Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για την εκδήλωση καρκίνου.
Πλέον, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μόλυνση από τον ιό.
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, ενώ άλλοι πιο σπάνιοι τρόποι μετάδοσης είναι περιγεννητικά (δηλαδή κατά τη δίοδο του εμβρύου από τον κόλπο της μητέρας), με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα κ.ά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν ποδιαθεσιακά στην εκδήλωση τραχηλικής δυσπλασίας και πιθανώς καρκίνο στον τράχηλο, όπως η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία, το κάπνισμα, η συνύπαρξη και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και η σπάνια επανάληψη του Pap-test.
Είναι γνωστά μέχρι σήμερα τουλάχιστον 100 στελέχη ιών HPV που προσβάλλουν διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος, όπως δέρμα, πνεύμονες, έντερο και φωνητικές χορδές. Από τα στελέχη αυτά, περίπου 30 προσβάλλουν τον τράχηλο, άλλα εκ των οποίων θεωρούνται υψηλού κινδύνου και άλλα χαμηλού. Η διάκριση αυτή γίνεται με βάση την ικανότητα των στελεχών να προκαλούν, όταν προσβάλουν τον τράχηλο, βαριά ή ελαφρά δυσπλασία.
Ποιες είναι οι πιθανότητες προσβολής από HPV
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα από κάποιο στέλεχος του HPV στη διάρκεια της ζωής της είναι 50%-70%. Πιο συχνή είναι η μόλυνση σε μικρότερες ηλικίες κατά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, ενώ η πιθανότητα προσβολής είναι πιο σπάνια προϊούσης της ηλικίας.
Ενδεικτικά ο κίνδυνος για μία γυναίκα 25-29 ετών είναι 20%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 40-44 η πιθανότητα είναι μικρότερη από 3%.
Όπως, όμως, γίνεται και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, από τα άτομα που προσβάλλονται από τους ιούς HPV δεν εμφανίζουν όλα αλλοιώσεις στον τράχηλο, αλλά ένα μικρό ποσοστό αυτών, γιατί το ανθρώπινο αμυντικό σύστημα εξουδετερώνει τους ιούς.
Στα άτομα που ο ιός θα παραμείνει, τότε όπως προαναφέρθηκε εμφανίζονται δυσπλασίες στα κύτταρα του τραχήλου που μπορεί είτε να υποστρέψουν, είτε να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν παραμείνουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες.
Πηγή: onmed
Διαβάστε επίσης:
Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Το Happy Day” είναι κομμένο στα μέτρα μου”
Τα πιο ευαίσθητα σημεία στα αντρικά γεννητικά όργανα (γράφημα)