HomeNEWSΗ επαγγελματική απογοήτευση και πως να τη διαχειριστείς

Η επαγγελματική απογοήτευση και πως να τη διαχειριστείς

Η απογοήτευση πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, κάτι που ακούμε συχνά ότι πρέπει να υπομείνουμε, δίχως όμως να αναγνωρίζουμε πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι. Μπορεί να σχετίζεται με τη δουλειά, την προσωπική ζωή ή απλώς να εμφανιστεί στην καθημερινότητα με την μορφή απροσδόκητων προβλημάτων ή αρνητικών εξελίξεων.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, η απογοήτευση πρόκειται για ένα φυσικό συναίσθημα, που πολλοί όμως δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Είναι σημαντικό ωστόσο, να βρείτε τρόπους να την αντιμετωπίσετε, καθώς μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερες προκλήσεις, επηρεάζοντας δυσμενώς την ψυχική υγεία.

Πώς αντιμετωπίζουμε την απογοήτευση;

Για να μην γίνει μέρος της ταυτότητάς μας, η απογοήτευση δεν πρέπει να παραμένει ή να «φουντώνει» μέσα μας για καιρό. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να την διαχειριστούμε είναι να την κατονομάσουμε. Ονομάζοντας τις απογοητεύσεις μας, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ψάξει μέσα του για την πηγή αυτών των συναισθημάτων κι έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε να την διαχειριζόμαστε.

Επιπλέον, αν νιώθετε ότι περνάτε μια δύσκολη περίοδο στην ζωή σας, μην διστάσετε να μιλήσετε σε φίλους, μέλη της οικογένειας ή σε έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή, που θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα πλάνο για την αντιμετώπισή της.

Στον εργασιακό χώρο, η απογοήτευση μπορεί να προέρχεται από ανεκπλήρωτους στόχους καριέρας, από τη μη λήψη μιας προαγωγής ή από το αίσθημα ότι δεν εκτιμούν την δουλειά σας. Μερικές συμβουλές για να την διαχειριστείτε, περιλαμβάνουν:

 

Αναγνωρίστε το συναίσθημα

Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να αποδεχθείτε και να μην “διώξετε” τα συναισθήματά σας.

Αντί να καταπιέζεστε, αναγνωρίστε πώς αισθάνεστε. Σκεφτείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έναν αξιόπιστο πρόσωπο στην ζωή σας, όπως έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας.

Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Προσπαθήστε να ορίζετε ρεαλιστικές προσδοκίες για να μετριάσετε τις απογοητεύσεις που μπορεί να βιώνετε. Ο καθορισμός στόχων είναι απαραίτητος, θυμηθείτε όμως ότι οι ανέφικτοι ή μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε απογοήτευση.

Αναζητήστε feedback

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να νιώσετε έτοιμοι -και θα ήταν καλό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας ώστε να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί – αλλά αν έχετε κάνει ένα λάθος ή έχετε λάβει αρνητικά σχόλια, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τους συναδέλφους σας για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και πώς μπορείτε να εξελιχθείτε από αυτό.

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις προσδοκίες, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακατευθύνετε την απογοήτευση σε εποικοδομητική δράση.

Στραφείτε στην αυτοφροντίδα

Η απογοήτευση μπορεί να συνοδεύεται από πολλά “μεγάλα” ή έντονα συναισθήματα. Σε αυτή την δύσκολη φάση, μπορείτε να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ότι δεν πειράζει να νιώθετε αναστατωμένοι και απογοητευμένοι.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα, είτε μιλώντας με έναν φίλο, είτε κάνοντας journaling, είτε κάνοντας δραστηριότητες αυτοφροντίδας.

Απλώς φροντίστε να μην «μένετε» για πολύ με την απογοήτευση και βρείτε τρόπους να ανακατευθύνετε την ενέργειά σας σε κάτι θετικό.

Μόλις η συναισθηματική ένταση μειωθεί, μπορείτε να δείτε εκ νέου τα πλάνα σας, να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας αλλά και τα βήματα που θα σας οδηγήσουν προς την επίτευξή τους, ώστε να αποφασίσετε πώς θα συνεχίσετε στο μέλλον.

* Πηγή: Vita

Διαβαστε επισης

loading...