Home MEDIA Η Ελληνίδα που άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία του AIDS

Η Ελληνίδα που άνοιξε το δρόμο για τη θεραπεία του AIDS

0
183

Πρόσφατα η Αγγελική Ασημάκη προχώρησε σε μια σημαντική ανακάλυψη για τις καρδιακές αρρυθμίες. Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι η μοναδική ερευνήτρια που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και οι ανακαλύψεις της γίνεται δεκτές από την παγκόσμια κοινότητα με ενθουσιασμό. Το δικό της δρόμο ακολουθεί η Θεοδώρα Χατζηιωάννου για τη θεραπεία του AIDS.

Αποκλειστικό: Η σεξι εμφάνιση τραγουδίστριας που “έφερε καύσωνα” στο κέντρο της Γλυφάδας!

Η Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς και επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του Ερευνητικού Κέντρου για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης κατάφερε για πρώτη φορά κατάφερε να μολύνει μαϊμούδες με τον ιό HIV.

Τούτο για τους μη μυημένους στην ιατρική και τη βιολογία σημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή η μόλυνση ενός μη ανθρωποειδούς είδους (ανθρώπου ή πιθήκου) από τον ιό του AIDS, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο και γενικότερα για τις αντι-ιικές φαρμακευτικές θεραπείες της θανατηφόρου νόσου.

Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου. Για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε «χιμαιρικό» συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.

Τα επιτεύγματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science» στο οποίο αναφέρουν πως ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου (ένα είδος μικρών μαϊμούδων), που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.

Οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό τροποποιώντας τον ιό HIV-1 (υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά AIDS στους ανθρώπους) με μία πρωτεϊνη που προέρχεται από τον ιό SIV και «αφοπλίζει» τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Οι επιστήμονες επίσης πέρασαν τον τροποποιημένο ιό από τον έναν μακάκο στον άλλο (συνολικά σε έξι γενιές ζώων), πράγμα που επέτρεψε στον ιό να συσσωρεύσει διαδοχικά μια σειρά από μεταλλάξεις, που τον κάνουν πιο ικανό να μολύνει τα κύτταρα των οργανισμών-φορέων.

Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και έκανε μεταπτυχιακά στο Imperial College του Λονδίνου. Πήρε το διδακτορικό της το 1999 από το Πανεπιστήμιο Κλοντ-Μπερνάρ στη Λυόν της Γαλλίας και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Κολούμπια και Ροκφέλερ (Κέντρο Ερευνών Aaron Diamond για το AIDS). Στο τελευταίο συνεχίζει την καριέρα της, από το 2006 ως επίκουρη καθηγήτρια και από το 2012 ως αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Πηγή: iefimerida