Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι το σύνθημα “Καταρρίπτουμε τους μύθους”…
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της επάρατης νόσου, επικεντρώνεται στην απομυθοποίηση των προκαταλήψεων και των παρανοήσεων. Μάλιστα, αποτελεί έναυσμα για την ενίσχυση γενικών γνώσεων σχετικά με την παγκόσμια επιδημία καρκίνου και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω των σωστών στρατηγικών και παρεμβάσεων, μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευτούν μερικοί από τους πιο συχνούς τύπους της νόσου.
Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εορτασιτκή μέρα, με σκοπό την καταπολέμηση της νόσου. Από το 2011 δυστυχώς, ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία επιστημόνων, το 53% των κρουσμάτων καρκίνου αφορούν άνδρες, όπως, εξάλλου και το 57% των θανάτων από τη νόσο. Συχνότερος ανδρικός καρκίνος είναι αυτός των πνευμόνων και ακολουθούν, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος. Αντίθετα στις γυναίκες συχνότερος είναι ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.
Το δυσάρεστο στατιστικό είναι πως υπολογίζεται οτι μέχρι το 2035 οι θάνατου από την επάρατη νόσο αναμένεται να φθάσουν τα 24 εκατομμύρια το χρόνο. Η επιστημονική συνδρομή είναι απαραίτητη, αν και ορισμένες φορές ακόμα και οι ιατροί, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Πρόσφατα, ο δρ Κρις Γουάιλντ, διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ, δήλωσε στο BBC ότι “αν εξετάσουμε το κόστος θεραπείας του καρκίνου (θα διαπιστώσουμε ότι) ξεφεύγει από τον έλεγχο, ακόμη και για τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Η πρόληψη είναι απολύτως απαραίτητη και κατά κάποιον τρόπο είναι παραμελημένη”.