HomeBLOGSΤζένη Καρέζη: "Ένας θίασος η ζωή της"

Τζένη Καρέζη: “Ένας θίασος η ζωή της”

Ήταν αυτό που  θα ήθελε κι εκείνη “ένας θίασος η ζωή της”, και όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη της στον Άγγελο Πυριόχο στο ραδιόφωνο “η ζωή είναι μια τράπεζα θα πάρεις και θα δώσεις”, και το εφάρμοσε…

Ο λόγος για την αξέχαστη και ανεπανάληπτη Τζένη Καρέζη που σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από τον θάνατο της. Ηταν 27 Ιουλίου του 1992 που η Τζένη έφυγε για το τελευταίο της ταξίδι έπειτα από σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο..Η Ευγενία Καρπούζη όπως ήταν το πραγματικό της όνομα  γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934. Το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που ανέβηκε από τους τελειόφοιτους του σχολείου της ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο. Τον ίδιο χρόνο μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ όπου αποφοίτησε 3 χρόνια μετά.

Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο «Ωραία Ελένη».

Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με τη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου. Έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων, οι «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος », «Τα κόκκινα φανάρια », «Τζένη–Τζένη» κτλ. Στο Εθνικό Θέατρο έμεινε ως το 1959, παίζοντας σε έργα του Τολστόι, του Αντρέγεφ, του Ούγκο Μπετ και του Αριστοφάνη. Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα με τη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Bολανάκη, παράσταση γνώρισε επιτυχία σε Ηρώδειο και Επίδαυρο.Το αντίπαλο δέος στην λαμπρή καριέρα της ήταν ασφαλώς η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκης.

Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1967, με τον οποίο και έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Με τον Καζάκο απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο.Η Τζένη Κάρέζη φεύγοντας άφησε πίσω της ένα ίδρυμα ανακούφισης και παρηγοριάς ατόμων όπου πάσχουν από χρόνιες καταληκτικές ασθένειες..Τέλος θα ήθελα να κλείσω με το παρακάτω γιατί στην  περίπτωση της Καρέζη ισχύει αυτό που έγραψε ο Κώστας Καρυωτάκης: “ Κι ακόμα δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μπορεί να πεθάνει μια γυναίκα που αγαπιέται”. Γιατί πέρα από τον γιο της Κωνσταντίνο και τον άντρα της Κώστα Καζάκο, την Τζένη Καρέζη την αγάπησε ολόκληρος ο Ελληνικός λαός …

Διαβαστε επισης

loading...