Αυτή την εβδομάδα η Αυτοψία ανοίγει το θέμα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών, στη χώρα μας, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα.
Μανωλάδα, Θήβα, Μέγαρα, Λακόπετρα. Εκατοντάδες απλήρωτοι αλλοδαποί εργάτες. Πλήθος καταγγελιών για εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων. Δεκάδες πρόχειρα καταλύματα. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Πριν από 20 χρόνια, η αγροτική παραγωγή στηρίχθηκε στους εργάτες Αλβανικής καταγωγής. Στη συνέχεια, αντικαταστάθηκαν από εξαθλιωμένους εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν. Η φθηνή και ανασφάλιστη εργασία ακολουθεί τον νόμο της σιωπής.
Ο Αντώνης Σρόιτερ επισκέπτεται τις περιοχές όπου χιλιάδες αλλοδαποί προσφέρουν την εργασία τους. «Η εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών δεν είναι τωρινό φαινόμενο», καταγγέλλουν οι εργάτες στην κάμερα της εκπομπής και τονίζουν ότι «η Μανωλάδα δεν είναι μία, αλλά πολλές». Όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των αλλοδαπών εργατών γης δουλεύει ανασφάλιστη και ζει σε παράγκες και εγκαταλελειμμένα κτίρια, υπό ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Οι περισσότεροι δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ για 18 και 20 ευρώ. Οι εργοδότες τους, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, τους χρωστάνε από 1.500 έως και 4.000 ευρώ. Όσοι έχουν πράσινη κάρτα προσφεύγουν στα Δικαστήρια, οι υπόλοιποι, υπό τον κίνδυνο της απέλασης, περιμένουν και ελπίζουν ότι θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα πριν απελαθούν.
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί δηλώνουν στην κάμερα της εκπομπής ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργάτες τους.