Την Τετάρτη στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» μας οδηγεί στη Σαμοθράκη. Ο Νίκος Μάνεσης σαλπάρει με 7 μποφόρ για τη Σαμοθράκη από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το μόνο μέσο που ενώνει το νησί με τον υπόλοιπο κόσμο. Σκοπός η επαφή με τον ετερόκλητο πληθυσμό του νησιού, Αθηναίους και Θεσσαλονικείς, νεοχίπις, διανοούμενους, επιστήμονες και οικογενειάρχες από κάθε σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που ήρθαν στο νησί ως τουρίστες και έμειναν για πάντα εκεί. «Όταν βρίσκεσαι στη Σαμοθράκη», λένε οι ντόπιοι, «δεν υπάρχει πια έξω κόσμος». Η Σαμοθράκη ή θα σε μαγέψει με την πρώτη ματιά ή θα σε τρέψει σε φυγή.
Συλλογή ρούχων που θα σας εντυπωσιάσει!
Οι νύφες
Μια οικονομολόγος από τη Βέροια και μια διακοσμήτρια από την Αθήνα εξιστορούν πώς οι διακοπές που ξεκίνησαν τρεις φίλες, κατέληξαν σε μόνιμη εγκατάσταση και τριπλό γάμο. Σήμερα, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, στη Σαμοθράκη, προσδοκώντας την ανάπτυξη του νησιού.
Η γνωστή ηθοποιός που γύρισε στο νησί
Άφησε τη μικρή οθόνη και το σανίδι για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως έμπορος γυναικείων ενδυμάτων. Γιατί γύρισε στο νησί, αν και είχε στο ενεργητικό της συμμετοχές σε γνωστά σήριαλ και θεατρικές παραστάσεις;
Ο φωτογράφος των «τηλεστάρ»
Ο φωτογράφος από την Αθήνα που παρασύρθηκε από τις φυσικές ομορφιές του νησιού και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Πλέον, στις φωτογραφίες του δεν αποθανατίζει πρόσωπα τις showbiz αλλά τα τοπία της Σαμοθράκης, τις παραλίες, τα ποτάμια και τις Βάθρες.
Ο καλλιτέχνης
Ο γνωστός γλύπτης και ζωγράφος που άφησε την πολύβουη πρωτεύουσα για να δημιουργεί στη φύση και να ζει ως ερημίτης. Μας ξεναγεί στο σπίτι και τον κήπο του, που έφτιαξε μόνος με προσωπική εργασία.
Η οικογένεια
Μια Βρετανίδα φιλόλογος και ένας τεχνολόγος δασοπόνος έστησαν το σπίτι τους στη Σαμοθράκη αναζητώντας το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για το ενός έτους παιδί τους. Σήμερα, ασχολούνται με τη γη, την οποία καλλιεργούν και από την οποία ζουν.
Η δασκάλα της Γιόγκα
Η Γιούντιθ, από την Γερμανία, έφτασε στη Σαμοθράκη μόνο για ολιγοήμερες διακοπές. Όμως τελικά, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στην πατρίδα της. Τι ήταν αυτό που την έκανε να μείνει μόνιμα στο νησί; Πως έχει προσαρμόσει τη ζωή της εκεί;
Τα προβλήματα
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο νησί. Τη δύσκολη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, την ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την πρωτεύουσα, το κέντρο Υγείας με τον ένα γιατρό.
Οι ομορφιές
Το ρέμα του Φονιά, οι Βάθρες, το κατάλευκο από το χιόνι βουνό Σάος, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραλίες και τα 100.000 αιγοπρόβατα που ζουν ελευθέρα σε όλο το νησί.
Οι «Μάχες» στη Λαδόξερα
Ο Νίκος Μάνεσης κάνει αυτοψία στη Ζουράφα ή Λαδόξερα, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το μικρό βράχο που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία. Μαζί με τους ψαράδες, πλέει στα νερά όπου συχνά λαμβάνουν χώρα επεισόδια ανάμεσα σε ελληνικά και τούρκικα αλιευτικά σκάφη με την ανάμιξη, πολλές φορές, του Λιμενικού αλλά και τουρκικών ακταιωρών.