Home NEWS Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε;

Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε;

0
0

Όλοι έχουμε νιώσει την ψυχολογία μας να πέφτει, την καρδιά μας να χτυπά δυνατά και ξαφνικά να κοκκινίζουμε, όταν μπερδεύουμε τα λόγια μας ή κάνουμε ένα λάθος ενώ βρισκόμαστε στο επίκεντρο της προσοχής.

Αυτό το μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό έχει από καιρό γοητεύσει επιστήμονες και φιλοσόφους, αλλά τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και άλλα ιδρύματα της Ολλανδίας και της Ιταλίας εντόπισαν τους νευρικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από το κοκκίνισμα.

Τα ευρήματά τους έρχονται σε αντίθεση με τις δημοφιλείς (μέχρι πρότινος) θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το κοκκίνισμα απαιτεί πολύπλοκη κοινωνική νόηση ή αυτοαναστοχασμό. Αντίθετα, φαίνεται να είναι μια πιο βασική, αυτόματη αντίδραση σε ερεθίσματα που σχετίζονται με τον εαυτό μας.

Ψυχολογία: Γιατί κοκκινίζω;

Το κοκκίνισμα στο πρόσωπο προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, λόγω της αδρεναλίνης που εκτοξεύεται σε μια αγχωτική κατάσταση. Πρόκειται για μια φυσιολογική σωματική απόκριση η οποία πυροδοτείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επειδή το δέρμα μας είναι πιο λεπτό στο πρόσωπο, γίνεται και πιο ορατή η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, εξού και το ροδοκόκκινο χρώμα.

 

Ωστόσο, οι άνθρωποι που αγχώνονται εύκολα, υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές ή κοινωνικές φοβίες ενδέχεται να κοκκινίζουν συχνότερα από τους άλλους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε έφηβα κορίτσια που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B», εκείνες που κοκκίνιζαν είχαν πιο συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε πρώιμες περιοχές οπτικής επεξεργασίας όταν παρακολουθούσαν τον εαυτό τους να τραγουδά καραόκε. Αυτό υποδηλώνει ότι το κοκκίνισμα μπορεί να συνδέεται με αυξημένη προσοχή και ευαισθησία σε αυτοσχετικές οπτικές πληροφορίες.

Την επόμενη φορά που θα δείτε κόκκινα τα μάγουλά σας, να θυμάστε ότι αυτός μπορεί να είναι απλά ο τρόπος του εγκεφάλου σας να σας πει: «Έι, δώσε προσοχή – αυτό σε αφορά».

* Πηγή: Vita