HomeCINEMAΑΒΑΝ-ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ 25ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΑΒΑΝ-ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ 25ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ξεκινάει σήμερα το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Μάθετε περισσότερα για τις πρεμιέρες και τις ταινίες που διαγωνίζονται και οργανώστε το πρόγραμμα σας.

Από το δελτίο Τύπου:

ΟΙ 10 ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Death of a man in the Balkans

Ο θάνατος ενός άντρα στα Βαλκάνια

Σερβία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Miroslav Momcilovic. Σενάριο: Miroslav Momcilovic. Φωτογραφία: Miladin Colakovic. Μοντάζ: Ivan Vladimirov. Μουσική: Aleksandar Kovacevic, Predrag Sarovic. Ηθοποιοί: Emir Hadzihafizbegovic, Radoslav Milenkovic, Natasa Ninkovic, Ljubomir Bandovic. Παραγωγή: Miroslav Momcilovic. Διάρκεια: 80΄.

Στην πρώτη σκηνή αυτής της κατάμαυρης κωμωδίας, ένας άντρας αυτοκτονεί, μέσα στο διαμέρισμα του, πυροβολώντας το εαυτό του στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ταινίας, οι γείτονες μαζεύονται στο διαμέρισμα, συζητάνε για την σεξουαλικότητα του αυτόχειρα, για το κατά πόσο η αυτοκτονία του θα επηρεάσει τα ενοίκια στη πολυκατοικία, κ.α.  Σε ένα σταθερό μονοπλάνο, σε αληθινό χρόνο, η ταινία αναλύει τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, με εκκεντρικό χιούμορ και κοφτερές ατάκες.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

La noche d’ enferente

Η νύχτα απέναντι

Χιλή, Γαλλία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Raoul Rouiz. Σενάριο: Raoul Rouiz. Φωτογραφία: Inti Briones. Μοντάζ: Raoul Rouiz, Christian Aspee, Valeria Sarmiento. Μουσική: Jorge Arriagada. Ηθοποιοί: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kirilmis, Mehmet Eryilmaz. Παραγωγή: Nuri Bilge Ceylan,. Διάρκεια: 110΄.

Ένας άντρας που πρόκειται να βγει στη σύνταξη, ζει αναμνήσεις, αληθινές και φανταστικές από την προηγούμενή του ζωή. Ο Ρουίζ σκηνοθέτησε μία ταινία – συλλογισμό πάνω στον επικείμενο θάνατο του και μέσα από τις γνωστές θεματικές του πάνω στον χρόνο, την τέχνη και τον θάνατο, συνέθεσε ένα κομψό αλλά επιβλητικό κύκνειο άσμα.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

J'enrage de son absence

Μ’ εξοργίζει η απουσία του

Γαλλία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Sandrine Bonnaire. Σενάριο: Sandrine Bonnaire, Leenda Mamosa, Jerome Tonnerre. Φωτογραφία: Philippe Guilbert. Μοντάζ: Svetlana Vaynblat. Μουσική: André Dziezuk. Ηθοποιοί: William Hurt, Alexandra Lamy, Augustin Legrand, Jalil Mehenni. Παραγωγή: Dominique Besnehard, Michel Feller, Jesus Gonzalez. Διάρκεια: 98΄.

Σημαδεμένος από τον χαμό του παιδιού του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Ζακ έχει χάσει κάθε νόημα για τη ζωή.  Η σχέση του δεν επιβίωσε της τραγωδίας και ο ίδιος έφυγε, ταξιδεύοντας μακριά από το μέρος όπου η ευτυχία του και της συζύγου του, διαλύθηκε. Τώρα ο Ζακ είναι πίσω στη Γαλλία για την κηδεία του πατέρα του. Στο μεταξύ, η γυναίκα του έχει φτιάξει μια καινούργια ζωή και έχει ένα παιδί.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Either way

Ούτως ή άλλως

Ισλανδία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson. Σενάριο: Sveinn Olafur Gunnarsson. Φωτογραφία: Árni Filippusson. Μοντάζ: Kristján Loðmfjörð. Ηθοποιοί: Hilmar Guðjónsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann, Valgerður Rúnarsdóttir. Παραγωγή: Hreinn Beck, Árni Filippusson, Sindri Páll Kjartansson, Tobias Munthe. Διάρκεια: 98΄.

Δύο εργάτες της ασφάλτου στην ατελείωτη φύση της Ισλανδίας της δεκαετίας του 80, βρίσκονται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι, σε αυτή την μικρή αλλά γοητευτική κωμωδία. Βαθιά ανθρώπινη και ειλικρινής, αυτή η χαμηλού προϋπολογισμού  έκπληξη από την Ισλανδία, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις (κερδίζοντας και βραβεία) σε  διάφορα φεστιβάλ  και ήδη γυρίζεται το αμερικάνικο ριμέικ.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Me Too

Κι εγώ

Ρωσία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Aleksey Balabanov. Σενάριο: Aleksey Balabanov. Φωτογραφία: Aleksandr Simonov. Μοντάζ: Tatyana Kuzmichyova. Μουσική: Leonid Fyodorov. Ηθοποιοί: Oleg Garkusha, Yuri Matveyev, Aleksandr Mosin, Alisa Shitikova. Παραγωγή: Sergei Selyanov. Διάρκεια: 83΄.

Ένας κλέφτης και ένας μουσικός αποφασίζουν να ξεκινήσουν σε μια περιπέτεια, σε ένα ταξίδι από το οποίο κανείς δεν επιστρέφει. Φεύγουν με ένα SUV για να βρούνε ένα φίλο του κλέφτη και τον πατέρα του. Η τελευταία ταινία του Μπαλαμπάνοφ συνεχίζει στα χνάρια του «Στάλκερ». Είναι μια υπαρξιακή ταινία δρόμου για την αναζήτηση της ευτυχίας στην οποία όλοι θέλουν να συμμετέχουν, αλλά λίγοι καταφέρνουν.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Polski film

Τσεχία, Πολωνία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Marek Najbrt. Σενάριο: Marek Najbrt, Benjamin Tucek, Robert Geisler. Φωτογραφία: Miloslav Holman. Μοντάζ: Pavel Hrdlicka. Ηθοποιοί: Marek Daniel, Pavel Liska, Tomás Matonoha, Josef Polásek. Παραγωγή: Milan Kuchynka, Grzegorz Madej. Διάρκεια: 113΄.

Τέσσερις Τσέχοι κωμικοί αποφασίζουν να δουλέψουν μαζί σε μια ταινία στην οποία θα υποδύονται τους εαυτούς τους. Βρίσκουν χρηματοδότηση από την Πολωνία με την προϋπόθεση πως σ’ αυτήν θα συμπεριλάβουν μία Πολωνή ηθοποιό ως συμπρωταγωνίστρια. Αλλά μαζί με τα γυρίσματα, ξεκινούν και τα προβλήματα.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Crawl

Γαλλία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Hervè Lasgouttes. Σενάριο: Hervè Lasgouttes, Loïc Delafoulhouse. Φωτογραφία: Emmanuelle Le Fur. Μοντάζ: Laurence Bawedin. Μουσική: Raphaël Ibanez. Ηθοποιοί: Swann Arlaud, Gilles Cohen, Jean-Marie Frin, Anne Marivin. Παραγωγή Antonin Dedet, Stéphanie Douet. Διάρκεια: 95΄.

Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, δύο νέοι άνθρωποι ερωτεύονται. Ο νεαρός Μάρτιν που ζει με δουλειές του ποδαριού και μικροκλοπές και η Γκουέν, μια αφοσιωμένη κολυμβήτρια που προπονείται κάθε μέρα στην ανοιχτή θάλασσα. Οι ζωές τους αλλάζουν όταν η Γκουέν μένει έγκυος και ο Μάρτιν κατηγορείται για φόνο.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

10η Μέρα

10th Day

Ελλάδα /Greece, 2012, εγχ./col.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος. Σενάριο: Βασίλης Μαζωμένος. Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Στάμος Προύσαλης . Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας. Μουσική: Αλέξανδρος Χρησταράς, Μιχάλης Νιβολιανίτης. Ηθοποιοί: Ali Haidari, Ιόλη Δημητρίου, Hosin Ahmadi, Mahdi Gorbani. Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος, Τάκης Ζερβουλάκος. Διάρκεια: 83΄.

Η ζωή ενός Αφγανού μετανάστη που ζει στην Ελλάδα της κρίσης πουλώντας σίδερα. Ανάμεσα στη βία της καθημερινότητας και τις αναμνήσεις από το παρελθόν, βρίσκεται ο αγώνας για την επιβίωση, σε μία χώρα που ενώ είναι διαθέσιμη, έχει πάψει να είναι φιλόξενη.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

The Woman Who Brushed Off Her Tears

Η γυναίκα που σκούπιζε τα δάκρυά της

Τουρκία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Teona Strugar Mitevska. Σενάριο: Teona Strugar Mitevska. Φωτογραφία: Mátyás Erdély. Μοντάζ: Nicolas Gaster. Ηθοποιοί: Victoria Abril, Labina Mitevska, Jean-Marie Galey, Arben Bajraktaraj. Παραγωγή: Sébastien Delloye, Diana Elbaum, Danijel Hocevar, Marcel Lenz, Labina Mitevska. Διάρκεια: 103΄.

Μία ταινία για δύο δυνατές γυναίκες. Η Έλενα ζει στο Παρίσι και η Ασζούν, που είναι νεότερη, ζει στα βουνά της FYROM . Ο γιός της Έλενα αυτοκτονεί στην πρώτη, σοκαριστική, σκηνή της ταινίας. Αφού η Ασζούν μπαίνει σε μία κλινική, η τοπική αστυνομία της λέει ότι θα της πάρουν τον γιό αν δεν τον στείλει σχολείο, κάτι που η ίδια αδυνατεί να κάνει.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Lal Gece

Νύχτα Σιωπής

ΠΓΔΜ/FYROM, Βέλγιο/Belium, 2012, εγχ./col.

Σκηνοθεσία: Reis Çelik. Σενάριο: Reis Çelik. Φωτογραφία: Gökhan Tiryaki. Μοντάζ: Reis Çelik. Ηθοποιοί: Ilyas Salman, Dilan Aksüt, Sabri Tutal, Mayseker Yucel. Παραγωγή: Anil Celik. Διάρκεια: 92΄.

Μία νεαρή κοπέλα, σε ένα απομονωμένο χωριό της Ανατολίας, προσφέρεται ως νύφη σε έναν μεγαλύτερο άντρα. Την πρώτη νύχτα του γάμου, η κοπέλα προσπαθεί  να αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα την αναπότρεπτη κατάληξη της βραδιάς. Παρότι το καταφέρνει για πολλή ώρα, κάποια στιγμή το σκοτεινό παρελθόν του συζύγου της έρχεται στην επιφάνεια.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 10.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

ΕΠΤΑ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

«Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ»

Άννα Καρένινα

Anna Karenina

Μεγάλη Βρετανία, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Joe Wright. Σενάριο: Tom Stoppard, Leo Tolstoi (novel). Φωτογραφία: Seamus McGarvey. Μοντάζ: Melanie Oliver. Μουσική: Dario Marianelli. Ηθοποιοί: Keira Knightley, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Jude Law. Παραγωγή: Tim Bevan, Paul Webster. Διάρκεια: 130΄.

Η ιστορία της Άννα Καρένινα, μίας νέας αριστοκράτισσας που ασφυκτιά σε ένα βαρετό γάμο και ερωτεύεται έναν νεαρό αξιωματικό, φέρνοντας θύελλα στον κοινωνικό της κύκλο. Η διασκευή του Τζο Ράιτ (Εξιλέωση, Περηφάνια και Προκατάληψη) στο αριστούργημα του Λέων Τολστόι διαφέρει ριζικά από τις προηγούμενες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας (εκτός από κάποια εξωτερικά γυρίσματα) έχουν γίνει σε ένα μόνο στούντιο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η εναλλαγή των σκηνών γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τους ηθοποιούς να αλλάζουν κοστούμια μπροστά στην κάμερα, τα σκηνικά για τις διαδοχές των χώρων να στήνονται και να ξεστήνονται με το ίδιο τρόπο.

Επίσημη Έναρξη του φεστιβάλ την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Άστυ»

The Paperboy

ΗΠΑ, 2012, έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Lee Daniels. Σενάριο: Lee Daniels, Peter Dexter (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του). Φωτογραφία: Roberto Schaefer. Μοντάζ: Joe Klotz. Μουσική: Mario Grigorov. Ηθοποιοί: Matthew McConaughey, Nicole Kidman, John Cusack, Zac Efron. Παραγωγή: Lee Daniels, Cassian Elwes, Hilary Shor. Διάρκεια: 107΄

Ένας δημοσιογράφος των Miami Times (Μάθιου Μακόναχι) επιστρέφει στη γενέτειρά του, μία μικρή κωμόπολη της Φλόριντα, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση ενός καταδικασμένου σε θάνατο (Τζον Κιούζακ). Ο δημοσιογράφος επιστρατεύει στην έρευνα και τον αδελφό του (Ζακ΄Εφρον) για να διαλευκάνουν την υπόθεση, παρότι, κατά τα προφανή, ο κατάδικος είναι όντως ένοχος. Στη διάρκεια της έρευνας, συναντούν την Σάρλοτ (Νικόλ Κίντμαν), μία ελκυστική γυναίκα, η οποία παρότι δεν γνώριζε τον κατάδικο, διατηρεί μαζί του αλληλογραφία και είναι ήδη αρραβωνιασμένοι. Η Σάρλοτ αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με τον Τζακ, τον αδελφό του δημοσιογράφου, καθώς τον πολιορκεί σεξουαλικά σε κάθε ευκαιρία. Όσο η έρευνα συνεχίζεται, τα στοιχεία περιπλέκονται, οι τόνοι ανεβαίνουν και τα μυστικά -καθώς και οι εμμονές- των χαρακτήρων, έρχονται στην επιφάνεια. Το «The Paperboy» είναι ένα «ιδρωμένο» θρίλερ με πολύ στυλ και χιούμορ, που υπόσχεται να συναρπάσει και τους πιο απαιτητικούς θεατές, ενώ σίγουρα πρόκειται για μία από τις ταινίες που θα συζητηθούν περισσότερο αυτόν τον χειμώνα.

Τελετή Λήξης του φεστιβάλ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Χαρά και η θλίψη του σώματος

Joy and sorrow of the body

Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης. Σενάριο: Ανδρέας Πάντζης. Φωτογραφία: Ivo Peichev. Μοντάζ: Τακης Γιαννοπουλος. Μουσική: Βασος Αργυριδης. Ηθοποιοί: Χαρης Αμπραζης, Silvia Petkova, Nikolay Mutafchiev, Γιωργος Χωραφας. Παραγωγή: Famagusta Film Factory Ltd.. Διάρκεια: 149΄.

Μετά από πέντε χρόνια, ο Ευαγόρας βγαίνει από την φυλακή. Φέρελπις νέος, κατέληξε στη φυλακή θέλοντας να καλύψει έναν φίλο του. Ελεύθερος πλέον, ξεκινά ένα ταξίδι αναζητώντας τον φίλο του.  Σε μια πορεία που καταλήγει στη Βουλγαρία, ο Ευαγόρας θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με διλήμματα από το παρελθόν αλλά και ερωτήματα για την ζωή που τώρα πια θέλει να ακολουθήσει.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

11 Συναντήσεις με τον πατέρα μου

Ελλάδα/Greece, 2012, εγχ./col.

Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος. Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Νίκος Θωμάς. Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου. Μουσική: Νίκος Κορνήλιος. Ηθοποιοί: Λάμπρος Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου, Εύα Στυλάντερ. Παραγωγή: Νίκος Κορνήλιος. Διάρκεια: 92΄.

Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, Θωμά, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Εκείνος είναι φύλακας σ’ ένα parking φορτηγών, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους αποτελεί παράλληλα σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που δημιουργούν θα είναι μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγοριοποιήσεις.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Unseen

Görünmeyen

Τουρκία, 2011, εγχ.

Σκηνοθεσία:: Ali Özgentürk Σενάριο: Ali Özgentürk Φωτογραφία: Marton Miklauzic Μοντάζ: Μουσική: Muzikotek. Ηθοποιοί: Udo Kier, Muhammet Uzuner, Gurgen Oz. Παραγωγή: ASYA FILM

Ο Ρετζέπ και η αρραβωνιαστικιά του Ebru, ταξιδεύουν στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Ρετζέπ. Όταν οι δύο νέοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν, απλά νομίζουν ότι θα κάνουν μια σύντομη επίσκεψη στην οικογένεια του Ρετζέπ για να τους πουν ότι πρόκειται να παντρευτούν. Η αγάπη τους όμως θα τεθεί σε κίνδυνο από τις «αόρατες» ερωτήσεις και τις περίεργες συμπτώσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χωριό.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Χαιρετίσματα στην Ευρώπη

Ελλάδα, 2012, εγχ.

Σκηνοθεσία: Νίκος Αλευράς. Σενάριο: Νίκος Αλευράς. Φωτογραφία: Νίκος Αλευράς. Μοντάζ: Μαρία Σκουλά. Μουσική: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ηθοποιοί: Νίκος Αλευράς. Παραγωγή: ΛΑΛΛΟΥΔΑ. Διάρκεια: 92΄.

Υστερα από δύο χρόνια καθημερινών γυρισμάτων, εκατό ώρες κινηματογραφικού υλικού, ένα χρόνο μοντάζ, γεννήθηκε το Χαιρετίσματα στην Ευρώπη. Η, κατά τον δημιουργό της, πιο ωμή, βίαιη, ευαίσθητη, ανατρεπτική ταινία όλων των εποχών σχετικά με τον έρωτα και την επανάσταση. Μια ευχάριστη μουσικοχορευτική τραγωδία με κωμική υπόθεση, για τη γερμανική οικογένεια που βρίσκεται συνεχώς σε μοναξιά και κατάθλιψη καθώς έχει χάσει για πάντα την ελληνική ερωτική σκέψη!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Και ο Θεός έπλασε τους … Έλληνες 

Ελλάδα, 2012, μ&α. Διάρκεια: 65΄. 

Τέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη σπονδυλωτή αυτή ταινία η οποία αποτελείται από πέντε αυτόνομα μέρη που όλα τα ενώνει μια κοινή προβληματική. Με τη συνεργασία αυτή το κουαρτέτο των -ίδιας γενιάς- δημιουργών αφενός υπερασπίζει, στη συγκεκριμένη κοινωνική συγκυρία, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία και συνύπαρξη έξω από στείρους ανταγωνισμούς και σκοπιμότητες. 

—–  2012 (Στο Μόλο, στην αυλή, στο παγκάκι) 

2012 (At the dock, at the yard, at the bench)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας. Σενάριο: Βασίλης Βαφέας. Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας. Μοντάζ: Μιχάλης Κιούσης. Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Τζένη Σκαρλάτου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Κίμων Ρηγόπουλος. Παραγωγή: Αναστασία Χατζηστεφάνου.

Ένα δοκίμιο σχετικά με τη ζωή, το θάνατο και τις δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις.

—– Πατέρα πήγαινε στο σπίτι να ξεκουραστείς… 

Papa vai a casa a riposarti… 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής. Σενάριο: Δημήτρης Μακρής. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Μουσική: Λευτέρης Τσάτσης. Ηθοποιοί: Σπύρος Θεοδόσης, Αλέξανδρος Μαρτζούκος, Λευτέρης Τσάτσης. Παραγωγή: PRO-voli, D. M. Films Productions.

Eνώ συνεχίζεται η ολοκλήρωση του κινηματογραφικού έργου «Περί Έρωτος Λόγοι – Συμπόσιο του Πλάτωνα», τα πλέον αναπάντεχα συμβάντα λαμβάνουν χώρα στην ομιχλώδη πολιτική σκηνή του τόπου.

——  Ο μπιντές και το ξόρκι 

Bidet and the spell 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σκρουμπέλος. Σενάριο: Θανάσης Σκρουμπέλος. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Ηθοποιοί: Κιαμήλ Αττάκ, Θανάσης Σκρουμπέλος.

Μια πικρή και μαύρη κωμωδία για τη σημερινή αθλιότητα με επίκεντρο έναν μπιντέ. Αναφορά στον πρόωρα χαμένο συγγραφέα Μάριο Χάκκα.

—— Μιλώντας στη Ρωξάνη 

Talking to Roxanne 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης. Σενάριο: Γιώργος Καρυπίδης. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου. Ηθοποιοί: Ελένη Μολέσκι, Γιώργος Καρυπίδης. Παραγωγή: Ζωή Βάλβη.

Ένας άνθρωπος που επιστρέφει στη γενέθλια του πόλη δεν συναντά παρά την καταστροφή της.

—– Άνεμος anima 

Anima wind 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης. Σενάριο: Γιώργος Καρυπίδης. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου. Ηθοποιοί: Γιώργος Κώνστας, Ράνια Μπριλλάκη, Αγγελική Μητροπούλου. Παραγωγή: Ζωή Βάλβη.

Ένας άνθρωπος που πιέζεται ασφυκτικά από τον πνιγηρό κοινωνικό του περίγυρο τιμωρεί τον γιο και την κόρη του, άδικα και ανελέητα.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

25o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

panoramafest.org

15 – 25 Νοεμβρίου 2012

Στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

και τον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στο 215-5400888

Διαβαστε επισης

loading...