Οι δεινόσαυροι μπροστά μου δεν έχουν σχέση με τα απειλητικά πλάσματα που γέννησε η φαντασία του Στίβεν Σπίλμπεργκ στο «Τζουράσικ Παρκ», όπου με όρους Χόλιγουντ παρουσίαζε μια ομάδα επιστημόνων να έχει φτιάξει ένα τεράστιο πάρκο με κλωνοποιημένους οργανισμούς.
Στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, στη Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η τρισδιάστατη εξερεύνηση ξεκινάει με τον Τσαρλς που πάει στη γιορτή των φυσικών επιστημών και την έφηβη κόρη του, τη Λούσι.
«Πιστεύουμε πως οι φτερωτοί δεινόσαυροι ήταν πρόγονοι των πτηνών. Οπότε αυτό είναι πτηνό, είναι και δεινόσαυρος», λέει δείχνοντας στα παιδιά το γεράκι που στέκεται στα δάχτυλα του χεριού του. «Στις μέρες μας, τα πουλιά είναι πιο πολλά από εμάς. Αρα, στη Γη κυριαρχούν ακόμα οι δεινόσαυροι…». Επειτα το ακροατήριο αναλαμβάνει η Λούσι, δείχνοντας το κρανίο του αγαπημένου της Δεινόνυχου· έξυπνου και ευκίνητου αρπακτικού, με φτερά και γαμψά νύχια όπως τα πουλιά.
Με τη βοήθεια της ημισφαιρικής επιφάνειας προβολής κλίσης 23 μοιρών του «Θεάτρου» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, τα σμήνη γυρίζουν τους θεατές στην Τριασική, Ιουρασική και Κρητιδική περίοδο, προκειμένου να ανακαλύψουμε τους προγόνους των σημερινών πουλιών. Η αλήθεια είναι ότι οι φτερωτοί δεινόσαυροι που βλέπουμε στο «Ταξίδι στον κόσμο των δεινοσαύρων», δεν είναι τόσο απειλητικοί στην όψη.
Τα πλάσματα αυτά όπως οι Πτερόσαυροι είχαν τρίχωμα σε όλο τους το σώμα. Θερμόαιμα ιπτάμενα ερπετά, είναι από τα μεγαλύτερα πλάσματα που πέταξαν ποτέ. Για τουλάχιστον 70 εκατ. χρόνια είχαν, όπως λέει ο Τσαρλς, τον ουρανό δικό τους, πριν μπει τέλος στη κυριαρχία τους.
Ο Αρχαιοπτέρυξ, το αρχαιότερο και πιο πρωτόγονο γένος πτηνών, έμοιαζε μάλλον με κίσσα. Είχε πούπουλα, φτερά, αλλά και πολλά από τα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων: δόντια, νύχια, μακριά ουρά. Οσο για τον Ιγκουανόδοντα που έζησε από τη μέση Ιουράσια έως την Κρητιδική περίοδο, θα τον αναγνωρίσετε. Αγαπημένο πλάσμα του σινεμά, είναι από τους πιο γνωστούς δεινόσαυρους.
Μικροράπτορες, Γιγαντόσαυροι και άλλα φτερωτά πλάσματα παρελαύνουν στην προβολή «Ταξίδι των δεινοσαύρων», στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου».
Απολιθώματά του βρέθηκαν στη Βρετανία, στη Βόρεια Αφρική και στην Ασία. Τεράστιος σε ύψος και βάρος έφτανε τους οκτώ τόνους.
Ο τεράστιος Τρικεράτωψ της οικογένειας των Κερατόψιδων έφτανε και τους 12 τόνους, ο Αργεντινόσαυρος, ο γίγας των δεινοσαύρων, ζύγιζε 90 τόνους και έζησε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια στην Αργεντινή, ενώ ο σαρκοφάγος Γιγανοτόσαυρος με το τεράστιο κρανίο είχε δόντια που θυμίζουν αιχμές βέλους.
Το τρισδιάστατο ταξίδι στη χώρα των δεινοσαύρων είναι μια εμπειρία εξερεύνησης του πλανήτη, εκατομμύρια χρόνια πριν. Οσο ο Τσαρλς και η κόρη του Λούσι αναζητούν στοιχεία για την προέλευση των πουλιών από τους δεινοσαύρους, ο θεατής νιώθει να βρίσκεται ανάμεσα στα τεράστια θορυβώδη πλάσματα που πετούν και τρέχουν δίπλα του σε τροπικά δάση με έντονα χρώματα και προϊστορικές θάλασσες.
Η εξαφάνιση
Εξαφανίστηκαν από τη Γη όταν ο μεγάλος αστεροειδής προσέκρουσε πάνω στον πλανήτη. Στο τέλος της Κρητιδικής γεωλογικής περιόδου οι κυρίαρχοι Τυραννόσαυροι και Τρικεράτωψ εξαφανίστηκαν για πάντα. Η καταστροφή που ήρθε από τον αστεροειδή, κατά τους επιστήμονες, εξαφάνισε σχεδόν τα τρίτα τέταρτα των μορφών ζωής από τον πλανήτη. Αλλοι πάλι υποστήριζαν ότι δεν ήταν μόνον αυτή η σύγκρουση που συνέβαλε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Αυτά είναι θέματα της επιστήμης.
Στη συναρπαστική περιπέτεια εμβύθισης, γίνεται λόγος για τη μετατόπιση των ηπείρων στον γεωλογικό χρόνο, την κίνηση των αστεριών, τη φύση των αστεροειδών, όλα όσα έζησαν και έσβησαν εκατομμύρια χρόνια πριν.
Γενική είσοδος 7 ευρώ. Πληροφορίες στο www.hellenic-cosmos.gr & www.tholos254.gr.