη συμμετοχή τους στις προεκλογικές εκδηλώσεις.
  • Η «κόρη των Αθηνών» Θηρεσία Μακρή έμενε με την περιώνυμη οικογένειά της στη συμβολή των οδών Παπανικολή και αγίας Θέκλας. Όντας ερωτευμένος μαζί της ο λόρδος Βύρωνας, νοίκιαζε και τρία δωμάτια στο σπίτι της για να μπορεί να είναι κοντά της.

 

Είδατε λοιπόν ότι παρά τα όλα ups and downs που είχε σαν περιοχή, είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω μόδας, του Ψυρρή, παρότι εντάχθηκε στην περιοχή του ιστορικού κέντρου των Αθηνών μόλις το 1979, χτυπούσε σαν την καρδιά της πόλης από πολύ  πιο παλιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτέλεσε μια από τις πιο αγαπημένες περιοχές του ελληνικού κινηματογράφου μιας και στις γειτονιές της έχουν γυριστεί οι πολλές ταινίες όπως η θρυλική «Στέλλα»