Το καλοκαίρι του 1869 δημιουργείται το γνωστό μετέπειτα ως ρολόι, με σκοπό να στεγαστεί εκεί το χρηματιστήριο.
Το ρολόι τοποθετήθηκε στον πύργο από τον τότε Δήμαρχο, Δημήτριο Μουτζόπουλο, με δικά του έξοδα, ενώ το σχέδιο του κτιρίου εκπονήθηκε από τον μηχανικό της πόλης, αντισυνταγματάρχη Γ. Μεταξά, μετά από ανάθεση.
Τον Ιούνιο του 1873 ο καλλιτέχνης Πρινόπουλος, κλήθηκε να διακοσμήσει τους εσωτερικούς χώρους, και στο ισόγειο του κτιρίου εγκαταστάθηκε το Ταχυδρομείο. Το 1874 σε ένα από τα δωμάτια του κτιρίου στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου.
Το Χρηματιστήριο, τελικά ξεκίνησε να λειτουργεί στον χώρο, το 1875, και μάλιστα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το 1885, εγκαθίσταται στο ρολόι το Δημαρχείο, μέχρι να κατεδαφιστεί το 1968. Η μόνη εξαίρεση, ήταν η περίοδος της Κατοχής όπου στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες.
Το Ρολόι του Πειραιά ήταν σήμα κατατεθέν για τον Πειραιά και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το σπουδαίο μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, μετά από απόφαση του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά επεξεργάζεται το σχέδιο να ξαναχτιστεί το ρολόι, στο μέγεθος που ήταν, στο σχήμα που ήταν. Η αρχή έγινε με την αξιοποίηση οικοπέδου που ήταν εκτός των Δημοτικών ορίων, πουλώντας το στο Δήμο Νίκαιας -Αγίου Ιωάννου Ρέντη, συγκεντρώνοντας χρήματα που κατατέθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα συμβάλλει στο να κατασκευαστεί το ρολόι…
Φωτογραφίες: naftemoriki.gr
Πνευμονική εμβολή: Ποιοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο