Home FREE «Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» του Παναγιώτη Τσακόπουλου

«Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» του Παναγιώτη Τσακόπουλου

0
356

Μια ιστορική και κριτική θεώρηση βασισμένη στην έρευνα του έργου 18 αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων, που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα και ανήκουν σε ένα διαφορετικό φάσμα γενιών και αρχιτεκτονικών τάσεων, θα παρουσιαστεί  την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (κτίριο «Ν. Υδαταέριο»), στις 7.00 μ.μ., μέσα από το βιβλίο του Παναγιώτη Τσακόπουλου «Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Πατέστος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Τορίνου, και θα παρέμβουν οι αρχιτέκτονες Τάκης Εξαρχόπουλος και Μιχάλης Μανιδάκης, εκ των 18 αρχιτεκτόνων στο έργο των οποίων βασίζεται η μελέτη.

 

Τη βραδιά συντονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας,  Παναγιώτης Τσακόπουλος.  

 

 

Αναγνώσεις της Ελληνικής Μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής

 

 

Η συμβολή της μελέτης στην τεκμηρίωση της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι μονογραφίες των αρχιτεκτόνων συνιστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, την πρώτη συνθετική κριτική θεώρηση του έργου τους, βασισμένη κατά ένα μέρος σε αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο τους, σε κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από τους ίδιους στον συγγραφέα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση, καθώς και σε προσωπικές συνεντεύξεις.

 

Η επιλογή των 18 αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων έγινε με δύο βασικά κριτήρια, που είτε το ένα είτε το άλλο, είτε κάποτε και τα δύο χαρακτηρίζουν την πορεία τους. Το πρώτο είναι το ιδιόρρυθμο στίγμα τους στην ελληνική μεταπολεμική αρχιτεκτονική, η όχι αυτονόητη ένταξή τους στα κυρίαρχα ρεύματά της. Το δεύτερο είναι η περιορισμένη προβολή τους στην κριτική ιστοριογραφία, η όχι ανάλογη με τη σημασία του έργου τους και η έλλειψη συνθετικής προσέγγισης της δουλειάς τους.

 

Οι  18 είναι οι  Σπύρος Στάικος,  Αντώνης Γεωργιάδης,  Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας,  Βασίλης Γρηγοριάδης,  Νίκος Καλογεράς – Σπύρος Αμούργης – Πάνος Κουλέρμος,  Γιάννης Κανετάκης – Δημήτρης Κατζουράκης – Γρηγόρης Τσαμπέρης,  Λάζαρος Καλυβίτης – Γιώργος Λεονάρδος,  Ιωάννης Δεσποτόπουλος,  Τάσος και Δημήτρης Μπίρης,  Γιάννης Κούκης,   Μιχάλης Μανιδάκης,  Τάκης Εξαρχόπουλος,  Νίκος Σκουτέλης – Φλάβιο Ζανόν,  Ηλίας Βενέρης,  Γραφείο Γιάννη Κίζη,  Α.Μ. Κωτσιόπουλος & συν/τες αρχιτέκτονες,   Ποτηρόπουλος Δ+Λ , sparch: Ρένα Σακελλαρίδου – Μόρφω Παπανικολάου.

 

Τέλος, συμβολή στην ιστοριογραφία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής συνιστά η έρευνα για το, άγνωστο κατά το μέγιστο μέρος του, μεταπολεμικό έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου στη Σουηδία και την Ελλάδα, που βασίσθηκε στο αρχείο του αρχιτέκτονα, που ανήκει σήμερα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

 

Το βιβλίο «Οι αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» είναι υποψήφιο για τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, ΕΒΓΕ 2014.

 

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης, θα προβληθεί και σχετικό βίντεο. 

 

INFO

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ώρα 7.00 μ.μ.

Κτίριο «Ν. Υδαταέριο»

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

 

[kaleidoscopeLOGO-2012]

 

 

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

                    210 3632788,  info@kaleidoscope.gr , www.kaleidoscope.gr

[*]       .facebook.com/kaleidoscope.gr

 

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

press@athens-technopolis.gr , www.technopolis-athens.com