Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1962, “γεννήθηκε” ο Άνθρωπος- Αράχνη!

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1962, “γεννήθηκε” ο Άνθρωπος- Αράχνη!

Ο υπερήρωας των comics που έχει μεταφερθεί πολλές φορές στην μικρή και την μεγάλη οθόνη.

 

Πρωτοεμφανίστηκε ως χαρακτήρας στο 15ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού Amazing Adult Fantasy (το συγκεκριμένο τεύχος εκδόθηκε με το όνομα Amazing Fantasy τον Αύγουστο του 1962), ενώ το πρώτο περιοδικό αποκλειστικά με ιστορίες του ήταν το The Amazing Spider-Man (πρώτη έκδοση τον Μάρτιο του 1963).
 

 

Ο Spiderman εντάσσεται στη χορεία των καλών ηρώων, που μάχονται το κακό, με τόπο δράσης τη Νέα Υόρκη. Είναι δυνατός, ταχύς, ευκίνητος και διαθέτει τα αντανακλαστικά της αράχνης, εξ ου και το όνομά του, καθώς μπορεί να προσκολλάται σε κάθε επιφάνεια και να παράγει οργανικό ιστό. Επίσης, κατέχει μία έκτη αίσθηση που τον προειδοποιεί για κάθε κίνδυνο και λειτουργεί ως φυσικό ραντάρ.

 

Τη δεκαετία του 60, κατά τη διάρκεια της οποίας άρχισαν να δημοσιεύονται οι ιστορίες του Spider-Man, τα κόμικς υπερηρώων επιφύλασσαν μόνο δευτερεύοντες ρόλους για τους έφηβους χαρακτήρες. Ο Spider-Man ανέτρεψε την ως άνω πρακτική, παρουσιάζοντας έναν έφηβο ήρωα "με προσωπικές ανασφάλειες, φόβο απόρριψης και αίσθηση μοναξιάς, με τον οποίο μπορούσαν να ταυτισθούν οι νεαροί αναγνώστες".

 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο Spiderman ονομάζεται Peter Benjamin Parker και όταν δεν μάχεται το κακό ασχολείται με τη φωτογραφία και είναι καθηγητής των επιστημών. Οι γονείς του πέθαναν σ’ ένα αεροπορικό δυστύχημα, όταν ήταν μικρός και μεγάλωσε με τους θείους του Μπεν και Μέι Πάρκερ, οι οποίοι τον ανέθρεψαν σαν δικό τους παιδί.

 

Ο θείος Μπεν είχε εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ κι έλεγε συνεχώς αστεία στον ανιψιό του, ο οποίος ανέπτυξε μία βαθιά αγάπη για τα αστεία και τις φάρσες. Ο νεαρός Πίτερ ήταν πολύ καλός μαθητής, οι δάσκαλοί του τον επαινούσαν, όχι όμως και οι συμμαθητές του, που έτρεφαν ελάχιστη εκτίμηση για τον πολύξερο συμμαθητή τους. Τα κορίτσια πίστευαν πως ήταν παρά πολύ ήσυχος, ενώ τα αγόρια τον θεωρούσαν δειλό.

 

Η ζωή του άλλαξε για πάντα, όταν μια μέρα ενώ παρακολουθούσε ένα επιστημονικό πείραμα τσιμπήθηκε από μία κοινή αράχνη, η οποία όμως είχε εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Νιώθοντας ναυτία, ο Πίτερ Πάρκερ πήγε κατευθείαν στο σπίτι του κι έκτοτε άρχισε να ανακαλύπτει απίθανες ικανότητες στον εαυτό του, όπως η δύναμη να προσκολλάται στους τοίχους και να σκαρφαλώνει σε κάθετες επιφάνειες.

 

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις νέες του δυνάμεις, σχεδίασε μία χαρακτηριστική στολή που έκρυβε την αληθινή του ταυτότητα, δημιούργησε ένα ζευγάρι από εκτοξευτές ιστού και ξεκίνησε καριέρα στο χώρο του θεάματος με το ψευδώνυμο Amazing Spider-Man.

 

Έπειτα από μία παράσταση κι ενώ κατευθυνόταν προς το ασανσέρ, ο υπεύθυνος ασφαλείας του ζήτησε να σταματήσει έναν κλέφτη. Ο Πίτερ αδιαφόρησε και ο κλέφτης ξέφυγε. Μερικές μέρες αργότερα, ο ίδιος κλέφτης δολοφόνησε το θείο του Μπεν. Γεμάτος τύψεις, ο νεαρός Πίτερ ορκίστηκε ότι ποτέ δε θα επέτρεπε να υποφέρει άλλος αθώος, επειδή ο Spiderman έμεινε αμέτοχος.

 

 

usa_spider-man_hero_games_m_9b86ed13.jpeg

 

 

Η δράση του ως τιμωρός του κακού ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια. Μάλιστα, παρ’ ολίγο να χάσει την τελετή αποφοίτησης του, καθώς πολεμούσε εναντίον του Molten Man. Τον νίκησε κι έφτασε στην τελετή την ώρα που ανακοινωνόταν ότι είχε κερδίσει μια υποτροφία στο περίφημο Εμπάιρ Στέιτ Γιουνιβέρσιτι. Στο πανεπιστήμιο, παράλληλα με τη δράση του του, συνάντησε και ερωτεύτηκε τη Μέρι Τζέιν Γουότσον, την οποία παντρεύτηκε χρόνια αργότερα.

 

 

Στους εχθρούς του Spiderman συγκαταλέγονται ο Ρώσος εγκληματίας Chameleon, ο εφευρέτης του εγκλήματος Vulture, ο πρώην πυρηνικός επιστήμονας Doctor Octopus, ο κακοποιός Sandman, ο μηχανορράφος Kingpion, ο παρανοϊκός βιομήχανος Green Goblin, ο πρώην γιατρός Lizard. ο υπεράνθρωπος κακοποιός Electro, ο ρώσος μισθοφόρος Kraven, η διαρρήκτρια Black Cat, ο πρώην δημοσιογράφος Venom, ο πρώην κασκαντέρ και μάγος των ειδικών εφέ Mysterio, ο κατά συρροή δολοφόνος Carnage, η εγκληματική οργάνωση Scrier και ο τυχοδιώκτης ψυχολόγος Judas Traveller.

 

 

Σύμμαχοι του Spiderman στον αγώνα κατά του κακού είναι ο Captain America, οι Avengers, οι Fantastic Four, οι X-Men. o πρώην συμμαθητής του Γιουτζίν «Φλας» Τόμσον και η δημοσιογράφος Μπέτι Μπραντ, που ήταν και η πρώτη του αγάπη.

 

 

Το 1967 ο Spiderman έκανε το ντεμπούτο στην τηλεόραση, αλλά τη μεγαλύτερη επιτυχία τη γνώρισε στον κινηματογράφο μέσα από την τριλογία του Σαμ Ράιμι με πρωταγωνιστή τον Τόμπι Μαγκουάιρ (2002-2007).

 

 

8685753d542a94cebf76550578f0e46c.jpg