Home MEDIA Από τον τσιγαρόβηχα στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Από τον τσιγαρόβηχα στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

0
164

Η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται σήμερα στις 16.50 από το MEGA, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «τί αναπνέουμε;» και διερευνά όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της αναπνοής μας και ευθύνονται για παθήσεις όπως το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.).

Δείτε επίσης: Διαβάστε την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για το διπλό φονικό!

 

 

Οι πνευμονολόγοι μιλούν για τις τοξικές ουσίες που εισπνέουμε καθημερινά, για τα αιωρούμενα σωματίδια και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για την υγεία των πνευμόνων μας αλλά και για το κάπνισμα, το οποίο φαίνεται να έχει σοβαρές συνέπειες και στους παθητικούς καπνιστές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που τον περσινό χειμώνα εμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα λόγω της καύσης ακατάλληλων υλικών στα τζάκια και τις σόμπες. Οι ειδικοί μιλούν για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης αλλά και κατά πόσο οφείλονται σε αυτήν οι αυξημένες εισαγωγές στις πνευμονολογικές κλινικές τα τελευταία δυο χρόνια.

Στο στούντιο είναι καλεσμένη μια γυναίκα που υποφέρει από Χ.Α.Π. λόγω του καπνίσματος. Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί ακόμη και δέκα χρόνια καπνιστικής συνήθειας  αρκούν για να εμφανίσουμε τη νόσο αυτή. Επίσης, εξηγούν γιατί ο τσιγαρόβηχας δεν είναι ποτέ αθώος, πώς «ξεγελάμε» τον εαυτό μας όταν εμφανίζεται η νόσος αλλά και τα «ύπουλα» συμπτώματά της. Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο στούντιο της εκπομπής  υποβάλλεται σε σπιρομέτρηση, μια εξέταση που αξιολογεί την πνευμονική λειτουργία.

Οι επιστήμονες μιλούν επίσης για όλα τα νεότερα που αφορούν στην αντιμετώπιση της Χ.Α.Π. Ένας εργοφυσιολόγος εξηγεί ποιά μορφή άσκησης βοηθά τους ασθενείς, μια φυσικοθεραπεύτρια μιλά για τον ρόλο της διαφραγματικής αναπνοής στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ μια ψυχολόγος χαρακτηρίζει την καλή ψυχολογία και τη στήριξη από το περιβάλλον ως «φάρμακο» για την Χ.Α.Π. 

«Όποιος βλέπει το ξερνοντανσινγκ, θέλει ζουρλομανδύα!»