Home FREE Ο διάσημος ζωγράφος Κρίστιαν Μπρέσνεφ μας ξεναγεί στη δική του Σίφνο…

Ο διάσημος ζωγράφος Κρίστιαν Μπρέσνεφ μας ξεναγεί στη δική του Σίφνο…

0
545

Τίτλος: Το σπίτι του ζωγράφου στη Σίφνο 

Συγγραφέας: Κρίστιαν Μπρέσνεφ, σε συνεργασία με τον Τιμ Λάβτζοϊ 

Μετάφραση: Ελένη Μαχαιρά- Οντόνι 

Εισαγωγή: Παναγιώτης Τέτσης 

Σελ: 365 

Εκδόσεις Τσιγαρίδα 

Τιμή: 14 ευρώ

 

spiti zwgrafou low

Τοπία λουσμένα στο φως και παραδομένα στην αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Ανατολές και ηλιοβασιλέματα στο Κάστρο. Φιλόξενοι ντόπιοι και μια ομορφιά παρθένα, ανέγγιχτη από τους σημερινούς περισπασμούς του δυτικού κόσμου. Αυτοί ήταν κάποιοι μόνο από τους λόγους που έκαναν τον γνωστό ζωγράφο Κρίστιαν Μπρέσνεφ τη δεκαετία του ’70 να ερωτευτεί κεραυνοβόλα τη Σίφνο.

Και σ’ αυτή να βρει όχι μόνο τη μούσα του, αλλά και το προσωπικό του καταφύγιο για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Στους καμβάδες του μπορεί να έχει αποτυπωθεί κάθε γωνιά της μεγάλης αγαπημένης του, ωστόσο ο Κρίστιαν αποφάσισε να μοιραστεί και με άλλον τρόπο όλα όσα έζησε στο κυκλαδίτικο νησί: Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα πινέλα και επιστρατεύοντας τις λέξεις. Και κάπως έτσι προέκυψε το βιβλίο «Το σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο», το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά στα αγγλικά, με σκίτσα και φωτογραφίες του νησιού, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

New York Times,Steven Kurutz : «Μόλις διάβασα το βιβλίο, μου ‘ρθε να τα παρατήσω όλα και να πάω στη Σίφνο, το βραχώδες αυτό νησί του Αιγαίου, που περιγράφει με τόση αγάπη το χρονικό του».

Εικαστικός, Παναγιώτης Τέτσης «Στις σελίδες του παρεμβάλλονται σχέδιά του που μου έκαναν ιδιαίτερη ευχαρίστηση να τα βλέπω, γιατί οδηγούν στον βαθύτερο κόσμο του καλλιτέχνη με πλούσιο συναίσθημα, σε απόσταση από τη στέγνα και ξηρότητα του Royal College, που όπως διάβασα, εφοίτησε κάποιο διάστημα. Το βιογραφικό του ιστόρημα, που εκδίδεται τώρα στην ελληνική, είναι ωραία γραμμένο και προωθεί την ομορφιά και το πανόραμα της Σίφνου».

 

Το ατελιέ του στην Σίφνο

01 Frontispiece

Το σπίτι του

02 greek house studio

Δύο από τα έργα του

23 DSC 0990

 

18 DSC 0979

 

Η ιστορία

Το αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα ξεκινά το Μάιο του 1972, όταν στα 21 του χρόνια ο Κρίστιαν Μπρέσνεφ θ’ αντίκριζε για πρώτη φορά τις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού έπειτα από ένα ταξίδι δεκαπέντε ωρών με αφετηρία τον Πειραιά.

Ένα ταξίδι που το θέλησε η τύχη να συμβεί. Ο Κρίστιαν φτάνοντας από την Ελβετία στην Αθήνα έψαχνε ένα μέρος ήσυχο, στο οποίο θα μπορούσε να απομονωθεί και να αφοσιωθεί στους πίνακές του. 

Από εκείνη την Άνοιξη του ’72 και μέχρι το 2007, η Σίφνος υπήρξε ένα από τα σημεία αναφοράς του. Σ’ αυτή επέστρεφε κάθε φορά που ήθελε να δημιουργήσει αλλά και να ξεφύγει από τους πάντες και τα πάντα. Η οικία που αγόρασε στο χωριό Εξάμπελα έγινε το ατελιέ αλλά και το ζεστό του σπιτικό. Εκεί πέρασε αξέχαστα και με τον συνοδοιπόρο της ζωής του, Τιμ Λάβτζοϊ, με τον οποίο συνυπογράφει και το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ο Κρίστιαν αγάπησε τη Σίφνο όσο λίγοι ξένοι. Έμαθε τα βασικά ελληνικά, συμμετείχε σε όλα τα έθιμα και απέκτησε σχέσεις ζωής με κάποιους από τους κατοίκους. Και εκείνοι με τη σειρά τους άνοιξαν την αγκαλιά τους σ’ εκείνο το ψηλό, ξανθό αγόρι, το οποίο, για λόγους ευκολίας, άρχισαν να αποκαλούν «Χρήστο» και στη συνέχεια «Χρηστάκη». Όπως η κυρία Πόπη που τον ξεμάτιαζε και της είχε πολύ αδυναμία ή οι γειτόνισσες που τον προξένευαν στις κόρες τους.

Για όλα αυτά τα καλά και τα λιγότερο ρόδινα γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, με τρόπο άμεσο και εξομολογητικό που σε πηγαίνει κατευθείαν στα σοκάκια της Σίφνου του χθες αλλά και του σήμερα. Ένα μοναδικό κράμα λογοτεχνίας, ταξιδιωτικού ημερολογίου και προσωπικών αλλαγών αλλά και μια επιστροφή – έστω και έμμεσα- στην ιστορία της Ελλάδας από τη Χούντα έως και λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2009.

 

DSC 0412

 

Βιογραφικό

Ο Κρίστιαν Μπρέσνεφ γεννήθηκε στο Βελγικό Κονγκό το 1950 και σπούδασε στην Ελβετία και την Αμερική. Πήρε το master του το 1975 από τo Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει κάνει εκθέσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, ενώ έργα του βρίσκονται μεταξύ άλλων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας. Είναι κάτοχος πολλών βραβείων, ενώ εκτός από το συγκεκριμένο, έχει γράψει επίσης και το Homage: Encounters with the East, ένα βιβλίο με ταξιδιωτικά σχέδια (έκδοση του 2007). Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του www.christianbrechneff.com

Αντρική μόδα επί … κεφαλής: Τάσεις για τα χτενίσματα του καλοκαιριού