HomeBLOGSΤα στοιχειωμένα σπίτια της Καλλιθέας. Με ιστορίες αλλόκοτες οι θρύλοι τα έχουν...

Τα στοιχειωμένα σπίτια της Καλλιθέας. Με ιστορίες αλλόκοτες οι θρύλοι τα έχουν ζώσει…

Θρύλοι, μύθοι, τρομακτικές ιστορίες για παιδιά, όπως και να το δει κανείς πρόκειται για επιβλητικά κτίρια με προϊστορία τραγική. Η Αθήνα, η Αττική, η Ελλάδα όλη είναι γεμάτη από τέτοια. Γιατί μένουμε σε αυτά τα τρία; Γιατί καμία άλλη περιοχή δεν θα έχει έτσι μαζεμένα, κάνοντας την Καλλιθέα κατάλληλη υποψήφια για την παρουσίαση των μύθων της.

 

Ξεκινάμε με το σπίτι της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου.

 

Image result for Σοφία Λασκαρίδου σπιτι στοιχειωμενο

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά νεοκλασικά της Καλλιθέας, όπου και ζούσε η σημαντική ζωγράφος των αρχών του προηγούμενου αιώνα αλλά και καλλονή της εποχής. Να σημειωθεί ότι εκείνη ήταν  που ζήτησε και πέτυχε την είσοδο των γυναικών στην Σχολή Καλών Τεχνών από τον βασιλιά Γεώργιο Β. Η ζωή της όμως έμελλε να σφραγιστεί από τον τραγικό έρωτα της με τον ρομαντικό ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο.

 

Μια ιστορία σαν χιλιοπαιγμένη ταινία. Εκείνος παράφορα ερωτευμένος μαζί της , και ενώ η ίδια έτρεφε εξίσου έντονα συναισθήματα γι’ αυτόν, αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε, γιατί δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την τέχνη και την ανεξαρτησία της. Εκείνος, συντετριμμένος από την απόρριψη, αυτοκτόνησε, πηδώντας με το άλογό του στα νερά του Σκαραμαγκά. Η ζωγράφος κατέρρευσε όταν έμαθε τα νέα, σφράγισε τις πόρτες του σπιτιού και έζησε εκεί μόνη, μουρμουρίζοντας το όνομά του μέχρι το τέλος της. Μέχρι σήμερα κάποιοι λένε ότι την ακούν να τον φωνάζει, ιδίως τις βραδινές ώρες, μιας και το πρωί, στο οίκημα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη.

 

 

Το στοιχειωμένο σπίτι της Χαροκόπου.

 

 

Πιο πρόσφατη και πιο αιματηρή ιστορία. Το οίκημα βρίσκεται στην Χαροκόπου, και ανήκε στην οικογένεια του Δημήτρη Αθανασόπουλου ενός γνωστού εργολάβου, ο οποίος δολοφονήθηκε και στη συνέχεια τεμαχίστηκε από την γυναίκα και την πεθερά του, με την οποία διατηρούσε ερωτικές σχέσεις, πριν γίνει γαμπρός της.

 

Αφορμή για το στυγερό αυτό έγκλημα σίγουρα ήταν ο βιασμός της γυναίκας του το προηγούμενο βράδυ του φόνου, κάτι  που έγινε και τραγούδι από τους ρεμπέτες της εποχής («Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις»…). Αφού τον έπνιξαν στον ύπνο του οι δύο γυναίκες κράτησαν το πτώμα του για δύο ημέρες στο σπίτι, στη συνέχεια επιχείρησαν να το κάψουν, αλλά λόγω της έντονης δυσοσμίας και του καπνού, φοβούμενες μην τις αντιληφθούν, το τεμάχισαν και το έριξαν στο ρέμα της Καλλιρρόης. Οι φήμες και οι κάτοικοι θέλουν συχνά να ακούγεται τις μεταμεσονύκτιες ώρες η φωνή του μεγαλοεργολάβου να εκλιπαρεί τις δύο γυναίκες, να του χαρίσουν τη ζωή.

 

 

Ξενώνας Οίκου Τυφλών στην Θησέως

 

Image result for στοιχειωμενο σπιτι αθανασοπουλου

 

Ένα κτίριο, γνωστό και ως «Κόκκινο Σχολείο» διατηρητέο μέχρι στιγμής αλλά και με την δική του ιστορία στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως. Χωρίς να είναι τρομακτική εννοώντας ότι δεν υπάρχει παρελθόν κάποιου φονικού ή βασανισμού.

 

Το ίδρυμα παρείχε διαμονή σε παιδιά με προβλήματα οράσεως από όλη την Ελλάδα, μαθήματα τηςστοιχειώδους εκπαίδευσης αλλά και υφαντικής, κεραμικής, πλεκτικής και μουσικής. Στόχος αυτών των μαθημάτων ήταν η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών, όταν θα αποφοιτούσαν από τον Οίκο Τυφλών. Κάτοικοι αναφέρουν ότι αρκετά βράδια ακούγονται κλάματα αλλά πολλές φορές και χαμόγελα παιδιών…Λέγεται ότι είναι τα παιδιά του ξενώνα του οίκου τυφλών όπου φιλοξενούσε τα τυφλά παιδάκια…Άλλες μαρτυρίες μιλάνε για μορφές παιδιών που στέκονται στα παράθυρα τις βραδυνές ώρες και κοιτούν προς το δρόμο…

 

Έσβησε η αισθαντική φωνή του ποιητή του πενταγράμμου Leonard Cohen…

Γιατί το Isla de las Munecas aka Doll Island είναι το πιο τρομακτικό μέρος που έχεις δει

Διαβαστε επισης

loading...