Home NEWS Μήπως το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στο… πολύ πρωινό ξύπνημα;

Μήπως το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στο… πολύ πρωινό ξύπνημα;

0
30

Τελικά το πρωινό πουλί είναι αυτό που πιάνει το σκουλήκι; Στην περίπτωση που η απάντηση είναι ναι, γιατί κάποιοι δυσκολεύονται τόσο πολύ με το πρωινό ξύπνημα;

Ας το πάρουμε από την αρχή. Το ακραίο πρωινό ξύπνημα, (βλ. στις 5 το χάραμα) πρωτοεμφανίστηκε ως πολιτιστικό φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμπνευσμένο από το βιβλίο του Robin Sharma με τίτλο «The 5am Club».

Η ατάκα του συγγραφέα «Κατακτήστε το πρωί σας, αναβαθμίστε τη ζωή σας»  ενέπνευσε χιλιάδες πειθαρχημένους ανθρώπους να μοιραστούν τις εντυπωσιακές ρουτίνες τους στο #5amClub (17,5 εκατ. αναρτήσεις στο TikTok).

«Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος τα ξεκίνησε όλα…»

«Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς σημαντικό στο να σηκώνεσαι στις 5 το πρωί. Είναι απλώς η φρικτή αυταρέσκεια του πρωινού ξεκινήματος. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν αυτός που τα ξεκίνησε όλα όταν είπε: ‘Nωρίς στο κρεβάτι, νωρίς ξύπνιος κάνει τον άνθρωπο υγιή, πλούσιο και σοφό’ και από τότε συνεχίζεται. Πηγάζει πίσω στην προτεσταντική εργασιακή ηθική – η εργασία είναι καλό και αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να εργαστείς, αυτό είναι, εξ ορισμού, κακό. Το να μην κοιμάσαι θεωρείται άξιο και παραγωγικό», εξηγεί στον Guardian, ο Russell Foster, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ύπνου και Κιρκαδιανής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η παγίδα

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι το πρωινό ξύπνημα μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, ακόμη και να τρώτε πιο υγιεινά. Ωστόσο, ο Foster επισημαίνει μια σημαντική παγίδα.

«ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ, ΟΤΙ ΕΧΩ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ».

«Για να κοιμηθούν αρκετά, πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να πέσουν για ύπνο στις 9 το βράδυ. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό επειδή έχουμε όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είτε αυτό είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά με την εργασία τους είτε να βάλουμε πλυντήριο. Οπότε, ο κίνδυνος είναι ότι δεν πέφτουμε πραγματικά για ύπνο όταν θα έπρεπε, και ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να εξακολουθούν να κάνουν θόρυβο γύρω σας, οπότε πώς θα κοιμηθείτε;».

Επισημαίνει επίσης ότι οι πιο ενθουσιώδεις εκπρόσωποι του #5amClub είναι άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν τη διαχείριση της ζωής σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Δεν είναι για όλους

«Ο καθένας μας έχει έναν χρονοτύπο που καθορίζει το ρολόι του σώματός μας. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι και άλλοι που είναι νυχτοπούλια», σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια ύπνου Heather Darwall-Smith.

«Αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. Έτσι, θα υπάρξουν άνθρωποι που μπορούν να πέσουν για ύπνο στις 10 το βράδυ και να ξυπνήσουν φυσικά στις 5 το πρωί, και είναι μια ρουτίνα που ταιριάζει με τον χρονοτύπο τους. Αλλά πολλοί από εμάς δεν είναι έτσι. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το ξύπνημα στις 5 π.μ. τους επιβάλλεται από τις βάρδιες της δουλειάς τους», συμπληρώνει η ίδια.

«Την αποκαλώ τη μαγική μου ώρα»

Η Jenny Wilson, χρωματοθεραπεύτρια, ξυπνάει κάθε πρωί στις 4.55 και, ενώ η υπόλοιπη οικογένειά της κοιμάται, κάνει ένα γρήγορο ντους πριν τρυπώσει στο δωμάτιο που της περισσεύει για να ξεκινήσει τη μέρα της.

«Την αποκαλώ τη μαγική μου ώρα, γιατί όσο έχω αυτόν τον χρόνο για τον εαυτό μου, η υπόλοιπη μέρα μπαίνει σε μια σειρά ως διά μαγείας», λέει. Το τελετουργικό της είναι πάντα το ίδιο – 30 λεπτά γιόγκα ακολουθούμενα από 20 λεπτά διαλογισμό, ενώ στο τέλος λέει δυνατά τις προθέσεις της για την ημέρα.

«ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΟΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»

«Μετά από αυτό, είμαι έτοιμη να φτιάξω πρωινό για τα παιδιά μου και να συνεχίσω τη ζωή μου. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάω τη μέρα μου με ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, ότι έχω ήδη κάνει εκπληκτικά πράγματα πριν κανένας άλλος ξυπνήσει».

«Τις προάλλες σταμάτησα να θαυμάσω τα ροζ σύννεφα»

Η Quynh Nguyen-Dang είναι λειτουργός κοινωνικής επανένταξης. Αφότου διάβασε το βιβλίο «The 5am Club» ξεκίνησε να ακολουθεί τη δική της πρωινή ρουτίνα. Κάθε πρωί, ρυθμίζει το smartwatch της να δονείται στις 4.30 και στη συνέχεια ξανά στις 5. Φοράει τον εξοπλισμό γυμναστικής της, μπαίνει στο αυτοκίνητό της και πηγαίνει στο τοπικό γυμναστήριο για να κάνει 30 λεπτά cardio.

«Είναι μια όμορφη διαδρομή, τόσο ήσυχη. Τις προάλλες το πρωί σταμάτησα για να θαυμάσω τα ροζ σύννεφα. Όταν βρίσκομαι στο γυμναστήριο, συχνά στέλνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενημερώνω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παράλληλη δραστηριότητα της επιχείρησης μόδας μου, ενώ κάνω πετάλι. Η μέρα έχει τόσες πολλές ώρες και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προπορεύομαι. Είναι σαν μια μυστική κοινωνία. Βλέπω την ίδια ομάδα γυναικών κάθε πρωί. Στη συνέχεια, όλες παρατασσόμαστε στον καθρέφτη, φτιάχνουμε τα μαλλιά μας και ετοιμαζόμαστε για τη δουλειά», περιγράφει η ίδια.

Οι συνέπειες

Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός τέτοιου «τιμωρητικού καθεστώτος» έχει κόστος. «Γίνομαι κολοκύθα στις 9 το βράδυ», λέει η Nguyen-Dang. «Αισθάνομαι άσχημα αν πρέπει να πω όχι στο να βλέπω ανθρώπους μετά τη δουλειά, αλλά τα Σαββατοκύριακα τείνω να κοιμάμαι αργότερα», προσθέτει.