Η εγκυμοσύνη είναι μία μοναδική και θαυμαστή περίοδος της ζωής μας.
Η Γιόγκα για εγκύους είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το πανέμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης. Τα μαθήματα βοηθούν το σώμα να δυναμώσει για την κύηση και βοηθούν στην ανακούφιση από τις συνήθεις δυσκολίες της εγκυμοσύνης. Οι στάσεις και οι κινήσεις της γιόγκα μπορεί να ανακουφίσουν επίσης από ορισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως τον πόνο στο χαμηλό μέρος της πλάτης και την κατακράτηση υγρών. Η γιόγκα προωθεί επίσης την ηρεμία,μειώνει το στρες και δημιουργεί μια επίγνωση της σωστής αναπνοής,όλα αυτά τα οποία θα ωφελήσουν τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα οφέλη της Γιόγκα για την εγκυμοσύνη:
Η Γιόγκα είναι ένας ιδανικός τρόπος να διατηρήσετε τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πανάρχαια πρακτική σας κρατά ευλύγιστες, τονώνει το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει την ισορροπία και την κυκλοφορία, με ελάχιστη καταπόνηση των αρθρώσεών σας.Η Γιόγκα επίσης σας βοηθά να μάθετε πώς να αναπνέετε βαθιά και να χαλαρώνετε, ιδιότητες που θα σας χρειαστούν τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας αλλά και ως μητέρα. Ουσιαστικά, ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε σε ένα μάθημα γιόγκα είναι η πλήρης αναπνοή. Μαθαίνοντας πώς να αναπνέετε πλήρως, η αναπνοή σας σας ετοιμάζει για τον τοκετό και τη γέννα, εκπαιδεύοντάς σας να παραμένετε ψύχραιμες όταν θα το έχετε πιο πολύ ανάγκη. Η τακτική πρακτική στη γιόγκα θα σας βοηθήσει να χαλαρώνετε όταν το χρειάζεστε μειώνοντας τις.
Οι κινήσεις της γιόγκα επιμηκύνουν τη λεκάνη και τα αναπαραγωγικά όργανα, γεγονός που μπορεί πιθανώς να διευκολύνει το σώμα για μια ομαλή εγκυμοσύνη. Τα τακτικά μαθήματα γιόγκα μπορούν να ανακουφίσουν από ορισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως η κούραση και η κυκλοθυμική διάθεση. Οι στάσεις της γιόγκα σε συνδιασμό με την αναπνοή μπορούν να μειώσουν τον πόνο στη μέση, την πλάτη και τις αρθρώσεις, να διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα και να μειώσουν το πρήξιμο των ποδιών, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση του κυκλοφορικού.
Οι ελεγχόμενες αναπνοές που εκτελούνται μέσα από τις αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να απελευθερώσουν ορμόνες που καθαρίζουν το σώμα.Η συνεχής πρακτική της γιόγκα θα βοηθήσει το σώμα να παραμείνει εύκαμπτο, θα διατηρήσει τονωμένους τους μύες και την κυκλοφορία χωρίς πιέσεις στις αρθρώσεις διευκολύνοντας έτσι τη νέα μητέρα να επιστρέψει πιο γρήγορα στο αρχικό σωματικό της βάρος, αφότου γεννηθεί το μωρό.
Εκτός από τα οφέλη για την μέλλουσα μητέρα, η γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επωφελής και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι τεχνικές αναπνοής αυξάνουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, επιτρέποντας έτσι περισσότερο οξυγόνο στο αίμα του εμβρύου. Οι ασάνες βοηθούν τους μύες της μήτρας να στηρίξουν το χώρο του εμβρύου μέσα στη μήτρα, επιτρέποντας το έμβρυο να έχει τη μέγιστη δυνατότητα,.Επίσης η γιόγκα βοηθώντας τη μητέρα να παραμένει ήρεμη βοηθά έμμεσα και το έμβρυο, καθώς η κορτιζόλη που απελευθερώνει το σώμα σε περιόδους στρες και άγχους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του.
Μπορώ να κάνω γιόγκα τώρα ακόμα κι αν δεν έχω ξανακάνει ποτέ
Ναι. Θα ανακαλύψεις ότι η γιόγκα είναι ευεργετική για το μυαλό και το σώμα σε οποιαδήποτε στιγμή και περίοδο της ζωής σου. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα για να τιμήσουν τις ανάγκες και τους περιορισμούς της εγκυμοσύνης. Όλες οι στάσεις μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάξουν με το επίπεδο του μαθητή.
Πότε θα μπορούσα να αρχίσω τη γιόγκα κατά τη διάρκεια της
Οι περισσότεροι γυναικολόγοι αλλά και οι δάσκαλοι της γιόγκα συμφωνούν ότι είναι καλό να έχουν περάσει 12 – 16 εβδομάδες πριν ξεκινήσετε γιόγκα, δηλαδή μετά το τρίτο μήνα. Κατά το πρώτο τρίμηνοτης εγκυμοσύνης το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές και το μωρό σας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς . Σε αυτό το στάδιο είναι καλό να κάνετε αναπνευστικές ασκήσεις και να ξεκουράζεστε.Πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να έχουν περάσει 12 με 16 εβδομάδες (ο τρίτος μήνας) πριν ξεκινήσετε γιόγκα. Ωστόσο, αν είσαστε αρκετά εξοικιωμμένες με την πρακτική της γιόγκα θεωρείται εντάξει να συνεχίσετε κανονικά τα μαθήματά σας, εφόσον βέβαια νιώθετε καλά,έχοντας πάντα επίγνωση του σώματός σας.
Μπορώ να ξεκινήσω γιόγκα στη μέση της εγκυμοσύνης μου;
Ναι. Είτε κάνετε γιόγκα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είτε απλά στο τρίτο τρίμηνο, θα αντιληφθείτε τα οφέλη που σας προσφέρει τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη γέννα.
Για πόσο διάστημα μπορώ να κάνω γιόγκα;
Μπορείτε να συνεχίσετε την πρακτική σας μέχρι και το σημείο αμέσως.
Με τι συχνότητα να κάνω τα μαθήματα γιόγκα για εγκύους;
2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να νιώσετε τα ωφέλη της πρακτικής της γιόγκα.Για τις πιο έμπειρες η πρακτική θα μπορούσε να γίνεται και σε καθημερινή βάση.
Μπορώ να κάνω αναστροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Πολλές γυναίκες που περιελάμβαναν τακτικά στην πρακτική τους αναστροφές πριν μείνουν έγκυες, μπορούν να συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να ακούνε το σώμα τους και αν δε νιώθουν καλά δεν πρέπει να τις κάνουν. Επίσης, δεν ενδείκνυται να κάνουν αναστροφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γυναίκες που δεν τις περιελάμβαναν τακτικά στην πρακτική τους προηγουμένως.
Μπορώ να κάνω οπίσθιες κάμψεις κορμού ενώ είμαι έγκυος;
Όπως και με τις αναστροφές, αν δεν κάνατε οπίσθιες κάμψεις πριν την εγκυμοσύνη καλό είναι να ακούσετε το σώμα σας και να μην ξεκινήσετε να κάνετε έντονες οπίσθιες κάμψεις ενώ είστε έγκυος. Επιπλέον, επειδή η σπονδυλική μας στήλη φέρει περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στο τέλος του δεύτερου και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες οπίσθιες κάμψεις.
Χρειάζεται να τροποποιήσω τις συνήθειές μου για να ξεκινήσω την πρακτική της γιόγκα;
Όχι, δε χρειάζεται. Οι συνήθειές μας, η διατροφή, ο τρόπος ζωής μας,οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας –όπως έχουν εκδηλωθεί- είναι αποτέλεσμα της φύσης μας. Κάνοντας γιόγκα, αρχίζετε να καθαρίζετε τη φύση σας, το σώμα και το πνεύμα σας με την εφαρμογή των asana και της pranayama,και έτσι εξαλείφετε την πραγματική αιτία ενός εθισμού. Η πρακτική της γιόγκα έχει τέτοια επιρροή σε ένα άτομο, που το ίδιο δε θέλει πια αυτό που του έκανε κακό, όπως η πολυφαγία ή το κάπνισμα κλπ. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεκινήσουμε την τακτική πρακτική και οι απαραίτητες αλλαγές θα έρθουν στην ζωή μας από μόνες τους.