Home CINEMA 10 βιβλία που έγιναν ταινίες!

10 βιβλία που έγιναν ταινίες!

0
229

Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές ταινίες προέρχονται από μυθιστορήματα, και μάλιστα ίσως και άσημα!

 

Ως ταινίες όμως γνώρισαν μεγάλη επιτυχία!

 

Psycho (1960)

 

Το 1959, η Peggy Robertson, βοηθός παραγωγής του Alfred Hitchcock διάβασε στο New York Times Book Review την εξαιρετική κριτική του Anthony Butcher για το νέο μυθιστόρημα του Robert Bloch, Psycho. Η Robertson αγόρασε ένα αντίγραφο για το αφεντικό της Hitchcock, ο οποίος αγόρασε αμέσως τα δικαιώματα για $9,500 αν και το στούντιο απέρριψε την ιστορία για μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. Όλοι γνωρίζουμε πώς τελικά κατέληξε να αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες, αλλά δεν γνωρίζαμε πώς ξεκίνησε.

 

There Will Be Blood (2007)

 

Λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Eric Schlosser, ‘Fast Food Nation’, δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν για τον Upton Sinclair. ‘Πιστεύω ότι ασχολήθηκαν επειδή εκείνος έγραψε για το meatpacking και έγραψα και εγώ γι’αυτό.’ Ενοχλημένος ο Schlosser, έψαξε τα έγγραφα του Sinclair και ανακάλυψε το μυθιστόρημά του από το 1927, ‘Oil’. Αγόρασε τα κινηματογραφικά δικαιώματα, ενώ αργότερα τον πλησίασε ο σκηνοθέτης Paul Thomas Anderson, ο οποίος δημιούργησε τη ταινία There Will Be Blood με παραγωγό τον Schlosser.

 

Die Hard (1988)

 

Μια από τις καλύτερες ταινίες  του Bruce Willis, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Roderick Thorp από το 1979, ‘Nothing Lasts Forever’. Το Nothing Lasts Forever, αποτελεί sequel του μυθιστορήματος The Detective του Thorp από το 1966. Το πρώτο βιβλίο, το 1968 έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Frank Sinatra. Παρόλα αυτά ,η μεταφορά του βιβλίου δεν ήταν πιστή ενώ το Die Hard 2, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος 58 Minutes του Walter Wager.

 

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

 

Είναι γνωστό το πόσο ο Stanley Kubrick αγαπούσε τις μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Το Dr.Strangelove περιέχει υλικό από το μυθιστόρημα του Peter George από το 1958, ‘Red Alert’. Ο George συνεργάστηκε με τον Kubrick για το σενάριο και αργότερα έγραψε το μυθιστόρημα.

 

Howl’s Moving Castle (2004)

 

Η ταινία του Hayao Miyazaki βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βρετάνης συγγραφέα Diana Wynne Jones από το 1986. Το βιβλίο και η ταινία είναι διαφορετικά, αφού ο Miyazaki χρησιμοποίησε τη δομή του βιβλίου σαν πλατφόρμα για να εξιστορήσει την σπουδαιότητα του πασιφισμού.

 

The Road to Perdition (2002)

 

Το Road to Perdition του Max Allan Collins βασίστηκε στη σειρά manga του ’70, δημιουργία των Kazuo Koike και Goseki Kojima, ‘Lone Wolf and Cub’. Ο Collins μετέφερε στην κινηματογραφική οθόνη έναν gangster κόσμο.

 

Who Framed Roger Rabbit? (1988)

 

Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Gary K. Wolf από το 1981, ‘Who Censored Roger Rabbit?’, στην οποία περιγράφονται οι περιπέτειες ενός ιδιωτικού πράκτορα και του καρτούν βοηθού του. Το μυθιστόρημα διαφέρει από την ταινία και στην πλοκή αλλά και στην δομή. Ο Wolf έγραψε ακόμα ένα Roger Rabbit βιβλίο το ‘Who P-P-P Plugged Roger Rabbit?’

 

 

Shrek (2001)

 

Η δημοφιλής ταινία είναι βασισμένη στο ‘Shrek!’, ένα εικονογραφημένο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1990 από τον William Steig. Το βιβλίο περιγράφει τον Shrek ως ένα πολύ άσχημο πλάσμα, το οποίο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και ερωτεύεται την πριγκίπισσα, η οποία είναι πιο άσχημη από αυτόν.

 

Rambo: First Blood (1982)

 

Η πρώτη, από τη σειρά, ταινία, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Morrell από το 1972. Το βιβλίο γράφτηκε από τον Morell, αφού άκουσε τις περιπέτειες των μαθητών του στο Βιετνάμ και οι διηγήσεις είναι πιο καταθλιπτικές και λιγότερο ανθρώπινες από τις ταινίες.

 

How to Lose a Guy in 10 Days (2003)

 

Η ρομαντική κομεντί με την Kate Hudson Matthew  και τον McConaughey, που γνώρισε τεράστια επιτυχία,   είναι βασισμένη στο αληθινό, ενημερωτικό βιβλίων σχέσεων με τίτλο ‘How To Lose A Guy in 10 Days: The Universal Dont’s of Dating’, ένας οδηγός  με συμβουλές για το πώς να αποφευχθούν λάθη σε σχέσεις ώστε να θεωρηθούν αποτυχημένες.

 

Αν το trailer του «World War Z» έλεγε την αλήθεια