Η εκπομπή ξεκινά από την αφετηρία, το πρόβλημα ή το ερώτημα και καταλήγει πάλι στην αρχή, έχοντας κάνει έναν κύκλο έρευνας 360ο και έχοντας τελικά πει μία ιστορία.
Πώς είναι να ακούς ζωντανά την γλώσσα που μιλούσε ο Όμηρος; Πώς είναι να ακούς τον ελληνικό εθνικό ύμνο σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιταλίας και να μιλάς με τους γκρεκάνους που αισθάνονται περισσότερο Έλληνες από τους Έλληνες; Αυτούς τους Έλληνες που θεωρούν την Ελλάδα μάνα, μία χώρα ιερή που «όποιος πατάει το πόδι του πρέπει πρώτα να βγάλει τα παπούτσια του ως ένδειξη σεβασμού», όπως λέει με συγκίνηση μπροστά στην κάμερα ο γκρεκάνος του Γκαλιτσιανό στην Καλαβρία.
Όταν τον 8 αιώνα π. Χ. Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας, χαρίζοντας σε αυτή την περιοχή το όνομα Μεγάλη Ελλάδα, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τα χωριά αυτά θα παρέμεναν ζωντανά και ελληνικά μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα. Αποτελούν, όπως λένε οι γκρεκάνοι κάτοικοι, ένα θαύμα της ιστορίας. Με αυτό το «θαύμα» αποφάσισε η εκπομπή «360°» να ξεκινήσει τη δεύτερη τηλεοπτική χρονιά της στον Alpha.
Η Σοφία Παπαϊωάννου και η ομάδα της παρουσιάζουν μία εκπομπή για τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, γεμάτη πολύ συναίσθημα και μία ανεξήγητη νοσταλγία για τους Έλληνες. Μία εκπομπή για την ιστορία μιας γλώσσας που χάνεται, για μία παράδοση που θα ήταν ίσως αμαρτία μετά από τόσους αιώνες να αφήσουμε να πεθάνει.
Διαβάστε επίσης: