ΛΕΑ ή αλλιώς LEA en Athenas

ΛΕΑ ή αλλιώς LEA en Athenas
Το ΛΕΑ γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου»!

Φέτος, ο εορτασµός των 10ων γενεθλίων του Φεστιβάλ ΛΕΑ αποτελεί µέρος της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου», µιας διεθνούς διάκρισης που έλαβε ο ∆ήµος και η πόλη της Αθήνας από την UNESCO µε διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 ως τις 22 Απριλίου 2019. Μια πλούσια και δραστήρια δεκαετία -δέκα χρόνια σκληρής οµαδικής δουλειάς, µε αφοσίωση και επιµονή από πλευράς κάθε συµµετέχοντος ατόµου, οργανισµού και φορέα- εδραιώνει το Φεστιβάλ ΛΕΑ ως κορυφαίο γεγονός για τη διάδοση της λογοτεχνίας των χωρών της Λατινικής Αµερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στον ελλαδικό χώρο. Αυτό που ήταν ένα όνειρο έχει γίνει σήµερα µια µεγάλη νίκη για όλους εµάς που δουλέψαµε προκειµένου το ΛΕΑ να συνεχίσει χρόνο το χρόνο µε καλύτερη ποιότητα. Τις βαθιές µου ευχαριστίες σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά.

 

Το 10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει άµεση επαφή µε ξένους και εγχώριους συγγραφείς, µεταφραστές, εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, αφηγητές, φωτογράφους, µουσικούς και χορευτές, που συµπράττουν σε ένα φάσµα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δρώµενων για όλες τις ηλικίες και τις προτιµήσεις, όλα µε ελεύθερη είσοδο και µετάφραση στα ελληνικά. Περισσότεροι από 15 χώροι πολιτισµού υποδέχονται τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ενώ η Λευκάδα και η Κρήτη θα φιλοξενήσουν επίσης ορισµένες από αυτές.

O διαπολιτισμικός διάλογος που ξεκίνησε το 2008 ανάμεσα στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με την Ελλάδα, άφηνε πίσω του κάθε χρονιά ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα  μια διαπολιτισμική συνάντηση να  εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας  και σε σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ ΛΕΑ έχει στο πρόγραμμα του ποικίλες δράσεις. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και συζητήσεις  με τους προσκεκλημένους διεθνούς φήμης συγγραφείς , με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας.

 

Φέτος, μεταξύ των συγγραφέων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ συγκαταλέγονται οι εξής: Ισόλ, από την Αργεντινή, Λουίς Ρουφάτο, από τη Βραζιλία, Έκτορ Αμπάντ ΦασιολίνσεΣαντιάγο Γκαμπόα και Πιεδάδ Μπόνετ, από την Κολομβία, Λεονάρντο Παδούρα και Ελίνα Μιράντα Κανσέλα, από την Κούβα, Χαβιέρ ΘέρκαςΧόρχε ΚαριόνΧουάν Βιθέντε ΠικέραςΔέμποραΒουκούσικΒιβιάνα ΚογιάδοΤσάβι ΑγένΔαβίδ Βιβάνκοςκαι Εδουάρδο Χάουρεγκι, από την Ισπανία, Άλβαρο Ενρίγκεκαι Σάνατ Καράσα, από το Μεξικό, Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες, από τον Παναμά, Αλόνσο Κουέτο, από το Περού, ΝτούλσεΜαρία Καρντόζο, από την Πορτογαλία, Οντζάκι, από την Αγκόλα, Πατρίσια Κόγυερ και Δάφνη Αναστασίου, από τη Χιλή.

 

Επίσης, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, αναμένονται να παρευρεθούν η Ροσίο Καρίγιο (σκηνοθέτις) και ο θίασος Organización Secreta Teatro, από το Μεξικό, η Λουσία Λόπες (σεναριογράφος), από την Κούβα, το Κουιντέτο Πνευστών CODA, από τη Χιλή, ο Άλβαρο Μέσα και το συγκρότημά του, από την Κολομβία, και η χορεύτρια Μίρτα Τσαμόρο, από την Παραγουάη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.