Home MEDIA Που έκανε εκπομπή αυτή τη φορά ο Σπύρος Χαριτάτος;

Που έκανε εκπομπή αυτή τη φορά ο Σπύρος Χαριτάτος;

0
631

Για μια ακόμη φορά, ο Alpha 989 και η εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου «ΓΙΑΦΚΑ» πρωτοπορούν εκπέμποντας ζωντανά μέσα από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από το 1983.

 

Η εκπομπή «ΓΙΑΦΚΑ» και ο Σπύρος Χαριτάτος, που έχουν δείξει πολλές φορές την ευαισθησία τους σε μεγάλα κοινωνικά θέματα,  εξέπληξαν σήμερα τους ακροατές φέρνοντας στο φως την κοινωνική υποστήριξη που παρέχει σύσσωμο το προσωπικό καθώς και οι απεξαρτημένοι του ΚΕΘΕΑ, ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. «Δεν παλεύουμε μόνο για τα ναρκωτικά αλλά για άλλες αξίες, για ένα άλλο νόημα ζωής. Παλεύουμε για μια ομαδικότητα εδώ. Οι σολίστες έχουν τελειώσει», είπε στον Α989 η Μάρθα Φωστέρη, υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

 

Σε πρώτο πλάνο είναι και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός λόγω οικονομικής δυσχέρειας. «Προβλήματα υπάρχουν, σοβαρές περικοπές έχουν γίνει, έχει αποχωρήσει μια μεγάλη ομάδα προσωπικού. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε κρίση σαν οργανισμός και τα έχουμε καταφέρει. Τα έχουμε καταφέρει γιατί στηριζόμαστε στην αλληλοβοήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Φωστέρη και  πρόσθεσε ότι «ένα κομμάτι της κρίσης που το βιώνουν πολλοί άνθρωποι είναι επειδή είναι μόνοι τους. Όταν κάποιος παίρνει ναρκωτικά, έχει σ’ όλα τα επίπεδα προβλήματα που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Απευθυνόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στη μοναξιά τους και δεν βρίσκουν τρόπο διαφυγής και που να απευθυνθούν».

 

Το μήνυμα που κυριάρχησε είναι ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και θεραπεία απεξάρτησης, στήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Η Ελένη Βοτίκα, υπεύθυνη προγράμματος ΚΕΘΕΑ Διάβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι γονείς που νιώθουν ενοχές χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι πάρα πολύ εύκολη η πρόσβαση εδώ, μπορούν να έρθουν απλά και να πιουν έναν καφέ».

 

Το ΚΕΘΕΑ είναι δίπλα σε όσους αποφασίσουν να βγουν από την δίνη των ναρκωτικών μέρα και νύχτα. Η υπεύθυνη της πρωινής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, Ρομίνα Τσουκνίδα, είπε στην εκπομπή: «‘Είναι δύσκολα αλλά θέλω να προσπαθήσω’, είναι οι πρώτες κουβέντες των παιδιών που έρχονται στην κοινότητα». «Η βραδινή κοινότητα απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους χρήστες και την περίοδο αυτή με την κρίση, πολλοί φοβούνται μην χάσουν τη δουλειά τους», είπε ο υπεύθυνος της βραδινής κοινότητας, Μάριος Σιάγκας, αναφερόμενος σε εργαζόμενους χρήστες που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Τέλος, το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται σε όποιον ζητά τη βοήθειά του. «Θέλω βοήθεια για μένα, για κάποιον δικό μου, για το παιδί μου» είναι τα λόγια με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εξαρτημένοι από ουσίες ή η οικογένειά τους. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μελών του ΚΕΘΕΑ:

 

Χαρά: «Η  κραυγή είναι μια θεραπευτική για μας διαδικασία. Όλοι μαζί σε έναν κύκλο, ο καθένας λέει το όνομα του  και μετά φωνάζουμε ένα δικό μας σύνθημα για υποστήριξη. Όταν καταφέρεις να φωνάξεις, να πεις το όνομα σου, δηλώνεις ότι είσαι εκεί, ότι είσαι πια καθαρός. Είναι λυτρωτικό. Είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρεις να το κάνεις αλλά αυτό είναι που με έκανε να ξεκλειδώσω και με έκανε να φωνάξω».

Ανδρέας: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο εαυτός μου. Υπάρχει ελπίδα. Και εγώ δεν το πίστευα αλλά δεν είναι έτσι».

Δημήτρης: «Τον τελευταίο καιρό πριν πάω στο κέντρο μου ερχόταν πολύ έντονα το συναίσθημα ότι μια μέρα μπορεί να ξυπνήσω νεκρός».

 

Διαβάστε επίσης: Με Χατζηνικολάου στο παράθυρο και ξανθιά ανκοργούμαν στο τιμόνι του δελτίου του Star!